Ultimele stiri

JURNAL DE RĂZBOI. Încă un șef al Hamas a fost ucis de armata israeliană. IDF vânează Hamas în tuneluri, după ce a încercuit orașul Gaza

Sursă foto: X/idfonline

Forţele terestre israeliene din Fâşia Gaza au urmărit, miercuri, să localizeze şi să dezactiveze vasta reţea de tuneluri a militanţilor Hamas de sub enclavă, următoarea fază a ofensivei israeliene care a ucis mii de palestinieni, transmite Reuters.

De asemenea, forțele de Apărare Israelului spun că au ucis una dintre figurile de top din aparatul de producție de arme al Hamas într-un atac aerian peste noapte.

Armata și Shin Bet spun că Muhsin Abu Zina a fost „unul dintre liderii producției de arme” pentru Hamas și s-a specializat în fabricarea de „arme strategice și rachete”. Îl numește șeful diviziei „industrii și armament” a grupului terorist.

În operațiuni separate peste noapte, IDF susține că trupele terestre au direcționat o aeronavă pentru a lovi o echipă de rachete antitanc Hamas, iar un atac aerian a ucis câțiva membri ai unei echipe responsabile de lansarea de rachete asupra Israelului.

Armata continuă incursiunea la sol

Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul a avut „o singură ţintă – teroriştii Hamas din Gaza, infrastructura lor, comandanţii lor, buncărele, camerele de comunicaţii.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele de geniu de luptă ale Israelului folosesc dispozitive explozive pentru a distruge o reţea de tuneluri construită de Hamas, care se întinde pe sute de kilometri sub Gaza.

Tancurile israeliene s-au confruntat cu o rezistenţă puternică din partea luptătorilor Hamas care folosesc reţeaua de tuneluri pentru a lansa ambuscade, au declarat surse din cadrul Hamas şi al grupului militant separat Jihadul Islamic. Nu a fost posibil să se verifice afirmaţiile de pe câmpul de luptă ale ambelor părţi.

93 de cetățeni români au ieșit din Fâșia Gaza, alți 51 urmează să fie evacuați

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că 93 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah și se află în drum spre Cairo. De asemenea, alți 51 de români vor putea tranzita frontiera miercuri.

Cei 93 de cetăţeni români şi familiile acestora au fost preluaţi din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanţii Ambasadei României în R.A. Egipt şi sunt însoţiţi până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză a MAE”, a transmis MAE.

Potrivit instituţiei, cetăţenii evacuaţi urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale.

În continuarea precizărilor transmise privind evacuarea unui prim grup de cetăţeni români (93 persoane) din Fâşia Gaza, la data de 7 noiembrie a.c., în actualul context de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în urma acordului transmis de autorităţile israeliene şi cele egiptene pentru încă un număr de 51 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membri de familie, aceştia vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt”, anunţă MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit instituţiei, evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de miercuri, cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse având în vedere că aceştia au fost informaţi în prealabil de către reprezentanţii Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

Marcel Ciolacu merge în Egipt pentru a-i întâmpina pe românii evacuați din Fâșia Gaza

Premierul Marcel Ciolacu merge miercuri în Egipt, țara în care ajung și cetățenii români din Fâșia Gaza cărora autoritățile de la Cairo le-au permis să intre, au declarat pentru G4Media surse politice.

Primii români care au plecat din Gaza au făcut acest lucru marți, dat fiind că ieșirile din zona controlată de Hamas sunt supravegheate strict de Egipt, țară care vrea să prevină un aflux masiv de imigranți.

Premierul urmează să se întâlnească cu grupul de refugiaţi români care au reuşit să treacă prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) şi se află pe teritoriul egiptean. Şeful Executivului va reveni în ţară împreună cu aceştia.

Alte articole

22 apr. 2024 7.01 pm

Iulia Navalnaia, văduva defunctului disident rus Aleksei Navalnîi, spune despre președintele Vladimir Putin că este impredictibil și că ar putea folosi arma nucleară la un moment dat relatează…

08 nov. 2023 3.12 pm

Comisia Europeană a decis miercuri să recomande Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, țări care au primit anul trecut statutul de țări…

07 mart. 2022 2.47 pm

  Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și cel al Ucrainei, Dmytro Kuleba, se vor întâlni, joi, în Turcia, potrivit unui anunț făcut de ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.…

29 mart. 2021 10.56 am

  Deblocarea şi ranfluarea navei portcontainer care eşuase în canalul Suez a avut loc luni, la ora 04:30 (02:30 GMT), a anunţat furnizorul de servicii maritime Inchcape Shipping, transmite DPA,…

06 mart. 2022 4.23 pm

  Aeroportul din oraşul ucrainean Viniţa a fost distrus, duminică, de atacurile ruseşti, a spus preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski. Viniţa este situat la aproximativ 200 de kilometri…

14 nov. 2023 11.37 am

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, astăzi, că alţi 86 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în România la bordul unei curse speciale, operate…