Ultimele stiri

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO va avea loc la București

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

În perioada 29-30 noiembrie 2022, la București va avea loc Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO, transmite Ministerul de Externe al României.

Evenimentul va fi găzduit, în numele României, de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și reprezintă prima reuniune NATO de nivel înalt desfășurată într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianței, de la declanșarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârșitul lunii iunie 2022, și, în acest sens, va marca o etapă esențială în operaționalizarea noului Concept Strategic al Alianței adoptat la Summit. Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuții aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid și pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023.

Alături de șefii diplomațiilor din cele treizeci de state membre, Secretarul General al NATO și ceilalți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, la Reuniunea de la București vor participa miniștrii afacerilor externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO. Totodată, la sesiunile deschise partenerilor din cadrul Reuniunii vor participa miniștrii afacerilor externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina🇺🇦, Georgia și Bosnia și Herțegovina și state partenere ale Alianței.

Discuțiile miniștrilor de externe din statele membre NATO, alături de omologii din statele partenere și invitate, vor avea în vedere măsurile de întărire a apărării și descurajării pe Flancul Estic al NATO în contextul războiului ilegal de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina, sporirea sprijinului aliat pentru Ucraina, combaterea amenințărilor din registrul hibrid, discutarea modalităților pentru gestionarea provocărilor pe termen lung generate de acțiunile Chinei, consolidarea rezilienței comunității euroatlantice, inclusiv în domeniul energetic.

De asemenea, va fi abordată continuarea susținerii pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova, Georgiei și Bosniei și Herțegovinei. Totodată, reuniunea va oferi oportunitatea evaluării strategice a provocărilor globale la adresa securității Alianței, ce decurg inclusiv din dependența față de state care nu împărtășesc aceleași valori cu cele aliate.

În preambulul acestei reuniuni de o importanță istorică pentru România, ministrul Bogdan Aurescu a oferit un interviu publicației AGERPRES.

Ministrul român de Externe a subliniat, în interviu, că “reuniunea de la Bucureşti reprezintă o expresie a solidarităţii aliate cu statele Flancului Estic, precum şi a angajamentului NATO de a continua susţinerea pentru Ucraina şi de a sprijini celelalte state partenere din regiune, precum Republica Moldova şi Georgia“.

Mai mult, Ministeriala de la Bucureşti va marca “prima dată când Republica Moldova este invitată la un astfel de format“. “Aceasta confirmă de fapt importanţa pe care aliaţii o acordă stabilităţii Republicii Moldova, în special în aceste momente dificile pentru Chişinău“, a precizat Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a spus că “este în pregătire o Declaraţie comună a miniştrilor de Externe, al cărei text se află în curs de negociere“. “O astfel de practică nu este comună reuniunilor miniştrilor Afacerilor Externe, ceea ce demonstrează încă o dată importanţa reuniunii de la Bucureşti“, a arătat Bogdan Aurescu, în interviul.

Eforturile noastre fără precedent în sprijinul Ucrainei și al securității în regiune, în plan politico-diplomatic și sectorial, la nivel bilateral și multilateral, au demonstrat până în acest moment faptul că România își merită pe deplin statutul de aliat de nădejde pe Flancul Estic al NATO, în special la Marea Neagră. Cele două evenimente găzduite le București marchează un moment de mare vizibilitate, de concretizare a eforturilor noastre de până acum, dar și de recunoaștere a angajamentului de netăgăduit al României față de securitatea și reziliența regiunii, în termenii cei mai concreți, dar și a contribuțiilor noastre valoroase la procesele de reflecție la nivel euroatlantic,” a punctat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

 

Alte articole

04 aug. 2021 11.41 am

  Președintele Klaus Iohannis l-a criticat miercuri pe ministrul Justiției, Stelian Ion, despre care a spus că ”nu a găsit încă calea potrivită” pentru desființarea Secției Speciale…

19 apr. 2024 11.15 am

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne dorim…

03 nov. 2022 3.37 pm

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene și-a amânat întâlnirile cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Custodele Coroanei,…

02 feb. 2022 6.50 pm

  Pentagonul a anunțat miercuri seară că 1.000 de soldați americani vor fi trimiși „în zilele următoare” din Germania în România și alți circa 2.000 în Polonia pentru a asigura securitatea…

01 sept. 2023 3.11 am

Ministrul de Finanţe afirmă că în cadrul vizitei premierului Marcel Ciolacu la Bruxelles vor fi discutate aspecte care ţin de implementarea PNRR – reforma pensiilor, a pensiilor speciale şi…

15 nov. 2023 4.35 pm

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a participat, astăzi, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului tactic cu trupe şi trageri reale PATRIOT SPARK 23, în poligonul Capu Midia, judeţul Constanţa.…