Ultimele stiri

LIVE TEXT. Ședința extraordinară a Consiliului Local: Se votează modificările aduse regulamentului parcărilor din Constanța

 

Consiliul Local Constanța a fost convocat, joi, într-o ședință extraordinară, în format online. Pe ordinea de zi se află un singur proiect de hotărâre. Este vorba despre proiectul de hotărâre pentru suspendarea unor prevederi din cuprinsul Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța aprobat prin HCL nr. 123/2021, inițiat de primarul Vergil Chițac.

LIVE TEXT:

Primarul Vergil Chițac nu participă la ședință. Viceprimarul Ionuț Rusu îi ia locul.

„Domnul primar mi-a delegat mie atribuțiile dânsului”, a spus Rusu.

La ședință sunt prezenți 25 de consilieri din 26.

„În discuțiile pe care le-am avut cu dânsul a spus că data de 15 septembrie a apărut datorită faptului că până pe atunci a crezut că vom avea un proiect modificat”, a mai precizat Ionuț Rusu.

Viceprimarul Ionuț Rusu a precizat că inițiatorul Vergil Chițac depune amendamentul în care se modifică textul inițial privind plata parcării din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia, între orele 22:00 – 08:00 până la 15 septembrie, cu data de 31 decembrie.

Viceprimarul Florin Cocargeanu (USR Constanța) a intervenit și face precizări în privința amendamentelor propuse de consilierii locali USR.

A intervenit și liderul consilierilor locali PSD, Costin Răsăuțeanu, care a vorbit despre prestația actualei administrații locale.

„Ne crucim de felul în care reușiți să comunicați. Nu înțelegem cum la doi ani după preluarea orașului nu ați reușit să găsiți o cale de comunicare (…) Am înțeles că doamna Ovanesian este autorul acestui regulament. Noi asistăm la un conflict între dvs, cu amendamente și duceți în derizoriu interesul constănțenilor, vă bateți joc de constănțeni (…) Se propun niște amendamente și grupul PSD se va abține…Am atras atenția de două luni de zile că ne vom afla o situație cum este acum”, a spus Răsăuțeanu.

„Să ne aducem aminte cine a votat pentru măcelărirea stațiunii Mamaia timp de 20 de ani, atunci când nu era nici PNL și USR”, a spus Cocargeanu.

Votul primului amendament, privind modificarea plății parcării din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia, între orele 22:00 – 08:00 până la 15 septembrie, cu data de 31 decembrie. Suspendarea privind plata parcării pe timpul nopții se aplică până la 31 decembrie 2022. 

Rezultat vot: 18 voturi pentru, 7 abțineri, amendamentul a fost adoptat.

Amendamente USR Constanța:

Primul amendament al USR Constanța este identic cu cel anterior. Nu a mai fost supus votului.

Al doilea amendament USR, privind suspendarea totală a tarifelor de parcare din staţiunea Mamaia pe timpul zilei, în perioada 25 iulie – 15 septembrie.

Rezultat vot: 8 voturi „pentru”, unul împotrivă, 16 abțineri, amendamentul nu a trecut.

Al treilea amendament, se modifică art. 3 din PHCL 384/20.07.2022.

Rezultat vot: 8 voturi pentru, 17 abțineri, amendamentul nu a trecut.

Amendamente PSD Constanța:

1.Suspendarea totală a plății parcării în Constanța și Mamaia până la data de 15 septembrie

Rezultat vot: 7 voturi pentru, unul împotrivă, 17 abțineri, amendamentul nu a trecut.

2. Suspendarea obligației de plată a tarifului de parcare în municipiul Constanța, inclusiv, Mamaia, între orele 20 și 08:00, până la 31 decembrie 2022. „Nu am pus odată de începere pentru că trebuie să comunice Prefectura Constanța”, a spus Răsăuțeanu.

Rezultat vot: 16 voturi pentru, 9 abțineri, amendamentul a fost adoptat.

Viceprimarul Ionuț Rusu i-a atras atenția secretarului general al municipiului Constanța, Mirabela Călin, că au fost adoptate două amendamente diferite, cel al PNL și cel al PSD. Proiectul de hotărâre integral nu a putut fi votat în integralitate și s-a analizat acest aspect. Discuția a durat minute bune. În cele din urmă a fost consultat aparatul de specialitate al Prefecturii Constanța pentru a veni cu lămuriri.

Se va relua votul.

Formula finală a proiectului viza suspendarea plății parcării, în intervalul orar 20:00 – 08:00, în Constanța și Mamaia, până la data de 31 decembrie 2022.

Votul proiectului de hotărâre integral: 10 voturi pentru și 14 abțineri, proiectul nu a trecut.

Context:

USR Constanța a transmis că va depune trei amendamente.

În şedinţa extraordinară convocată astăzi de primarul Vergil Chiţac, grupul de consilieri municipali USR Constanţa va depune trei amendamente.

Două dintre amendamente prevăd suspendarea totală pe timp de noapte (intervalul orar 22.00 – 08.00) a tarifelor de parcare din staţiunea Mamaia şi municipiul Constanţa, în perioada 25 iulie – 31 decembrie şi, de asemenea, suspendarea totală a tarifelor de parcare din staţiunea Mamaia pe timpul zilei, în perioada 25 iulie – 15 septembrie.

Al treilea amendament este o măsură de tehnică legislativă, menită să corecteze formularea greșită din proiectul de hotărâre transmis iniţial pentru această şedinţă.

Aceste amendamente vor permite ca proiectul de modificare a regulamentului de parcare, pe care deja l-am propus de ceva timp, să respecte termenul legal de menţinere în consultare publică, urmând ca ulterior acesta să fie introdus pe ordinea de zi.

Liderul consilierilor locali PSD Constanța, Costin Răsăuțeanu, a transmis că trebuie desființată taxa de parcare pe perioada sezonului în stațiunea Mamaia și totodată, trebuie scăzut semnificativ tariful pentru parcare în municipiul Constanța.

„Am atras atenția acum 2 luni că turiștii vor fi alungați din stațiunea #Mamaia din cauza tarifelor exorbitante, ținând cont de contextul economic actual.
Am avut dreptate!

Puterea de cumpărare a scăzut semnificativ, iar administrația locală nu a facut nimic pentru a sprijini sectorul #HORECA.

In acest sens, grupul consilierilor #PSD a depus la începutul lunii mai proiectul de hotărâre privind #modificarea regulamentului #parcărilor.
Nicio reacție din partea primarului. Nicio reacție din partea administratiei PNL-USR.

Astazi, la 2 luni de la depunerea proiectului #PSD prin care am cerut #scăderea de urgență a #tarifelor și #eliminarea plății parcării pe timp de noapte în stațiunea #Mamaia și #Constanța s-a trezit la realitate administrația Chițac. Bravo! Cu așa reacții și decizii întârziate, orașul Constanța va fi și el un oraș întârziat. Din păcate.

Administrația Chițac propune o măsură mai mult amăgitoare și prea mult întârziată.

Astfel de măsuri trebuiau luate din timp.
Pentru cât a mai rămas din sezon, orice măsura e tardivă și fără efecte semnificative pentru operatorii economici din turism.
Ne bucurăm că alți primari din sudul litoralului au înțeles și adoptă deja măsurile propuse prin proiectul depus de către PSD.

Dacă vrem să mai salvăm ceva și să ajutăm, trebuie să #desființăm taxa de parcare pe perioada sezonului în stațiunea #Mamaia și să scădem semnificativ tarifele pentru parcare în municipiul Constanța. URGENT!”, a transmis Răsăuțeanu.

Săptămâna trecută, primarul Constanței, Vergil Chițac, a făcut un pas în spate în ceea ce privește forma inițială a regulamentului parcărilor din Constanța. Astfel, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, edilul a precizat că parcarea din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia va deveni gratuită pe timpul nopții.

Reacționez și apreciez că pentru a veni în spirjinul operatorilor economici trebuie să umblăm și la regulamentul parcărilor. Motiv pentru care că voi propune Consiliului Local ca să amendăm hotărârea privind parcările în oraș și în fiecare zi, pe perioada nopții, între orele 22.00 – 8.00 parcarea va fi gratuită în tot orașul Constanța, nu doar în Mamaia. Asta este ce voi face eu și este un semnal pe care vreau să îl adresez operatorilor economici. Aș vrea să vadă că noi suntem deschiși, flexibili și vom fi întotdeauna deschiși la dialog, dar este bine ca înainte de a ieși în presă, să ne întâlnim să discutăm onest care sunt toate problemele”, a spus atunci Vergil Chițac.

sursa foto: captură video – Youtube/ Primăria Constanța

Alte articole

09 feb. 2024 8.52 pm

Astăzi, a avut loc o întâlnire la Năvodari, la Centrul de Afaceri, între Marcel Ciolacu şi primarii și conducerea PSD Constanța. În cadrul acestei întâlniri, au fost făcute mai multe propuneri…

26 mart. 2021 4.32 pm

Consiliul Local Constanța s-a întrunit vineri, 26 martie, într-o ședință ordinară, de la ora 14:30. Pe ordinea de zi s-au aflat 22 de proiecte de hotărâri, iar pe cea suplimentară alte două…

29 oct. 2022 12.31 pm

Consilierii USR Constanţa au depus un proiect de hotărâre pentru achiziționarea unui sistem de monitorizare GPS și a consumului de carburant a tuturor autoturismelor ce fac parte din parcul auto…

01 feb. 2024 7.05 pm

Datele transmise de Primăria Constanţa şi informaţiile transmise de Garda de Mediu se bat cap în cap. În timp ce Primăria a susţinut că Comisariatul Județean Constanța a desfășurat un control…

03 sept. 2021 1.24 am

  Dumitru Caragheorghe, președintele USR Constanța, a vorbit, la Constanța TV, despre eventualitatea în care Stelian Ion ar reprezenta o opțiune pentru Primăria Constanța, la viitoarele alegeri…

07 mart. 2024 12.14 pm

Remus Negoi, senator USR de Constanţa, a avut o întrevedere cu ambasadorul Franței în România, E.S. Nicolas Warnery la care a fost prezent şi consilierul cultural, Julien Chiappone Lucchesi. În…