Ultimele stiri

A început reabilitarea Hotelului Intim, loc legat de memoria poetului Mihai Eminescu / Lucrările costă cel puțin 2 milioane de euro

Proprietarul: “Totul se bazează pe povestea pe care o spune fiecare lucru”

Sursa foto: Constanța TV

Au început lucrările de reabilitare a Hotelului Intim din Constanța, a declarat pentru ConstanțaTV George Dușu, proprietarul clădirii monument istoric.

Înainte de Crăciun am vrut să ne apucăm, dar am ajuns efectiv să intrăm cu echipa de constructori acum, la începutul anului”, a declarat omul de afaceri constănțean.

Proiectul, cu un buget de cel puțin două milioane de euro, va fi finalizat la începutul anului 2025, mai precizează omul de afaceri, iar vestea bună pentru pasionații de monumente istorice este că proiectul de reabilitare, cu excepția anumitor detalii greu de observat cu ochiul liber, plănuiește să mențină aspectul clădirii istorice și chiar, pe alocuri, să o readucă la înfățișarea pe care o avea înainte de restructurarea prin care a trecut în perioada comunistă.

“Sunt anumite elemente de detaliu, două balcoane franceze la fațadă, coroana de pe cupola clădirii, impropriu spus cupolă… avea o coroană din fier forjat și trebuie să o refacem. Sunt niște elemente care au dispărut în perioada comunistă și pe care o să le refacem“, a explicat George Dușu.

De asemenea, la interior se vor face anumite intervenții de modernizare, dar cu păstrarea esteticii clădirii.

Deși hotelul are 20 de camere, ceea ce ar însemna că recuperarea investiției ar necesita o perioadă însemnată de timp, George Dușu aduce în discuție două elemente importante ale investiției: valoarea clădirii propriu-zise și semnificația ei istorică.

În ziua de azi, totul se bazează pe povestea pe care o spune fiecare lucru. Adică și noi aici, de exemplu, am vrea să păstrăm și parte din istoria interbelică, și antebelică, dar și partea comunistă, pentru că toate etapele astea fac parte din istoria pe care poate să o zică clădirea. Și povestea este de fapt ceea ce atrage interesul publicului, să zic așa”, a încheiat omul de afaceri.

De altfel, Hotel Intim se bucură de o bogată istorie de peste un veac. Pe locul actualului imobil a fost construit, în 1880, hotelul D’Angleterre – un punct de atracție pentru publicul iubitor de extravaganță al Constanței de la acea vreme, dar și o clădire veșnic legată de numele poetului Mihai Eminescu, care a stat în mansarda acestuia vreme de 10 zile în 1882, după ce s-a întors de la studiile din Viena și Berlin.

Mai mult: Rămâne istoria Constanței la nivel de istorie?, la „Între alb și negru”, cu Emil Tatu. Invitat: Conf. Univ. Dr. Daniel Citiriga, Prodecan al Facultății de Istorie și Științe Politice – Univ. OVIDIUS – Constanța

Costanţa sau Chiustenge este un mic orăşel, dar îndestul de frumos. Nu are a face deloc cu Rusciucul (n.n. Ruse, în Bulgaria, pe malul Dunării). Casele au oarecare eleganţă în clădirea lor, căci piatra e ieftină aci şi clădirile sunt din piatră patrată, iar primăria, de când stăpânesc românii şi există un consiliu comunal, a făcut foarte mult pentru orânduiala şi înfrumuseţarea oraşului. O terasă pe ţărmul înalt dă o frumoasă privelişte pe toată întinderea mării şi, când luna e deasupra apei, ea aruncă un plein de lucire slabă, care pluteşte pe-o parte a apei. Restul rămâne în întunerec, şi noaptea marea îşi merită numele ei de neagră. Viaţa e cam scumpă aci, dar nu atât de exagerat de scumpă precum mi se descria, mai ales de când s-au deschis câteva oteluri“, îi împărtășea Eminescu iubitei sale în scrisorile trimise din mansarda Hotelului d`Angleterre.

… Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine. Dar aceasta nefiind cu putinţă, te sărut cu dulce, draga mea Veronică, şi rămân al tău Eminescu”, mai scria poetul.

Pe parcursul primei părți a secolului XX, hotelul a rămas unul din punctele cele mai importante ale vieții turistice din Constanța, dar sub un nou nume – Regina.

Regina a servit, o vreme, drept sediu al Partidului Conservator Democrat al lui Take Ionescu și a fost locul de naștere al “Cercului Intim”, care reunea familiile de intelectuali ale urbei.

Clădirea a fost rechiziționată de armata sovietică după Al Doilea Război Mondial, dar nu a suferit soarta distrugerii sau cea a transformării în sediu al nomenclaturii comuniste, cum s-a întâmplat cu multe alte hoteluri ale Constanței Vechi.

Hotelul primește numele “Intim” după grupul de intelectuali pe care l-a găzduit o bună perioadă de timp, este refăcut și intră în circuitul turistic al Constanței în anii 70.

Actuala reabilitare promite deschiderea unui nou capitol în istoria hotelului care l-a găzduit pe poetul național și a supraviețuit războaielor, schimbărilor de regim și atacului necruțător al timpului.

Te-ar putea interesa:  A început restaurarea Mormântului Hypogeu

Articol publicat și pe Info Sud-Est.

  • Hotelul a suferit ample lucrari de consolidare, reabilitare, modernizare in ani 89-90 sia ajuns intr-o situatie foarte buna. Dar a venit privatizarea!

Comments are closed.

Alte articole

13 feb. 2024 4.06 pm

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost solicitați să intervină marți, 13 februarie, la ieșirea din localitatea Nazarcea. Potrivit primelor informații,…

27 nov. 2023 1.48 pm

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit în Portul Constanța încălțăminte susceptibilă de a fi contrafăcută, inscripţionată cu numele unor mărci cunoscute, în…

24 mai 2021 9.46 am

  Două autoturisme au fost implicate într-un accident rutier, pe DN 3, între localitățile Murfatlar și Ciocârlia. În urma impactului, o persoană a murit, iar celelalte două persoane au…

27 iun. 2023 12.23 pm

La data de 26 iunie a.c., în jurul orei 23.15, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au efectuat semnal regulamentar de oprire șoferului unui autoturism care circula, pe D.N. 22C, în apropierea…

21 apr. 2023 4.05 pm

Se oprește total sistemul de semaforizare din intersecția bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada Soveja pentru câteva zil, începând de sâmbătă, 22 aprilie, ora 22:00, potrivit unui comunicat…

01 mart. 2023 3.06 pm

Preotul în vârstă de 30 de ani, Cătălin Moroșan, s-a stins din viață după ce a înghițit o substanță toxică cu o lună în urmă. Acesta era internat la terapie intensivă încă din data…