Ultimele stiri

(VIDEO) Atac fara precedent al Iranului asupra Israelului: peste 300 de rachete și drone au fost lansate

Sursă foto: captură video X

Iranul a lansat zeci de drone către Israel, a anunţat sâmbătă seara armata israeliană, un atac fără precedent dublat şi de lansări de rachete balistice. Armata Israeliana a transmis că au fost lansate peste 300 de drone și rachete, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat doar „pagube minore”.

Atacul Iranului, primul direct asupra Israelului, vine după zile de amenințări din partea regimului că va riposta după ce șapte ofițeri ai Gărzi Revoluționare au murit într-un atac asupra consulatului său din Damasc.


Premierul israelian Benjamin Netanyahu a emis o declaraţie sâmbătă seara, în contextul în care Iranul a lansat drone spre Israel, scrie The Guardian, care redă textul:

În ultimii ani, şi mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct din partea Iranului.
Sistemele noastre defensive sunt desfăşurate; suntem pregătiţi pentru orice scenariu, atât defensiv, cât şi ofensiv. Statul Israel este puternic. Forţele de apărare israeliene sunt puternice. Publicul este puternic.
Apreciem faptul că SUA este alături de Israel, precum şi sprijinul Marii Britanii, al Franţei şi al multor alte ţări.
Am stabilit un principiu clar: Oricine ne face rău, noi îi vom face rău. Ne vom apăra împotriva oricărei ameninţări şi vom face acest lucru cu capul sus şi cu determinare.
Cetăţeni ai Israelului, ştiu că şi voi sunteţi, de asemenea, cumpătaţi. Vă invit să urmaţi directivele Comandamentului Frontului Intern al IDF.
Împreună vom rezista şi cu ajutorul lui Dumnezeu – împreună vom învinge toţi duşmanii noştri”.

Iranul confirmă că a lansat un atac cu drone și rachete asupra Israelului

Într-o declarație citată de presa de stat, Gărzile Revoluționare ale Iranului afirmă că a atacat mai multe zone din Israel cu drone și rachete. Forțele armate precizează că atacul a fost lansat ca răspuns la „numeroasele crime ale maleficului regim sionist, inclusiv la atacul asupra secției consulare a ambasadei iraniene din Damasc”.

Forțele americane au doborât drone iraniene

Forţele americane poziţionate în Orientul Mijlociu doboară drone iraniene care vizează Israelul, a declarat sâmbătă un oficial al Departamentului de Apărare al SUA, potrivit Agerpres.

În concordanţă cu angajamentul nostru neclintit faţă de securitatea Israelului, forţele americane din regiune continuă să doboare drone lansate de Iran şi care vizează Israelul”, a spus oficialul, sub rezerva anonimatului. „Forţele noastre rămân poziţionate pentru a oferi sprijin defensiv suplimentar şi pentru a proteja forţele americane care operează în regiune”, a indicat sursa citată.

Preşedintele american Joe Biden a asigurat sâmbătă Israelul de sprijinul său „neclintit” în faţa atacului Iranului.

Angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului în faţa ameninţărilor din partea Iranului şi a aliaţilor săi (din regiune) este neclintit”, a scris preşedintele american pe platforma X, postând o fotografie a unei reuniuni de urgenţă cu echipa sa de securitate naţională de la Casa Albă.

Atac cu „peste 200 de drone și rachete” către Israel

Iranul a lansat peste 200 de drone şi rachete către Israel, dintre care „marea majoritate” a fost interceptată fără consecinţe grave, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei israeliene. Potrivit acestuia, doar o bază militară suferind „pagube minore”, relatează AFP.

Regimul din Iran a lansat o serie masivă de 200 de drone ucigaşe, rachete balistice şi rachete de croazieră”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o alocuţiune televizată, subliniind că atacul este încă „în desfăşurare”. „O serie de rachete iraniene au căzut pe teritoriul israelian, provocând pagube minore la o bază militară, dar fără a face victime”, a adăugat el.

Pe rețelele de socializare au apărut și imagini din momentul atacului:


Israel anunță că nu sunt persoane grav rănite

O fată în vârstă de 7 ani a fost dusă la spital, după ce a fost rănită la cap, după ce un proiectil lansat de Iran a fost interceptat de apărarea israeliană, au anunțat serviciile de urgență din Israel, citate de CNN.

Nu au fost și alte persoane grav rănite, au subliniat serviciile israeliene. Alte 31 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au suferit atacuri de panică, în timp ce se îndreptau către adăposturi, în timpul atacului iranian asupra Israelului.

Cinci ore de atac asupra Israelului

Atacul iranian asupra Israelului a durat aproximativ cinci ore, spun doi oficiali americani citați de CNN. Atacul pare că s-a încheiat, mai scrie sursa citată. De altfel, duminică dimineață, locuitorii din Israel pot ieși din adăposturi, fiind anulat ordinul de a sta în buncăre, un alt indiciu că armata israeliană crede că atacul s-a încheiat. Potrivit sursei citate, atacul a durat aproximativ cinci ore, iar în acest timp „peste 200 de drone și rachete” au fost lansate asupra Israelului.

Armata israeliană anunță că peste 300 de rachete și drone au fost lansate de Iran spre Israel

Forțele de Apărare israeliene (IDF) au precizat că peste 300 de rachete și drone au fost lansate în atacul Iranului asupra Israelului, majoritatea de pe teritoriul iranian, relatează publicația Haaretz.

Potrivit armatei, în prezent nu se cunosc lansări suplimentare spre Israel, dar continuă să fie în stare de alertă maximă.

Doi oficiali israelieni citați de New York Times au declarat că Iranul a lansat 185 de drone, 36 de rachete de croazieră și 110 rachete sol-sol. Cele mai multe dintre lansări au avut loc din Iran, deși o mică parte a fost efectuată din Irak și Yemen, au mai precizat oficialii.

IDF: Atacul Iranului asupra Israelului a fost „zădărnicit”

Atacul Iranului a fost „zădărnicit”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) Avichay Adraee, citat de The Guardian.

Iranul a comis un act periculos și împinge Orientul Mijlociu spre o escaladare. Facem tot ce este necesar pentru a proteja securitatea cetățenilor Israelului”, a transmis reprezentantul armatei israeliene.

De asemenea, Adraee a transmis duminică, pe rețeaua X, că Iranul a lansat peste 300 de „amenințări de diferite tipuri” către Israel, inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră, și că 99% dintre ele au fost interceptate.

Am interceptat 99 la sută dintre amenințările către teritoriul israelian. Aceasta este o realizare strategică foarte importantă”, a afirmat Adraee. „Din cele aproximativ 170 de drone lansate de Iran – nici măcar una dintre ele nu a pătruns în statul Israel, pentru că avioanele de luptă ale forțelor aeriene și sistemele de apărare aeriană ale noastre și ale aliaților noștri au interceptat zeci dintre ele”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al IDF.

În ceea ce privește rachetele de croazieră, din cele „peste 30” lansate de Iran, „niciuna dintre ele nu a pătruns pe teritoriul israelian. Avioanele noastre de război au interceptat 25 de rachete în afara granițelor țării”. Iar, „din cele peste 120 de rachete balistice, un număr foarte mic a pătruns pe teritoriul israelian, în timp ce restul rachetelor au fost interceptate. Acest număr mic a căzut la o bază a forțelor aeriene din Nafatim și a provocat pagube minore la infrastructură”, a mai spus oficialul israelian.

Lasati un comentariu

Alte articole

06 dec. 2023 7.38 pm

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că 30 de persoane, cetăţeni români şi familiile acestora, evacuate din Fâşia Gaza, au ajuns, miercuri, în România, cu o aeronavă militară. Până…

11 oct. 2023 2.14 pm

Compania TAROM precizează că, începând de joi, 12 octombrie, îşi suspenă temporar cursa regulată către şi dinspre Tel-Aviv, urmâmd să opereze curse speciale, numai la solicitarea Celulei de…

09 mart. 2022 11.44 am

  Rusia a oferit Ucrainei în negocieri o versiune “finală” a propunerii sale de a pune capăt crizei, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o…

05 aug. 2021 11.55 am

  Echipa României, coordonată de conf. univ. dr. Sebastian Popescu de la Facultatea de Fizică a Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ (UAIC) din Iaşi, a obţinut trei medalii de aur…

03 sept. 2022 8.27 pm

Artemis, cea mai puternică rachetă construită vreodată de NASA, va fi lansată astăzi, 29 august. Programul promite să readucă oamenii pe Lună după 50 de ani de pauză.

25 mart. 2024 5.18 pm

Resturile unei rachete supersonice utilizate luni de Moscova pentru un nou atac asupra Kievului au provocat distrugeri majore unei părți dintr-o clădire cu trei etaje din centrul capitalei Ucrainei,…