Ultimele stiri

De ce cheltuie Primăria Constanța bani pe iluminatul festiv în acest an? Vergil Chițac: Nu știam că intrăm în valul patru când am pornit licitația

 

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a declarat, la Constanța TV, în cadrul emisiunii „Între alb și negru”, de ce Primăria Constanța va cheltui mai mult de 1 milion de euro pentru iluminatul festiv, deși în urmă cu un an, edilul spunea că „prioritățile primăriei ar fi trebuit să fie altele” și că refuză să „cheltuim în continuare sume importante de bani pentru luminițele de sărbători”, în contextul pandemiei. Aceste zile am doborât recorduri de noi infectări, ultimul fiind de 12.032 de cazuri, joi, 30 septembrie.

În luna august, atunci când a organizat licitația pentru închirierea inclusiv montarea unor instalații de iluminat festiv, pe perioada sărbătorilor de iarnă, pe trei loturi, în valoare de 5.433.469 de lei fără TVA, Primăria Constanța nu ar fi știut că intră în valul patru și care este dimensiunea acestuia, după spusele edilului.

„Și dacă voiam să îi cheltuiesc era o chestiune că era timpul foarte scurt pentru licitație. Ce să mai licitezi la 1 noiembrie când la 15 decembrie trebuie să ai luminile. Nu ai când. Noi în momentul în care am pornit licitația asta nu știam că intrăm în valul patru. Nici nu știam care este dimensiunea valului patru. În momentul acesta suntem în plin proces de licitație. Am cerut clarificări de la ofertanți. Vom anunța câștigătorul. Dacă ne vin clarificările și dacă după ce obținem clarificările noi suntem multumiți de ele”,  a declarat primarul Constanței.

Unde se vor realiza decorațiunile:

LOT I – Iluminat festiv al străzilor din municipiul Constanța se va realiza pe soseaua Mangaliei, bulevardul 1 Mai, bulevardul 1 Decembrie, bulevardul Alexandru Lăpușneanu, bulevardul I.C.Brătianu, strada Dezrobirii, strada Soveja, bulevardul Tomis, bulevardul Ferdinand, bulevardul Mamaia, strada Termele Romane, cu intersecțiile și sensurile giratorii aferente, precum și intrările în oraș.

LOT II – Iluminat festiv municipiul Constanța în zona Peninsulară, Piața Ovidiu Constanța (Revelion).

LOT III – Iluminat festiv municipiul Constanța în parcuri inclusiv Parcul Tăbăcăriei, zona Țara Piticilor din municipiul Constanța (Orașelul Copiilor).

Ce spunea Vergil Chițac pe 2 decembrie 2020: Într-un an în care sărbătorile sunt umbrite de pandemie…Refuz să cheltuim în continuare sume importante de bani pentru luminițele de sărbători

„Într-un an în care sărbătorile sunt umbrite de pandemie, într-un an în care ne dăm seama că prioritățile primăriei ar fi trebuit să fie altele, refuz să cheltuim în continuare sume importante de bani pentru luminițele de sărbători.
Spitalul de Boli Infecțioase, școlile și liceele, terenurile de sport și parcurile ar fi arătat altfel dacă bugetul acestei instituții ar fi avut alte priorități!
Este un an în care decesele umbresc viața cotidiană și ne arată câte lipsuri avem. Nu sunt paturi în spitale, nu sunt măști si mănuși suficiente, ne lipsește personalul medical, așadar nu cred că putem vorbi de cheltuirea a peste 1 milion de euro pentru decorațiunile de sărbători.
În Spitalul de Boli Infecțioase, în anul 2018 s-au investit 860.440 lei, iar în anul 2019 s-au investit 54.334 lei.
Pentru închirierea iluminatului festiv în anul 2018 s-a cheltuit suma de 5. 117.060, 95 lei + TVA, iar în anul 2019 suma de 6. 407.357, 51 lei + TVA.
Avem de renovat școlile și liceele, avem de civilizat piețele, avem de recuperat mult pentru viața sănătoasă a acestui oraș.
Am cerut ajutorul operatorilor economici mari și a dezvoltatorilor imobiliari. Toți fac afaceri aici și ar putea întinde o mână de ajutor, Crăciunului!
La anul aș vrea să le producem noi! Sunt licee tehnice și firme constănțene ce pot realiza decorațiunile, iar banii sa rămână în Constanța.
Vreau să întelegeți că această decizie este pentru dumneavoastră!
Mai puține beculete, mai mult respect pentru adevăratele priorități!”

Mai multe puteți urmări în emisiunea de la ConstantaTV:

 

Alte articole

05 ian. 2024 3.15 pm

Joi, 4 ianuarie, polițiști din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Cernavodă, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, au reținut, pentru 24 de ore,…

29 oct. 2021 9.08 am

  De la 1 noiembrie vor fi implementate măsurile prevăzute în Regulamentul de acces în Zona Peninsulară. Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban, va monta sistemul de semnalizare…

05 apr. 2024 11.59 am

Cadrele medicale ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța au fost solicitate să intervină vineri, pe 5 aprilie, la intersecția străzilor Atelierelor și Constantin Brătescu. Potrivit…

06 oct. 2021 11.00 am

  De joi, 7 octombrie, circulația la intersecția bulevardului Mamaia cu strada Zorelelor va fi reorganizată, anunță Primăria Constanța.  Lucrările se vor desfășura în această noapte.…

robinet apa calda raja

15 mai 2023 7.13 pm

Furnizarea apei potabile va fi oprită joi, 18 mai, în intervalul orar 06.00 – 21.00 în orașul Năvodari, inclusiv zona Industrială Midia, dar și în localitatea Corbu, conform unui comunicat de…

25 feb. 2023 6.48 pm

Militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență DOBROGEA au fost solicitați să intervină, prin intermediul unui apel la numărul unic de urgență 112, sâmbătă, 25 februarie,…