Ultimele stiri

Bugetul municipiului Constanța: Venituri de 994 milioane de lei și cheltuieli de 1,1 miliarde de lei


Primăria Constanța
a publicat proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021. Veniturile sunt estimate pentru acest an la 994 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile se situează la 1,1 miliarde de lei.

Pe ce vor fi cheltuiți banii în anul 2021?

Autorități publice, suma de 128.507 mii de lei, care reprezintă 11,6% din totalul de cheltuieli. Este vorba despre funcționarea aparatului birocratic al Primăriei și Consiliului Local. La acest capitol se regăsesc și sume alocate pentru litigiile din instanță, mai exact, 38.000 de leu cheltuieli judiciare.

Alte servicii publice generale
vor costa 267.000 de lei. Acest capitol cuprinde finanțarea serviciului local de evidență a populației.

Tranzacții privind datoria publică și împrumuturi de 2.797 de mii lei (0,3%).

În ceea ce privește ordinea publică și siguranță națională, cheltuielile vor fi de 36.274 de mii de lei (3,3%). Aici intră finanțarea Poliției Locale și Serviciului Protecției Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență, servicii de pază, protecție a bunurilor, valorilor și imobilelor.

La capitolul învățământ, se vor cheltui 117.228 mii lei (10,6%). Se vor finanța unitățile de învățământ din două surse: finanțarea de bază de la bugetul de stat și finanțarea complementară din veniturile proprii ale bugetului local. Se asigură finanțarea pentru 34 de grădinițe, 28 de școli generale, 21 de licee, 5 colegii și un seminar teologic. Se vor aloca fonduri și pentru lucrări de reabilitare, modernizare și dotare a unităților de învățământ, dar și pentru bursele elevilor.

La Sănătate sunt alocați 29.502 mii lei (2,7%). Banii vor asigura salariile cadrelor medicale și medicamentele din cabinetele școlare, dotarea Centrului de Vaccinare de la Pavilionul Expozițional , cât și reparație și reabilitarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, dar și dotarea cu echipamente și materiale de protecție. Banii vor mai merge și către elaborarea documentației tehnico-economică pentru construire și dotare a Spitalului municipal policlinic.

Cultura, recreere și religie  – 76.421 mii de lei (6,9%). Vor merge bani către finanțarea Muzeului de Artă Populară, înființarea Revistei Tomis, acțiuni artistice, culturale, sportive și de tineret.
Se vor continua lucrările de reamenajare și reparații la Stadionul Gheorghe Hagi. Sunt alocate fonduri și pentru întreținerea parcurilor și zonelor verzi.
Banii vor mai merge și către elaborarea documentației pentru bazinul de înot din zona Badea Cârțan, dar și Sala Polivalentă.

Asigurări și asistență socială. Cheltuieli de 150.522 mii lei (13,7%). Banii vor merge către finanțarea activității Direcției Generale de Asistență Socială și programele sociale finanțare din bugetul municipiului: renumerația însoțitorilor persoanelor cu handicap, indemnizațiile persoanelor cu handicap, ajutoare pentru încălzirea locuințelor, suportarea integrală sau parțială a costurilor de transport pe mijloacele de transport public ale unor categorii sociale, subvenționarea pentru populație privind alimentarea cu energie termică, acordarea de tichete valorice cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, pensionarilor care se încadrează în limitele plafonului de pensie, persoanelor fără venituri și persoanelor cu handicap – programul RESPECT, etc.

Mai sunt prevăzute și sume pentru implementarea a două proiecte cu fonduri europene.

Servicii și dezvoltare publică, locuințe, mediu și ape – 157.435 mii de lei (14,3%). Acest capitol cuprinde finanțarea activității SPIT, subvenționarea activităților încredințare RAEDPP, sume pentru plata iluminatului public, întreținerea cimitirelor, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare, achiziția și montarea de mobilier urban, asigurarea funcționalității serviciului de salvamar, serviciul de ecarisaj și alte acțiuni gospodărești.

Pentru protecția mediului se vor aloca 104.331 mii de lei (9,5%). 90% din bani vor merge către salubrizare.

Acțiuni generale ec., comerciale și de muncă – 5.966 mii lei – 0,5%. Sunt cuprinse proiecte soft cu fonduri europene care vizează schimbul de experiență între parteneri din mai multe țări.

Combustibili și Energie – cheltuieli de 21.011 mii lei (1,9%). Sunt cuprinse sume pentru subvenționarea energiei termice acordată populației și studiu pentru reabilitarea rețelelor termice. Suma alocată reprezintă doar subvenție pentru martie și aprilie, deoarece in noiembrie 2020 – februarie 2021 au fost date avansuri in exercițiul bugetar 2020.

Și la capitolul transporturi, cheltuielile ajung la 272.524 mii lei (24,7%). Se vor aloca fonduri pentru subvenționarea transportului comun și realizarea de reparații și investiții în infrastructură (drumuri, marcaje rutiere, indicatoare, semafoare). Sunt curprinse și sume pentru rambursarea creditului utilizat pentru achiziția mijloacelor de transport în comun.
Tot la acest capitol sunt curprinse la partea de dezvoltare, proiecte cu fonduri europene nerambursabile: reabilitarea bulevardelor Lăpușneanu, 1 Mai, cât și zona centrală a municipiului Constanța, strada Ștefan cel Mare.

Proiectul supus dezbaterii publice, poate fi consultat pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța – http://www.primaria-constanta.ro/transparenta/transparenta-decizionala-legea-52-2003/informare-consultare

Persoanele interesate pot înainta propuneri, sugestii și opinii privitoare la acest material până în data de 12.04.2021 prin:
• email pe adresa: dirfin@primaria-constanta.ro
• poștă pe adresa Primăriei Municipiului Constanța, Bd. Tomis, nr. 51
• la Centrul de Informare pentru Cetățeni – Primăria Municipiului Constanța, Bd. Alexandru Lăpușneanu nr.116C, incinta City Park Mall.
Materialele transmise Primăriei vor purta mențiunea: „Recomandare privind Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021″.

Alte articole

19 apr. 2023 7.52 pm

Festivalul „Hello MAY!”, organizat la Constanța cu ocazia zilei de 1 Mai, va costa municipalitatea aproape 100.000 de euro și va fi organizat de o firmă din Buzău, care în ultimii patru ani nu…

16 feb. 2021 7.55 pm

  UPDATE ora 22:00: La „Jurnalul de Seară”, de la Digi 24, cu Cosmin Prelipceanu, șeful DSU, Raed Arafat, a confirmat că autoscara de la sediul ISU Dobrogea, situat pe strada Mircea cel Bătrân,…

29 dec. 2021 6.49 pm

  Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat, miercuri, în dosarul în care foștii primari ai Constanței, Radu Mazăre, respectiv, Decebal Făgădău au fost trimiși în judecată de procurorii…

14 oct. 2021 11.54 pm

  Comitetul Local pentru Situații de Urgență Constanța a decis joi, ca barurile, cluburile și discotecile din municipiul Constanța să fie închise. Hotărârea CLSU:  „În municipiul Constanța…

07 iun. 2022 2.20 pm

  Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a postat, luni seară, un mesaj pe Facebook, prin care arată că se lucrează la studiul de fezabilitate al proiectului privind construirea noului…

05 oct. 2021 5.22 pm

  Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac și directorul general al Electrogrup, Daniel Farmache, au semnat astăzi contractul de finanțare ÎMBUNĂTĂȚIREA MOBILITĂȚII ÎN MUNICIPIUL…