Ultimele stiri

Președintele României: „Ucraina luptă și pentru noi, și pentru libertatea noastră, și pentru existența noastră”

Sursa foto: Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 27 februarie 2023, la Luxemburg, declarații de presă comune cu Prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor Președintelui României:

Stimate domnule Prim-ministru, cher Xavier,

Îmi face plăcere să mă aflu astăzi la Luxemburg, alături de dumneavoastră, cu prilejul Forumului „Adapting to a changing world”, organizat de Banca Europeană pentru Investiții. Am certitudinea că evenimentul la care vom participa împreună după încheierea acestei conferințe de presă va oferi o serie de răspunsuri relevante, pe măsura provocărilor impuse de contextul actual.

Atmosfera foarte bună în care am discutat astăzi reflectă încă o dată relația bilaterală tradițional excelentă dintre țările și concetățenii noștri, precum și interesul reciproc de a dezvolta în continuare parteneriatul nostru.

În ceea ce privește cooperarea economică, salut tendința de creștere a schimburilor comerciale, înregistrată de-a lungul anilor precedenți și confirmată de evoluțiile pozitive din primele zece luni ale anului 2022, când volumul total al schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat o creștere semnificativă, cu 39% mai mult față de perioada similară din 2021. Bineînțeles, există un potențial mult mai mare care trebuie valorificat. Cred cu tărie, și am evidențiat acest lucru în dialogul cu domnul Premier Bettel, că încurajarea investițiilor este principala linie de acțiune pe care trebuie să o avem în vedere. Apreciez deschiderea arătată pentru organizarea unui forum de afaceri în România.

Ne dorim, totodată, să exploatăm, prin acțiuni comune, oportunitățile care există în domeniile în care Marele Ducat are vastă experiență la cel mai înalt nivel, cum ar fi domeniul financiar, cu accent pe dezvoltarea piețelor financiare, fintech, fonduri de investiții, tehnologiile de vârf, inovație sau turism.

Dragă Xavier, îți mulțumesc încă o dată pentru atitudinea deschisă a autorităților luxemburgheze față de comunitatea românească ce trăiește în Marele Ducat. Aveți aici o comunitate de români bine integrată care, prin activitățile sale, contribuie atât la dinamica economică și socială a țării dumneavoastră, cât și la consolidarea relațiilor dintre statele noastre.

Traversăm o perioadă cu multiple provocări și este, de aceea, cu atât mai relevantă coordonarea excelentă dintre România și Luxemburg, state partenere, membre ale Uniunii Europene și aliați în NATO.

Am apreciat în mod special sprijinul clar și vocal al Luxemburgului pentru aderarea României la spațiul Schengen, pentru care țin să mulțumesc și public domnului Prim-ministru și autorităților luxemburgheze. Contăm în continuare pe această susținere pentru a ne atinge acest obiectiv național important.

În dialogul foarte bun pe care l-am avut astăzi, am abordat și propunerile recente ale Comisiei Europene privind relansarea și consolidarea competitivității europene, cu menținerea obiectivelor noastre în materie de schimbări climatice și agendă digitală.

Discuția a cuprins, desigur, și analiza actualului context de securitate. I-am prezentat domnului Prim-ministru evaluarea noastră la un an de la declanșarea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. Am subliniat sprijinul multidimensional și constant al Bucureștiului pentru Ucraina, dar și provocările multiple cu care se confruntă Republica Moldova, pe care România o susține fără echivoc nu numai pentru a avansa în parcursul său european, dar și pentru a face față dificultăților economice și de securitate.

Pe fondul actualei situații de securitate, salut viitoarea prezență a contingentului luxemburghez în Grupul NATO de Luptă staționat pe teritoriul României. Și l-am încurajat pe domnul Prim-ministru să vină să viziteze trupele luxemburgheze din România. Această decizie consolidează cooperarea strânsă a celor două țări în ceea ce privește agenda NATO, întărirea Flancului Estic, precum și sprijinirea partenerilor estici ai NATO. Este încă o dovadă că uniți suntem mai puternici.

Închei mulțumindu-i încă o dată domnului Prim-ministru pentru discuțiile foarte bune, dar mai ales pentru parteneriatul bilateral excelent”, a declarat Klaus Iohannis.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: „Domnule Președinte Iohannis, astăzi au venit două propuneri din partea Ministerului de Justiție, de schimbare a conducerii DNA și a Parchetului General. Dumneavoastră ați fost de acord cu conducerea actuală. Este cazul să se schimbe? Din ce motive?

Președintele României: „Am auzit de anunțul ministrului Justiției de astăzi. Este un pas important într-o direcție pe care cu toții ne-o dorim bună. Este vorba de scoaterea la concurs a celor trei posturi de la Parchetul General, DNA și DIICOT, conducerile acestor parchete, în conformitate cu noile legi ale justiției și la termen. S-au organizat interviurile la minister și ministrul a anunțat opțiunile care au reieșit de acolo. Urmează, evident, următorul pas, care este la CSM, după care propunerile vor ajunge – dacă sunt agreate de CSM, desigur – vor ajunge la mine și voi lua o decizie corespunzătoare. Nu cred că se pune problema să evaluăm dacă trebuia schimbat sau nu trebuia schimbat. Este o procedură de la zero, cum se spune, candidații s-au înscris, au fost evaluați de specialiști și aici suntem în momentul de față. Apreciez însă că ministerul a lucrat foarte corect anunțând din timp aceste concursuri și ținându-se de agenda stabilită. Este un lucru important pentru noi toți.

Jurnalist: Ați vorbit de solidaritate, aveți impresia că este aceeași în diferitele țări?

Președintele României: „Solidaritatea cu Ucraina este extrem de importantă pentru Ucraina, dar, să nu uităm, este și pentru noi. Ucraina luptă și pentru noi, și pentru libertatea noastră, și pentru existența noastră. Se discută recurent în ce măsură susținerea pentru această solidaritate este mai mică sau mai mare în unele state. În ansamblu, am constatat că oamenii au înțeles peste tot foarte bine că solidaritatea este autentică și de durată. Cred că este nu numai important, ci și foarte bine că se întâmplă așa.”

Jurnalist: „După decizia Comisiei Europene prin care a fost invitată să finanțeze mai bine România (…)

Președintele României: „Cred că este clar pentru noi toți că granițele Uniunii trebuie să fie suficient de puternice, astfel încât să păstrăm controlul, și trebuie, bineînțeles, să putem să garantăm securitatea internă a Uniunii. În prezent, aceasta înseamnă că pe la graniță are voie să treacă cel care îndeplinește condițiile. Că nu este întotdeauna așa am constatat însă din 2015, iar după aceea au existat în mod repetat discuții pe această temă.

Cred că România face o figură foarte bună în apărarea și organizarea graniței externe, iar noi avem o graniță externă foarte lungă. România nu este o țară de origine a migrației ilegale și, ca să o spunem drept, nici o țară de tranzit pentru migrația ilegală. Dar tema ne preocupă foarte mult și luăm măsuri să îmbunătățim permanent posturile de frontieră externe, să le întărim, să le digitalizăm și să apărăm întreaga graniță externă cât mai bine. Facem acest lucru și cred că este foarte corect ca Uniunea Europeană să contribuie corespunzător la acoperirea costurilor acestei protecții a frontierei.

Au existat în ultima vreme niște discuții mai agitate despre finanțarea UE și ce să se facă cu aceasta la granițele externe. Fac parte dintre cei care sunt de părere că nu trebuie să înălțăm ziduri, ci să întărim granițele mai inteligent, adică prin supraveghere cu tehnologie înaltă, cu personal bine pregătit și dotat, cu un flux de informații foarte eficient și cu o bună cooperare cu statele vecine, dar și cu țările de origine ale migranților – cred că nu trebuie să uităm asta.

Alte articole

18 mart. 2022 4.36 pm

  La Moscova, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit în faţa a zeci de mii de persoane, pe stadionul Luzhniki, cu ocazia „Zilei Reunifiării Crimeei”  relatează BBC. Cu ocazia acestei…

06 apr. 2022 10.41 am

  Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a scris, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că pe aeroportul din Tiraspol se fac pregătiri pentru primirea de avioane rusești. „Totodată,…

27 sept. 2023 7.23 pm

Pescuitul în România se află în cel mai greu moment din ultimii 30 de ani, a declarat preşedintele Organizaţiei de pescari de la Marea Neagră, Laurenţiu Mirea. Acesta a  precizat că  pescarilor…

09 mart. 2022 2.31 pm

  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel miercuri la occidentali “să se decidă mai repede” în privinţa trimiterii de avioane de tip MiG-29, aşa cum a fost ea propusă…

27 apr. 2022 1.21 am

  Premierul României, Nicolae Ciucă a efectuat o vizită oficială, marți, la Kiev, alături de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, se…

04 mart. 2022 10.59 am

  Agenția Națională pentru Protecția Mediului din România a anunțat, vineri, după incendiul de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, că nu a semnalat creșteri ale radioactivității…