Ultimele stiri

Rusia a bombardat Kievul cu rachete hipersonice. Cel puţin 10 persoane au fost rănite

Sursa foto (Arhivă): BBC

Resturile unei rachete supersonice utilizate luni de Moscova pentru un nou atac asupra Kievului au provocat distrugeri majore unei părți dintr-o clădire cu trei etaje din centrul capitalei Ucrainei, iar cel puțin zece persoane au fost rănite în întregul oraș, conform Reuters.

Partea laterală a clădirii, care găzduia o sală de sport și o sală de expoziții a unei academii de artă, a fost redusă la moloz într-o zonă dens populată cu blocuri de locuințe înalte. Străzile din apropiere erau pline de cărămizi și mașini acoperite de un strat gros de praf.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că elevii de la o școală au fost nevoiți să fugă pentru a se adăposti în timpul atacului. Sistemul de alertă aeriană al Kievului, care obișnuiește să avertizeze cu mult timp înainte de pericol, a sunat cu doar un minut înainte ca prima explozie să fie auzită.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au interceptat și doborât două rachete balistice lansate din peninsula Crimeea ocupată de Rusia, aflată la peste 500 km distanță.

Fragmente de rachetă au căzut în mai multe cartiere din Kiev, inclusiv în Solomianski, Holosiivski și Darnițki, a declarat administrația orașului.

Ambasadoarea americană la Kiev, Bridget Brink, a afirmat că Rusia a utilizat rachete hipersonice în atacul asupra capitalei ucrainene.

În ultimele cinci zile, Rusia a lansat sute de rachete și drone asupra unei țări suverane”, a adăugat Brink.

Potrivit Kyiv Post, care citează surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene, cele două rachete balistice lansate spre Kiev au vizat anumite locații unde se aflau oficiali de rang înalt din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei. De asemenea, luni este Ziua serviciilor de securitate ucrainene.

Rachetele folosite și interceptate de apărarea ucraineană erau rachete hipersonice 3M22 Zircon, similare cu cele folosite la începutul lunii februarie.

Aceste rachete, numite după mineralul folosit în bijuterii, sunt fabricate de compania rusă KB Mashinostroenia și ar avea o rază de acțiune maximă de 1000 de kilometri și o viteză de croazieră de peste 6 Mach, adică peste 7400 de kilometri pe oră, conform unei surse citate de agenția de presă TASS în 2017, după un zbor de testare.

Rusia, care a intensificat atacurile cu rachete și drone în ultima săptămână, a organizat vineri cel mai mare atac asupra sistemului energetic ucrainean în mai mult de doi ani de război, conform autorităților de la Kiev.

Moscova nu a comentat imediat acest atac, dar susține că nu vizează civili sau infrastructură civilă.

Lasati un comentariu

Alte articole

02 feb. 2021 11.09 pm

  După ce marţi, Alexei Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Moscova, mii de susţinători au ieşit în stradă. Potrivit BBC, Navalnîi a ridicat…

02 feb. 2024 6.26 pm

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a fost întrebat, astăzi, despre declaraţiile şefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, care a afirmat că toate naţiunile trebuie să se…

21 mart. 2023 1.52 pm

Vești noi vin din partea Kremlinului după ce două avioane de luptă din direcția Statelor Unite au fost surprinse luni în zona Mării Baltice. Potrivit Reuters, acestea s-ar fi îndreptat către…

24 mart. 2024 9.56 am

Mai multe explozii au avut loc în Kiev și în întreaga Ucraină, după ce Rusia a declanșat un val de atacuri aeriene. De asemenea, orașul Liov a fost ținta atacurilor, potrivit informațiilor furnizate…

17 dec. 2023 12.08 am

Mesaj RO-alert emis sâmbătă seara de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU), pentru locuitorii din Tulcea. În urmă cu puțin timp a fost trimis un mesaj RO-alert prin care populația…

28 feb. 2022 7.30 pm

  Mai multe explozii mari au fost auzite în jurul orei locale 18:40.m, luni, la est de centrul orașului Kiev, relatează CNN. Au fost cele mai mari explozii auzite luni. Acestea au fost urmate…