Ultimele stiri

Majorări salariale discreționare în sectorul de stat

Coaliția amplifică „Efectul Matei” în societatea românească

Sursa foto: Getty Images

Motto: „E dificil să iei de pe masă proverbialul castron cu punch, la mult timp după ce petrecerea a scăpat de sub control”. (Nouriel Roubini și Stephen Mihm, Economia Crizelor).

            Guvernul  vrea să ia castronul cu punch” de pe masa bugetarilor, începând  cu data de 1 iulie, dar numai că, până atunci, s-a declanșat fiesta. Fiecare trebuie să se înfrupte cât mai mult din firavul buget, astfel încât să  stea la adăpost remunerativ o perioadă de timp cât mai lungă.

Ce vreau să  transmit prin acest text? Că cei care stau în fruntea bucatelor  țării, cei care dispun de banii națiunii, vor să-și sigileze  pozițiile politice prin mituirea unui electorat dependent de buget, care se agață  de funcțiile publice mai ceva ca Tarzan de liane.

Politicianul cu bugetarismul în gene, călare  peste râu și ram, târăște România, în plină criză, într-o  prăpastie ilogică a salarizării. Și, iată, de ceva timp, salariile din administrație au devenit doar procente, cu cât cresc, și de când. Privilegiul zeiesc (fără ghilimele!) de a împărți banii țării a dat iarăși roade.

Acest text arată clivajele, care se adâncesc de la an la an, între entitatea finanțată (administrația publică) și entitatea finanțatoare (sectorul privat). Efectul Matei” consolidează din ce în ce mai mult Arca Bugetară, care devine, din ce în ce, mai imună, la orice fel de criză.

La puțin timp după lansarea programului Sprijin pentru România”, dualismul stânga-dreapta a mai făcut, în grabă, un mic festin angajaților de la stat, mărindu-le salariile cu procente semnificative, unele atingând chiar 10%. Nu au făcut nimic senzațional, doar au continuat să cânte în strună  unui aparat administrativ supergonflat, clientelar (prin negustorirea funcțiilor publice!) și inutil, pentru care munca (mai tot timpul la relanti!) poate fi o variantă ce seamănă cu musca la arat”.

Bugetarismul este la turație maximă, și nu poate fi oprit. Fundamentalismul bugetar a învins iarăși. Explicațiile date pentru aceste derapaje salariale sunt la limita bășcăliei dâmbovițene. Asta după ce coaliția s-a văitat că  nu are surse de finațare pentru cei care trebuie să primească câte 200 ron, din două în două luni, până la sfârșitul anului.

Să facem un mic calcul aritmetic: cei care au remunerări de 20.000 lei primesc 2.000 lei, deci bani sunt pentru EI. Doar că, prin aceste majorări neghioabe, pentru care au oferit justificări mâloase, au mai bătut un cui în coșciugul bugetului. Atitudinea laxă  a guvernului față  de  pretențiile salariale exponențiale ale  bugetarilor a generat un Efect Matei” în cascadă. Nimeni nu poate să țină pasul cu ei. Dar așa a dorit stareția alianței. Toate acestea se petrec simultan cu o anunțată dorință (oare?) de reducere a cheltuielilor în administrație cu 10%. Bună glumă!

            Apropo, mai vorbeau ai noștri politicieni de solidaritate. Solidaritate cu cine? Păi asta seamănă cu glumele de la Radio Erevan. În criza pandemică doar privatul și-a chivernisit  banii, la stat balul a continuat fară niciun fel de restricții.

Și toate acestea au loc în contextul în care statul îsi asumă datorii zdrobitoare, la dobânzi sinucigașe, ultima fiind de 9,3% (săptămâna 20 – 24.06). Guvernul emite datorii pe bandă rulantă. Politicienii ar trebui să pună pe fundal lecțiile Greciei, ale Argentinei. Conceptul de grecizarea economiei” a apărut ca urmare  a riscurilor la care s-a expus acestă țară prin împrumuturi masive. Salariile blănite prin împrumuturi atârnă ca o piatră de moara de gâtul bugetului. Ce rezerve de  reziliență mai au finanțele țării, în aceste condiții de prăduire a banului public ? Plata dobânzilor ne poate fi fatală. Chiar dacă nu vrem să recunoaștem, suntem într-o criză a îndatorării naționale.

Poate ar fi bine dacă s-ar face un test de stres pentru momentul cănd nu mai vrea nimeni să ne împrumute. Nu poți păcăli pe cineva la infinit. Deocamdată, guvernanții nu trăiesc o anxietate a refuzului de a fi împrumutați. Discreționarismul deciziilor în problemele împrumuturilor scoate la iveală o prestație lamentabilă, amatoristă.

Nu cred că Evanghelistul Matei (Matei, 25:29, Pentru că celui ce are,  i se va da, și va avea de prisos; dar de la cel ce n`are, se va lua lua și ce are!), scriind această pildă a anticipat că  ar putea să se acorde, vreodată, bani gratuiți, fără nicio acoperire. Viziunea lui se referea  la recompensa pe care o primesc cei care riscă și investesc banii. Matei, prin această pildă, voia să încurajeze oamenii să investească. Noi, românii, în stilul nostru bucegian, am dat o intrepretare originală ban  la ban trage și păduche la păduche“.

Amploarea Efectului Matei” este generată de fenomenul de smântânire (concept preluat din marketing!), concentrarea pe anumiți clienți și ignorarea celorlați. Se potrivește la fix: România este stat clientelar și, ca orice stat clientelar, trebuie să-și recompenseze clienții. Astfel s-a ajuns ca piața muncii să fie etajată: la etajul superior, bugetarii, adică cei finanțați, unde se vorbește deja  de salarii în termeni de k-uri (mii de euro), iar la etajul inferior, mediul privat, adică finanțatorul, care nu poate ține, în niciun fel, pasul cu cei pe care-i finanțează. În acest fel, bugetul a devenit agent de îngrășare pentru cei de la etajul superior.

Ajuns în criză de bani, guvernul vrea să treacă la răstignirea  buticarilor, în loc să rupă lanțul de iubire cu bugetarii tolăniți la picioarele partidului (prietenii știu de ce!) și să treacă la perierea acestora. Tot în mediul politic se vorbește de o creștere economică fulminantă, de câteva procente, pentru a justifica derapajele salariale, fară a se preciza faptul că acea creștere este canceroasă, realizată pe baza unui consum cu bani împrumutați, cu dobânzi cămătărești. Lăudacii acestei creșteri trebuie să știe că isprăvile statistice, chiar dacă sunt reale, nu au efect imediat la frigider. Vorbește doar de  creșterea veniturilor, nu și de reducerea (reală) a cheltuielilor. E greu să ții în  viață un buget cu venituri  de 27% din PIB, dar cu dorința de cheltuieli de peste 40%.

Cea mai simplă cale de reducere a cheltuielilor este reprezentată de subțierea aparatului administrativ. Probabil, unii, după ce vor rupe legătura cu bugetul, vor avea nevoie de psihoterapeut pentru a face fața șocului remunerativ.

O soluție  practică pentru stoparea cheltuielilor constă în punerea dopului la cadă înainte de a face baie. Dar și pentru aceasta trebuie să ai curaj!

Efectul Matei” este greu de controlat atât timp cât politicienii vor să-și securizeze pozițiile prin  crearea unui electorat loial și sigur. Probabil, în anii care urmează, fiind și ani electorali, acesta se va amplifica și mai mult, ceea ce înseamnă că inegalitățile se vor adânci și mai mult între cele două sectoare. Deficitul bugetar, lipsa de performanță a aparatului administrativ sunt niște nonsensuri  pentru politicieni, atât timp cât  interesul electoral va triumfa.

 

Articol publicat inițial pe barikada.ro

Alte articole

05 nov. 2022 1.30 pm

Culmea ghinionului: „Să ai primar cu studii la Herculane (te duci turist, te întorci jurist), să ai de-a face cu un polițist cu studii la Caracal și să fii judecat de un «haretist».” Ceea…

03 sept. 2022 10.00 am

Zgârcenia de care a dat dovadă coaliția de monolit ne-a  arătat că are probleme serioase și nu poate să arunce cu bani pe fereastră. Are casă grea, cum s-ar spune. Păi chiar are casă grea,…

10 sept. 2022 1.51 pm

La data de 19 septembrie 1881, publicația „Farul Constanţei“ (Anul II, nr. 62) consemna pe prima pagină: „Orăşenii Constanţei au avut trista ocasiune să asiste în ziua de Duminică, 13 curent…

26 nov. 2023 9.00 am

Această stare de fapt – migrarea de la privat la stat, părea de neconceput acum câţiva ani, dar, iată că acum asistăm la o acutizare şi chiar la o mărire a numărului de persoane dornice…

01 dec. 2020 10.56 am

Foto: Paradă 1 Decembrie 2019, blvd. Alexandru Lăpuşneanu, Constanţa A sosit și ziua de naștere a României. A îmbătrânit puțin ce-i drept. Anul acesta aniversează alături de noi…

24 dec. 2022 2.34 pm

PNRR-ul fu prilejul, și nu cauza, pentru recentele majorări cu 50% ale salariilor în administrația publică, cu accent pe vectorii electorali: primari, viceprimari, președinți de consilii județene…