Ultimele stiri

Comisia Europeană a cerut ridicarea MCV: Obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană în România

Comisia Europeană a adoptat marți, 22 noiembrie 2022, un raport ce privește măsurile luate de România pentru a-și îndeplini angajamentele în contextul reformei sistemului judiciar, și de asemenea măsurile adoptate de țara noastră în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare – MCV.

Raportul ia act în mod pozitiv de eforturile semnificative depuse de România pentru a aplica toate recomandările prin noi acte legislative, politici și instrumente de consolidae a sistemului judiciar și de combatere a corupției.

Comisia concluzionează că progresele înregistrate de România sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare la momentul aderării sale la Uniunea Europeană; toate obiectivele de referință pot fi încheiate în mod satisfăcător.

De asemenea, evaluarea ia în considerare și evoluția statului de drept în Uniunea Europeană, în special angajamentul deplin al României în ciclul de raportare privind statul de drept.

De acum înainte, Comisia nu va mai monitoriza sau raporta cu privire la România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, dar monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept – The Rule of Law”, transmite Comisia Europeană.

Progresele României și reformele în domeniul Justiției au fost luate în considerare

Printre reformele importante se numără legile Justiției adoptate recent și o nouă strategie de dezvoltare a sistemului judiciar. De asemenea, Comisia ia act de angajamentul României de alua în considerare, în cea mai mare măsură, avizul Comisiei de la Veneția cu privire la legile Justiției și, în general, în cazul în care sunt necesare acțiuni suplimentare.

În ceea ce privește lupta împotriva corupției, instituțiile statului își unesc forțele pentru a aplica o nouă strategie națională anti-corupție – pentru anii 2021 și 2022 a existat un bilanț pozitiv în ceea ce privește eficacitatea investigării și sancționării corupției la nivel înalt.

Parlamentul a îmbunătățit procedura ce privește ridicarea imunității politice, iar instituțiile românești responsabile de aplicarea normelor privind integritatea și conflictele de interese – precum și de gestionarea și recuperarea bunurilor infracționale – au funcționat în mod eficient.

România înregistrează progrese rapide în ceea ce privește revizuirea Codurilor Penale, precum și consolidarea cadrului său de integritate. Finalizrea acestor reforme importante reprezintă etape importante în cadrul Planului de Redresare și Reziliență al româniei, iar Comisia va continua să coopereze cu românia pentru ca acestea să fie realizate cu succes, în conformitate cu legislația Uniunii Europene, dar și cu standardele internaționale anticorupție.

Este important pentru Romnia să-și continue eforturile în mod consecvent pentru a transpune în legislație concretă angjamentele rămase în raport, în cadrul ciclului anual al Raportului privind Statul de Drept – The Rule of Law Report”, se arată în comunicatul transmis de Comisia Europeană.

Direcția Națională Anticorupție a tranmis un comunicat de presă în acest sens

Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), publicat la data de 22 noiembrie 2022, scoate în evidență rezultatele pozitive obținute în materie de eficacitate a investigării și a sancționării corupției la nivel înalt, arată Direcția Națională Anticorupție prin intermediul unui comunicat de presă.

În acest fel,  este recunoscut rolul activ al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în atingerea uneia dintre condițiile trasate prin MCV și anume Măsura 3 – Combaterea eficientă a corupției la nivel înalt.

Raportul confirmă parcursul constant profesionist și eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupției la nivel înalt. În pofida unor provocări legate de cadrul instituțional și legislativ, în ultimii ani, DNA a obținut  rezultate concrete: mai mulți inculpați trimiși în judecată, mai multe persoane cu funcții publice înalte deferite justiției, mai multe condamnări obținute, mai puține achitări și mai multe sesizări înregistrate – un semn de recâștigare a încrederii cetățenilor.

Procurorul șef  Crin Bologa alături de conducerea instituției își exprimă aprecierea față de eforturile depuse de procurorii anticorupție și de celelalte categorii de personal ale DNA în obținerea de rezultate concludente și incontestabile în lupta împotriva corupției.

DNA îi asigură pe cetățeni că rămâne o instituție puternică și pe deplin angajată în lupta împotriva corupției la nivel înalt și mediu și că va  continua munca în mod susținut și eficient, cu respectarea standardelor de profesionalism și cu respectarea drepturilor procesuale ale persoanelor implicate în dosare penale.

Alte articole

12 oct. 2023 2.35 pm

Procurorii DNA Constanța au descins la sediul Consiliului Județean Constanța, astăzi, 12 octombrie. Potrivit primelor informații, ar fi fost vizată Direcția Economică din CJC, direcție condusă…

08 apr. 2022 12.33 am

  Ambasada Rusiei la București a făcut o precizăre, joi seară, printr-o postare pe Facebook, în legătură cu ceea ce numește „incidentul cu conducătorul autoturismului care a încercat…

15 iul. 2021 3.39 pm

  Liviu Dragnea a fost eliberat din închisoare, joi, 15 iulie, după ce Tribunalul Giurgiu a admis cererea fostului lider PSD, de eliberare condiționată. Iată ce a declarat acesta la ieșirea…

26 oct. 2021 1.01 pm

  Florin Cîțu, președintele PNL, a anunțat marți dimineață că nu a decis o flexibilizare a mandatului de negociere a premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru ca acesta să creeze o eventuală…

01 sept. 2021 3.57 pm

  Premierul Florin Cîțu a spus miercuri, că „politica nu se poate face pe condiţionări şi şantaj” şi că nu este timp de „jocuri politice”, în legătură cu USR PLUS, în contextul…

21 oct. 2021 12.09 pm

  Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat joi, că el este cel care l-a propus pe Nicolae Ciucă, în funcția de premier. „Este o propunere pe care eu am făcut-o în Biroul Politic Național…