Ultimele stiri

“Recorder” – linșaj mediatic în urma dezvăluirilor

Cum sunt finanțate trusturile media de către partide

Sursa foto: Facebook/ Recorder

 

 “Recorder” a publicat recent un videoclip pe Youtube, în stilul lor caracteristic, despre o anchetă jurnalistică cu privire la cum sunt finanțate trusturile media de către partidele politice.

Videoclipul, numit “PREȚUL TĂCERII. O investigație în contabilitatea presei de partid“, a strâns în numai 24 de ore peste 280.00 de vizualizări și zeci de mii de like-uri, reușind să se claseze pe locul patru în topul videoclipurilor populare pe Youtube. A surclasat interpreți precum Theo Rose, Culiță Sterp sau Bogdan de la Ploiești, artiști favoriți ai internauților care strâng milioane de vizualizări pe platforma Youtube.

Interesul pentru videoclipul publicat de “Recorder” a fost atât de mare pentru că în doar 30 de minute au reușit să prezinte foarte clar și obiectiv ceea ce se menționează chiar în titlul videoclipului, contabilitatea presei de partid.

Publicația independentă “Recorder” a publicat pe pagina lor oficială de Facebook un comunicat în care denunță amenințările pe care le-au primit în timp ce se realiza documentarea pentru videoclip: am început să primim mesaje de amenințare: “dacă voi publicați, publicăm și noi. O să scriem despre voi! Avem audiență mai mare și o să vă distrugem!”. Astfel, conform “Recorder” , mai multe trusturi media din România au preluat aceeași știre, “amestecând frânturi de adevăr cu informații false și făcând speculații nesusținute de nicio dovadă”, lansând o campanie puternică de denigrare.

Consiliul Europei cere României să oblige partidele să facă publice contractele cu presa

Amintim că inclusiv mecanismele din cadrul Uniunii Europene au fost activate în urma publicării documentelor din clipul celor de la “Recorder”.

Raportul publicat de Consiuliul Europei cere desecretizarea contractelor partidelor cu presa în baza cărora fondurile publice sunt transferate către presă. și cere în mod oficial Comisiei de la Veneția să dea un aviz pe cele trei proiecte de legi ale justiției inițiate de ministrul Cătălin Predoiu.

De asemenea, se fac menționari despre mass-media și protejarea jurnaliștilor de hărțuiri și intimidări dar și transparența deplină a proprietății mass-media.

Reacții au apărut și din mediul politic românesc.

Liderul AUR, George Simion a făcut o postare pe contul său personal de Facebook prin intermediul căreia a convocat președinții partidelor parlamentare la o dezbatere privind “modificarea legii finanțării partidelor politice.” Acesta îi invită pe liderii principalelor partide politice românești luni, ora 10:00, la sala de dezbateri din Camera Deputaților(etaj 3).

Simion a atașat și o bucată din videoclipul “Recorder”, în care președintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbește cu reporterii “Recorder”despre detalii privind finanțările către televiziuni.

DNA investighează contractele PSD din 2019 cu televiziunile și mai multe firme

După ce site-ul “Recorder” a publicat investigația menționată anterior, un nou document iese la iveală publicat de jurnaliștii de la captura.ro. Un document cu antetul DNA.

DNA investighează modul în care PSD a cheltuit banii din subvenția de la stat în 2019, sub suspiciunea comiterii mai multor infracțiuni de corupție, se arată într-un document publicat pe Facebook de site-ul de investigații captura.ro, format din mai mulți jurnaliști care au lucrat la “Rise Project“. Articolul complet despre investigația DNA poate fi găsit pe pagina celor de la Captura.ro.

Citește mai mult despre acest subiect: Consiliul Europei cere României să oblige partidele să facă publice contractele cu presa

Vizionează întreg materialul de la “Recorder”:

Alte articole

18 apr. 2022 11.27 pm

  Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a comentat luni seara, la Digi24, acuzațiile privind deplasarea în Ucraina a unor mercenari români. “Este un procedeu propagandistic, o informație…

Cătălin Drulă USR

19 mart. 2024 2.03 pm

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei, invalidând decizia anterioară a Biroului Electoral Central. Decizia a fost luată…

01 dec. 2020 12.22 pm

CaravanaUrbana.Ro da startul la seria de interviuri pe tema strategii urbane integrate, in contextul definirii Planului National de Redresare si Rezilienta, in baza Regulamentului Parlamentului European…

27 apr. 2021 7.02 pm

  Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, de la Palatul Cotroceni, că restricțiile de circulație vor fi ridicate în noaptea de Înviere.…

14 apr. 2021 11.14 pm

Ordinul privind noile criterii de carantinare semnat de Andreea Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și publicat marți în Monitorul Oficial, a fost abrogat miercuri seara de…

14 iul. 2022 1.32 pm

  Analiză publicată în New York Times, preluată de Rador: „Cred că războiul din Ucraina este pe cale să intre într-o nouă fază, bazată pe următorul fapt: s-ar putea ca mulți soldați…