Ultimele stiri

Protest al fermierilor faţă de folosirea sistemelor anti-grindină, în mai multe zone din ţară

Fermierii din mai multe județe din țară au participat luni după-amiază la proteste spontane, exprimându-și nemulțumirea față de folosirea sistemelor antigrindină și susținând că aceste rachete afectează culturile lor, deja afectate de secetă.

Ministerul Agriculturii a transmis ulterior că exploatarea infrastructurii de combatere a grindinei prin utilizarea rachetelor nu generează creșterea emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol. Conform comunicatului, tehnologia actuală utilizată în Sistemul Național Antigrindină și de Cădere a Precipitațiilor (SNACP) este considerată nepoluantă și respectă standardele de protecție a mediului impuse de politicile europene.

Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanţuri de mediu realizate de Universitatea Bucureşti-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare şi Consultanţă ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploieşti SA şi SC Blumenfield SRL. Acestea au evidenţiat faptul că activităţile de IAA (Intervenţii Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol şi biodiversitate”, a transmis Ministerul Agriculturii, într-un comunicat de presă.

Documentul menționează că utilizarea a 700 de rachete pe an în cadrul unui Grup de Combatere, care acoperă 170.000 ha, produce o poluare cu suspensii solide de aproximativ 20,3 g/ha. Totodată, sunt enumerate următorii factori poluanți și cantitățile generate:

– Total aerosoli 0,14 g/ha

– Iod 0,02 g/ha

– AgI 0,05 g/ha

– Acid iodhidric 0,07 g/ha

– CO2 0,4 g/ha

– HCl 0,1 g/ha

– XNO 0,01 g/ha

Ministerul argumentează că aceste valori sunt mult mai mici decât cele produse de alte activități industriale și sunt în concordanță cu normele admise. Astfel, se consideră că poluarea rezultată din utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră și are un impact nesemnificativ asupra mediului înconjurător și biodiversității.

De asemenea, evaluările privind impactul asupra mediului efectuate în timpul Programului experimental de mică amploare privind creșterea precipitațiilor cu tehnologia aviației, desfășurat în 2019, au concluzionat că biodiversitatea din zonele monitorizate nu a fost afectată, inclusiv ariile naturale protejate din rețeaua Natura 2000.

Lasati un comentariu

Alte articole

14 iul. 2023 11.15 am

România a obținut locul 4 în lume la Olimpiada Internațională de Matematică, un rezultat istoric pentru țara noastră, potrivit rezultatelor confirmate marți după-amiază, 11 iulie, pentru Edupedu.ro. …

05 mai 2021 2.44 pm

  Organizațiile Agent Green și VGT (Austria) condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna…

15 mart. 2024 8.59 pm

Toto, un câine din Galați, a rămas singur într-un apartament după ce ambii săi stăpâni au decedat. Situația lui a fost făcută publică de Asociația pentru Protecția Animalelor „Ajutați-l…

27 apr. 2024 11.41 am

Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită,…

14 dec. 2022 4.30 pm

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea…

08 mart. 2024 5.35 pm

Trei persoane au murit în urma unui accident ce a avut loc, astăzi, de pe Centura Avrigului. Un camion a intrat în coliziune cu o mașină și a căzut de pe viaduct lângă o cale ferată în urma…