Ultimele stiri

Tradiții și obiceiuri în Marțea Mare, Pilda celor zece fecioare și ce este interzis să faci în a doua zi din Săptămâna Mare

Sursă foto: doxologia.ro

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, așa cum mai e cunoscută, reprezintă perioada de dinainte de Învierea Domnului. Este cea mai importantă perioadă din Postul Paștelui, iar fiecare zi este destinată pentru anumite tradiții și obiceiuri.

Creștinii respectă anumite tradiții în fiecare zi din Săptămâna Mare. Marțea Mare mai este cunoscută și ca Marțea Seacă, iar în această zi se citește pilda celor 10 fecioare. Candela și uleiul reprezintă elemente importante ale acesteia.

Pilda celor zece fecioare

Cinci fecioare „înțelepte” și cinci „neînțelepte” se pregătesc pentru nuntă. În așteptarea mirelui care întârzie, fecioarele adorm.
Mai târziu, la miezul nopții, se vestește sosirea mirelui, adică a Mântuitorului, iar fecioarele se trezesc.

Untdelemnul din candelele mireselor neînțelepte este pe terminate, așa că ele cer ajutorul fecioarelor înțelepte pentru a le împrumuta cu untdelemn, astfel încât candela lor să nu se stingă.

Fecioarele înțelepte refuză să împartă untdelemnul cu celelalte fecioare, pe motiv că și candelele lor se pot stinge. Fecioarele neînțelepte sunt nevoite să plece astfel pentru a cumpăra untdelemn.

În timp ce ele lipsesc, sosește mirele. El merge la nuntă împreună cu fecioarele „care erau gata” și ușa se închide. Vor ajunge și fecioarele neînțelepte, dar vor găsi ușa închisă și vor striga: „Doamne, Doamne, deschide-ne noua”, iar mirele le raspunde: „Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi”.

Părintele Constantin Galeriu, cercetând originalul grecesc al Noului Testament a găsit interpretarea: „Nu recunosc chipul meu în voi”. Prin asta înțelegem că chipul nostru autentic este în Hristos.

Pilda se încheie cu aceste cuvinte: „Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”.

Hristos a dorit ca prin această pilda să ne descopere importanța pregătirii noastre în vederea judecății de apoi.

De asemenea, din această denie trebuie să înțelegem că o faptă buna, ca să fie virtuoasă, are nevoie de garanția că scopul ei duce la Dumnezeu. De aici reiese că în vremea postului nu trebuie să ne rezumăm doar la a nu mânca „de dulce” și a ne ruga. În perioada postului, și nu numai, trebuie să dăm dovadă de milostenie.

Din pildă înțelegem că o simplă virtute cultivată nu ne face moștenitori ai Împărăției Lui Dumnezeu. Fecioarelor nebune nu le-a fost suficientă fecioria. Lipsa faptelor bune, a milosteniei, le-a făcut pe acestea să nu poată fi alături de Hristos. Candele pe care ele le țineau în mână reprezintă darul fecioriei, iar untdelemnul este milostenia. Fără untdelemn candelele se sting, adică fecioria dacă nu este însoțită de milostenie nu folosește la nimic.

Astfel, denia din Marțea Mare ne arată că intrarea în Împărăția lui Dumnezeu este asemenea unei nunți. Pentru acest lucru, Hristos vine ca Mire la Judecata de apoi. Pilda celor zece fecioare este un îndemn la o neîncetată priveghere și la milostenie.

Tradiții și obiceiuri în Marțea Mare

La fel ca Lunea Marea, și Marțea Mare este o zi în care curățenia de Paște poate fi continuată și finalizată. Astfel, gospodinele pot mătura și aspira prin gospodărie. De asemenea, se pot spăla rufele în această zi.

Totodată, se spune că este bine ca, în Marțea Mare, credincioșii să se spele, deoarece bolile se spală de pe corpurile oamenilor în această zi, potrivit credinței.

Marțea din Săptămâna Patimilor este ultima zi în care gospodinele mai pot face curățenie. De miercuri, credincioșii nu mai trebuie să muncească.

Ce să NU faci în Marțea Mare

Bărbații trebuie să termine cu munca la câmp și să se retragă în case, pentru a le ajuta pe femei cu treburile gospodărești. Dacă nu respectă acest lucru, se spune că nu le va merge bine tot anul.

În Marțea Mare, se spune că nu este bine să spargi nuci. Se spune că cei care vor face acest lucru vor avea parte de nuci rele, care vor fi dificil de decojit.

Lasati un comentariu

Alte articole

19 nov. 2022 2.29 pm

În timpul unei dezbateri organizate de Ministerul Cercetării, Inovării si Digitalizării, pe teme privind securitatea și apărarea cibernetică a României, pe ecranul din spatele oratorilor au fost…

23 feb. 2023 3.56 pm

Vânzările zilnice de polițe facultative pentru asigurarea locuințelor au crescut semnificativ în luna februarie, ca urmare a cutremurelor devastatoare din Turcia, dar și a seismelor din Oltenia,…

31 ian. 2024 10.33 am

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit cu omologul său din Republica Kazahstan, Marat Karabayev, în cadrul unei vizite oficiale în România. Discuțiile au vizat cooperarea în…

06 ian. 2024 11.22 am

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, anunţă că săptămâna viitoare se vor înregistra temperaturi de minus 10, până la minus 15 şi chiar minus 20 de grade Celsius,…

17 dec. 2023 1.43 pm

Ministerul Muncii a publicat, astăzi, pe pagina de Facebook, imagini din timpul tipăririi noilor cupoane de pensii, cu o majorare de 13,8% a pensiilor. Se întâmplă chiar acum! Cupoanele de pensie…

20 mart. 2024 9.57 am

Echinocțiul de primăvară reprezintă un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, în primăvară și toamnă. În aceste momente, ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ.…