Ultimele stiri

11 minute de exerciții fizice zilnice ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătății tale, arată un studiu amplu

Sursa foto: Pexels/ Leandro Boogalu

Doar 11 minute de activitate aerobică de intensitate moderată spre viguroasă  pe zi ar putea reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare sau moarte prematură, a constatat un nou studiu de amploare, citat de CNN.

Activitățile aerobice includ mersul pe jos, dansul, alergarea, joggingul, ciclismul și înotul. Puteți evalua nivelul de intensitate al unei activități după ritmul cardiac și după cât de tare respirați în timp ce vă mișcați. În general, a fi capabil să vorbești, dar nu să cânți în timpul unei activități ar face ca aceasta să fie de intensitate moderată. Intensitatea viguroasă este marcată de imposibilitatea de a purta o conversație.

Nivelurile mai ridicate de activitate fizică au fost asociate cu rate mai mici de deces prematur și boli cronice, conform cercetărilor anterioare. Dar modul în care nivelurile de risc pentru aceste rezultate sunt afectate de cantitatea de exerciții fizice pe care o face cineva a fost mai greu de determinat.

Pentru a explora acest impact, oamenii de știință, în mare parte de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, au analizat datele din 196 de studii, însumând peste 30 de milioane de participanți adulți care au fost urmăriți în medie timp de 10 ani. Rezultatele acestui ultim studiu au fost publicate marți în British Journal of Sports Medicine.

Studiul s-a axat în principal pe participanții care făcuseră cantitatea minimă recomandată de 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână, sau 22 de minute pe zi. În comparație cu participanții inactivi, adulții care făcuseră 150 de minute de activitate fizică aerobică moderată spre viguroasă pe săptămână aveau un risc cu 31% mai mic de a muri din orice cauză, un risc cu 29% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și un risc cu 15% mai mic de a muri din cauza cancerului.

Aceeași cantitate de exerciții fizice a fost asociată cu un risc cu 27% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare și cu 12% mai mic în ceea ce privește cancerul.

Aceasta este o revizuire sistematică convingătoare a cercetărilor existente“, a declarat analistul medical al CNN, Dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor de sănătate publică la Universitatea George Washington, care nu a fost implicată în cercetare.

Știam deja că există o corelație puternică între creșterea activității fizice și reducerea riscului de boli cardiovasculare, cancer și moarte prematură. Această cercetare o confirmă și, în plus, afirmă că o cantitate mai mică decât cele 150 de minute de exerciții fizice recomandate pe săptămână poate ajuta.“, a adăugat Dr. Leana Wen.

Chiar și persoanele care au făcut doar jumătate din cantitatea minimă recomandată de activitate fizică au avut beneficii. Acumularea a 75 de minute de activitate de intensitate moderată pe săptămână – aproximativ 11 minute de activitate pe zi – a fost asociată cu un risc cu 23% mai mic de deces prematur.

De asemenea, a fi activ timp de 75 de minute pe săptămână a fost suficient pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu 17% și cancer cu 7%.

Un pic de exercițiu în fiecare zi

Autorii nu au avut detalii cu privire la tipurile specifice de activitate fizică pe care le făceau participanții. Dar unii experți se gândesc la modul în care activitatea fizică ar putea reduce riscul de boli cronice și de deces prematur.

Există multe mecanisme potențiale, inclusiv îmbunătățirea și menținerea compoziției corporale, a rezistenței la insulină și a funcției fizice, datorită unei mari varietăți de influențe favorabile ale activității aerobice“, a declarat Haruki Momma, profesor asociat de medicină și știință în domeniul sportului și exercițiilor fizice la Universitatea Tohoku din Japonia. Momma nu a fost implicat în cercetare.

Beneficiile ar putea include, de asemenea, îmbunătățirea funcției imunitare, a sănătății plămânilor și a inimii, a nivelului de inflamație, a hipertensiunii, a colesterolului și a cantității de grăsime corporală, a declarat Eleanor Watts, cercetător postdoctoral în cadrul diviziei de epidemiologie și genetică a cancerului de la Institutul Național de Cancer.

Alte articole

29 oct. 2023 10.56 am

Îndrăgitul actor care a jucat rolul lui Chandler Bing în ”Friends”, Matthew Perry, s-a stins din viaţă la 54 de ani. Perry a murit după ce s-ar fi înecat accidental, sâmbătă, la locuinţa…

06 oct. 2022 11.06 pm

Președinele Belarusului, Aleksander Lukașenko, a anunțat joi, 6 octombrie, interzicerea inflației în Belarus. Conform acestuia, „orice creștere de prețuri este interzisă, nu de mâine, de azi”.…

29 dec. 2020 6.02 pm

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a lovit sudul Croației.Acesta s-a resimțit, potrivit U.S. Geological Survey, și în Bosnia și Herțegovina, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, Muntenegru, Slovacia,…

14 mart. 2022 2.49 pm

  Centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl a rămas din nouă fără alimentare de la reţeaua electrică, a anunţat luni operatorul sistemului energetic ucrainean, Ukrenergo, într-un comunicat…

19 mai 2022 9.37 pm

  Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis, joi, prin intermediul unui comunicat de presă, că norul de fum din zona Cernobîl, apărut în urma unui incendiu forestier de amploare…

12 sept. 2022 5.35 pm

  Ministrul energiei din Elveția, Simonetta Sommaruga, recomandă dușul în doi pentru economisirea energiei electrice. Ea recunoaște că deși dușul în doi după o anumită vârstă nu mai…