Ultimele stiri

O flotă misterioasă ajută Rusia să transporte petrol în întreaga lume / În total există 600 astfel de nave, adică aproximativ 10% din numărul total de petroliere mari

Sursa foto: Pexels/ Jeffry Surianto

Petrolul rusesc continuă să ajungă la cumpărătorii din întreaga lume, cerea fiind în continuare mare. Însă chiar și cei care își petrec zilele urmărindu-i mișcările peste oceane reușesc cu greu să obțină informații despre transportatori, potrivit CNN Business.

Pe măsură ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei s-au intensificat din cauza invaziei sale în Ucraina, mai multe nave s-au alăturat unei flote existente de petroliere misterioase, gata să faciliteze exporturile de petrol ale Rusiei.

Specialiștii din industrie estimează că dimensiunea acestei flote “fantomă” este de aproximativ 600 de nave, adică aproximativ 10% din numărul total de petroliere mari. Iar cifrele continuă să crească.

Cine deține aceste nave? Cine le operează? Cine le controlează? Sunt multe întrebări care au rămas fără răspuns.

Pe măsură ce comerțul cu petrol rusesc a devenit mai complex în ultimul an, mulți transportatori occidentali și-au retras complet serviciile. Au intrat în joc jucători noi și obscuri, în unele cazuri fiind implicate companii fantomă din Dubai sau Hong Kong. Unii au cumpărat nave de la europeni, în timp ce alții au exploatat nave vechi, care altfel ar fi putut ajunge la fier vechi.

Extinderea flotei fantomă evidențiază schimbările dramatice pe care războiul Rusiei le-a adus pe piața mondială a petrolului. În încercarea sa de a-și continua activitatea, cel de-al doilea exportator de țiței din lume a remodelat modele comerciale vechi de zeci de ani și a împărțit în două sistemul energetic mondial.

“Există o flotă care nu face afaceri cu Rusia, iar apoi există o flotă care face aproape exclusiv afaceri cu Rusia”, a declarat Richard Matthews, șeful departamentului de cercetare al EA Gibson, un broker internațional de nave. Doar câteva nave, a adăugat el, fac “un pic din ambele”.

Petrolul rusesc merge în Asia și nu în Europa

Exporturile de țiței către China și India au atins niveluri record de la invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu un an, potrivit CNBC. Pentru a îndeplini aceste comenzi este nevoie de ambarcațiuni care să poată face această călătorie. Flota națională a Rusiei nu are suficiente nave. Aici intervine “flota din umbră”.

Matthew Wright, analist senior de transport de marfă la Kpler, clasifică navele care transportă țiței rusesc în două categorii: “nave gri” și “nave întunecate”.

Navele gri au fost vândute de la invazie – în principal de către proprietari din Europa către firme din Orientul Mijlociu și Asia care nu au fost active anterior pe piața petrolieră. Navele întunecate, pe de altă parte, sunt veterani ai campaniilor desfășurate de Iran și Venezuela pentru a evita sancțiunile occidentale care au trecut recent la transportul țițeiului rusesc.

Alte articole

14 mart. 2022 2.36 pm

  Armata rusă nu exclude lansarea de asalturi pentru a prelua controlul total al marilor oraşe ucrainene, a avertizat luni Kremlinul, în condiţiile în care numeroase centre urbane ale ţării…

02 apr. 2024 5.03 pm

NATO se află într-un proces intens de dezbatere cu privire la numele următorului secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Washingtonul își exprimă susținerea deplină pentru actualul premier…

22 iun. 2022 11.57 am

  Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu A.S. Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), cu care a discutat despre diversificarea resurselor de aprovizionare…

29 apr. 2022 7.58 pm

  Publicația rusă Pravda.ru scrie, într-un material, că dacă Polonia și România intervin în Ucraina, atunci ar putea izbucni un Al Treilea Război Mondial. Scenariul este ilustrat de un expertul…

22 mart. 2024 10.03 am

Premierul Sloveniei, Robert Golob, a făcut cunoscută, joi, posibilitatea ca țara sa să sprijine candidatura președintelui Klaus Iohannis la conducerea NATO, deși inițial Ljubljana anunțase că…

01 mart. 2022 10.56 am

  Mai multe imagini apar cu dezastrul de la baza militară Okhtyrka, unde o rachetă rusească a ucis duminică cel puțin 70 de soldați ucraineni, conform BBC. Imaginile de mai jos au fost împărtășite…