Ultimele stiri

Șeful Statului Major explică de ce nu poate doborî România dronele rusești ajunse în spațiul național: „E necesară modificarea a patru legi”

Sursă foto: Europa Liberă

Şeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a explicat, la Europa Liberă, că militarii nu au legislaţia necesară pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spaţiul aerian al României

În momentul de faţă, Armata României nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat şeful Statului Major al Apărării la Inteviurile one2one, citat de news.ro.

Trebuie modificate patru legi, spune generalul Gheorghită Vlad. Şi, completează el, la una dintre ele este luată în calcul „o nouă iniţiativă legislativă care să permită să operăm şi pe timp de pace sub auspiciile unei operaţii militare”.

Ce legi trebuie modificate pentru a permite o reacție din partea Armatei Române

Generalul Gheorghiţă Vlad a subliniat că este imperativ să fie modificate patru legi-cheie în domeniul apărării: Legea Apărării Naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a Ministerului Apărării Naţionale, Legea privind Regimul Armelor şi Muniţiilor şi Legea privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României.

În această lege (n.r. – Legea privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României), la articolul opt, de exemplu, pentru că drona este încadrată la aeronavă fără pilot, [militarii – n.r.] trebuie să respecte aceleaşi reguli dacă este combătută, adică: să se ridice serviciul de poliţie aeriană, avionul să dea semnale că s-a încălcat teritoriul sau spaţiul aerian naţional. Şi sunt patru – cinci etape.(…) Drona respectivă bineînţeles că n-o să răspundă la toate alea, că nu e un pilot care să vadă”, a explicat şeful Statului Major al Apărării, argumentând că drona sau rămăşiţa de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă şi să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de faţă, ea trebuie asimilată la muniţie, la loitering (n.r. muniţie teleghidată), la alt mijloc, astfel încât să-i dea posibilitatea celui care utilizează sistemul de armament să ia o decizie în momentul respectiv.

Un alt aspect discutat a fost legat de necesitatea unei noi iniţiative legislative care să permită Armatei să desfăşoare operaţiuni pe timp de pace. Astfel, este esenţial ca legislaţia să fie adaptată la noile realităţi şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Contactat de Europa Liberă, vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare a Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, fost ministru al Apărării Naţionale, spune că nu a ştiut că Armata nu are instrumentele legislative pentru a doborî drone străine care intră ilegal în spaţiul naţional.

Nu ştiam şi nu e treaba mea să ştiu”, precizează Mihai Fifor.

Vicepreşedintele forului parlamentar completează: „Dacă MApN cere această lege, sigur, ne vom mobiliza”.

Fostul ministru al Apărării susţine că, la întâlnirea de la MApN de pe 6 februarie la care a participat, nu s-a dat exemplul Legii privind Combaterea Mijloacelor Aeriene atunci când a venit vorba despre urgenţele legislative invocate de şeful Armatei.

Alte articole

01 feb. 2024 6.26 pm

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că România a intrat în stare de alertă epidemiologică, după ce numărul de cazuri de gripă a crescut pentru trei săptămâni la rând.  Este…

26 apr. 2024 10.54 am

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că toți pensionarii vor primi banii în avans, înainte de Paște, după ce instituția a finalizat toate procedurile necesare. Marcel Boloș a precizat…

05 nov. 2022 1.30 pm

Culmea ghinionului: „Să ai primar cu studii la Herculane (te duci turist, te întorci jurist), să ai de-a face cu un polițist cu studii la Caracal și să fii judecat de un «haretist».” Ceea…

03 iun. 2021 3.39 pm

  Nunțile și botezurile se vor putea desfășura în restaurant până la ora 2:00 noaptea. Astfel, programul restaurantelor se va prelungi doar pentru evenimentele private cu încă două ore,…

18 dec. 2023 7.18 pm

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), atrag atenţia că artificiile de Anul Nou poluează aerul şi sunt un dezastru pentru păsări şi animale. Potrivit ANPM, de Revelion,…

31 oct. 2023 7.43 pm

Un jandarm aflat în timpul liber a salvat o bătrână dintr-un apartament, din municipiul Bacău, în care izbucnise un incendiu. Sergentul major Cosmin Roșu se plimba împreună cu soţia și cei…