Ultimele stiri

Zeci de beneficiari ai Legii 154 au luat parte la dezbaterea USR Constanța și Forța Dreptei. Oamenii speră să-și primească drepturile înainte de a muri

Aproximativ 100 de oameni au luat parte la dezbaterea publică organizată de URS Constanța și Forța Dreptei pe tema aplicării Legii 154/2021. Dezbaterea a fost condusă de Stelian Ion, deputatul USR Constanța, Bogdan Bola, deputatul Forța Dreptei și Remus Negoi, senator USR.

Dezbaterea a fost organizată ca urmare a faptului că Guvernul a amânat, pentru a treia oară, plata indemnizațiilor la care au dreptul urmașii persoanelor persecutate din motive politice, precum și ai persoanelor deportate în străinătate de regimurile din perioada 1940-1945.

Vă spun foarte clar un lucru. Dacă nu vă mobilizați foarte foarte bine, dacă nu ne unim forțele în acest scop, eu sunt aproape convins că această lege nu se va pune în aplicare pentru că am văzut intenția lor foarte clară, aceea de a vinde o iluzie în 2021 și de a aștepta, an de an, subțierea rândurilor urmașilor celor persecutați. Dacă în 2021 poate erau vreo 90.000 de persoane, acum au mai rămas 50.000-60.000, de la an la an cu câte 10.000, acești oameni dispar dintre noi și, în mod cinic, guvernanții parcă se bucură de asta pentru că își iau o povară de pe umeri. Este un cinism inimaginabil și noi nu mai putem tolera la nesfârșit asta”, a declarat Stelian Ion.

El a menționat că este convins că dacă oamenii vor continua să lupte pentru aceste drepturi, vor putea smulge de la guvernanți aceste drepturi, pentru că este convins că de bună voie nu le vor da.

La trei săptămâni după ce toată țara a aflat că beneficiarii Legii 154 nu vor primi banii începând cu 1 ianuarie, Casa de Pensii Constanța a trimis abia ieri un comunicat de presă în care anunță beneficiarii că vor primi banii la 1 ianuarie 2025 (…) Este o mare mare mizerie și statul român, prin Guvern, prin această ordonanță trenuleț care vine la fiecare început de an, știa de la bun început că nu se vor da banii și că totul a fost o chestiune pur politică”, a declarat Bogdan Bola.

El le-a spus celor prezenți că în această seară trebuie să înceapă să lucreze împreună, ca și comunitate, deoarece vocile nu se pot face auzite singular, ci doar împreună.

De doi ani am depus amendamente pentru a anula această prorogare care a fost lansată de Guvern și acum doi ani și anul trecut (…) Guvernul se așteaptă să se împuțineze numărul beneficiarilor în așa fel încât să plătească cât mai puțini bani. Noi le-am dat și sursele de finanțare pentru că suntem obligați prin lege ca atunci când propunem un amendament să le spunem de unde să ia banii pentru a plăti aceste beneficii, ei bine, le-am dat și aceste surse de finanțare, le-am spus cu exactitate de unde ar putea să ia banii respectivi, numai că, din păcate, le-au amânat din nou”, a declarat Remus Negoi.

El a menționat că nu se vor lăsa în ceea ce privește amendamentele, iar presiunea care se pune din mai multe surse, nu doar din cele parlamentare, este cât mai benefică. Mai mult, el spune că au pregătit amendamentul prin care să solicite intrarea în vigoare a plăților de la 1 martie 2024, menționând că dacă va fi respins, vor depune amendamente lună de lună.

Unii dintre beneficiari au ajuns la capătul puterilor

Ulterior, oamenii au început să-și spună poveștile și nedreptățile de care s-au lovit de-a lungul timpului, iar unii dintre ei par că și-au pierdut speranța. Un constănțean a menționat că în jur de 80% dintre beneficiari au peste 70 de ani, iar 70% dintre aceștia sunt și bolnavi și au pensii destul de mici, motiv pentru care nu vor putea face mai nimic, rămânând 30% dintre beneficiari care vor putea face ceva.

Suntem prea puțini pentru a face ceva. Va fi exact cum va spun eu: avem șanse foarte mici pentru că suntem puțini. Restul nu se pot mișca, nu au destule resurse, nu au nimic. Legea aceasta a fost dată, dar nu va fi aplicată niciodată tocmai din aceste motive, pentru că fiind puțini cei care se pot mișca, nu avem șanse”, mai spune acesta.

Bogdan Bola le-a spus celor prezenți că nu trebuie să-și pierdă speranța pentru că astfel va fi imposibil să le fie date drepturile. El i-a sfătuit pe oameni să nu abandoneze lupta pentru că încă există șanse de reușită.

Proteste în toată țara

De la începutul anului, beneficiarii Legii 154/2021 au protestat în toată ţara. În faţa prefecturilor din mai multe oraşe, urmaşi ai românilor expulzaţi şi-au strigat nemulţumirile. Proteste au fost și la Constanţa, Tulcea, la Braşov, Sfântu Gheorghe, Maramureş, Oradea şi Timişoara. Cei mai mulţi protestatari au fost la Constanţa, unde sunt, de altfel, şi cei mai mulţi beneficiari, în jur de 30.000. Oamenii spun că vor continua să iasă în stradă până când cineva le va face dreptate: GUVERNUL NEPĂSĂRII. Umiliţi de statul român, unii beneficiari ai Legii 154/2021 şi-au strigat disperarea în stradă. La Constanţa nu a ieşit nimeni să le asculte nemulţumirile

O nouă amânare pentru 1 ianuarie 2025

Statul Român a decis în anul 1999 să acorde anumite drepturi persoanelor persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate în România, în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945. În 2021, și copiii acestor persoane au primit şi ei aceste drepturi, doar că statul nu mai are bani.

Prin OG 105/1999, Guvernul României a decis să acorde persoanei care a fost deportată în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, a fost privată de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, a fost refugiată, expulzată sau strămutată în altă localitate, a făcut parte din detașamentele de muncă forțată, a fost supraviețuitoare a trenului morții, este soțul sau soția persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, dacă ulterior nu s-a recăsătorit sau a fost evacuată din locuința pe care o deținea, anumite drepturi.

Apoi, în anul 2021 Parlamentul României a adoptat Legea nr. 154, prin care și copiii persoanelor persecutate pe motive etnice să beneficieze de aceste drepturi. Dispozițiile urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, iar beneficiarii ar fi trebuit să primească, în medie, suma de 780 de lei lunar. Dar nu a fost așa, iar termenul de intrare în vigoare a fost prorogat pentru ianuarie 2023. Nici de data aceasta nu s-a întâmplat nimic deoarece Guvernul a decis să proroge aplicarea legii pentru 1 ianuarie 2024. Bătaia de joc la adresa acestora continuă şi cu noul proiect privind noile măsuri fiscal şi bugetare.

În prevederilor Articolului XXIII din proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale și bugetare, articolul propune o nouă amânare, începând cu data de 1 ianuarie 2025, a drepturilor stabilite pentru copiii persoanelor care s-au aflat în situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) și g) din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru copiii prevăzuți la art. 3^1 alin. (1) din aceeași ordonanță.

Alte articole

09 mart. 2024 9.14 am

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost solicitați să intervină sâmbătă, 9 martie, în comuna Poarta Albă, acolo unde o casă a fost cuprinsă…

24 mai 2023 1.19 pm

Având în vedere proiectul „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din Municipiul Constanța-Etapa 1’’, se  impune executarea lucrărilor de conexiune a unor tronsoane…

03 oct. 2023 8.45 pm

Încep lucrările de asfaltare a pistelor de biciclete de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, tronsonul cuprins între strada Soveja și bulevardul Aurel Vlaicu, anunţă Primăria Constanţa.  Echipele…

02 feb. 2024 3.29 pm

La data de 2 februarie, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria…

01 mai 2023 4.34 pm

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța, au documentat activitatea infracțională a unei…

22 apr. 2024 11.36 am

În perioada 20 – 21 aprilie, polițiștii au desfășurat, în sistem integrat cu jandarmii, activități în cadrul acțiunii Blocada, având ca scop asigurarea unui climat optim de siguranță publică,…