Ultimele stiri

Putin anunță mobilizarea parțială în Rusia

Sursa foto: Captură video Rtvi

 

Președintele Vladimir Putin a ordonat miercuri prima mobilizare a Rusiei de la al Doilea Război Mondial, avertizând Occidentul cu bomba atomică, „dacă integritatea teritorială va fi pusă în pericol”.

Vladimir Putin și-a programat un discurs marți, 20 septembrie, însă, din motive necunoscute, discursul a fost amânat până miercuri, 21 septembrie. Live-ul de pe Youtube al agenției de presă “Rtvi“, care urma să difuzeze discursul liderului de la Kremlin, avea aseară peste 200.000 de persoane care așteptau.

Frica unei escaladări în Rusia a conflictului a venit și pe fondul modificării legilor de dezertare. Un proiect de lege a fost înaintat Dumei de Stat, care introduce în codul penal concepte precum „mobilizare” sau „lege marțială”, dar și răspunderea penală pentru dezertare.

În urma apariției acestor schimbări și mult așteptatului discurs de la lider, conform datelor de pe Google Trends, un site ce monitorizează căutările de pe google, aseară exista o creștere a căutărilor pe Google precum: „cum să părăsești Rusia”.

Sursa foto: Telegram

Discursul care escaladează semnificativ conflictul

Putin a spus că a semnat un decret privind o mobilizare parțială, care escaladează semnificativ conflictul.

Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, folosim toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul – aceasta nu este o cacealma”, a spus Putin într-un discurs televizat adresat națiunii.

Doar cetățenii care se află în prezent în rezervă și, mai ales, cei care au servit în forțele armate, au anumite specialități militare și experiență relevantă, vor fi supuși la recrutare”, a adăugat acesta.

Ce înseamnă mobilizare parțială?

Într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse și difuzat imediat după discursul lui Putin, ministrul rus al Apărării a oferit explicații suplimentare despre ce presupune mobilizarea parțială. Șoigu a declarat că Rusia dispune de „resurse uriașe”: 25 de milioane de oameni, dintre care 300.000 de rezerviști vor fi chemați la datorie.

El a precizat că studenții nu vor fi chemați sub arme, nici cei care au făcut doar stagiul militar obligatoriu, lăsând de înțeles că doar militarii de profesie aflați în rezervă se vor număra printre cei care vor merge la război.

Suras foto: TASS / Profimedia

În plus, președintele rus a prelungit contractele tuturor soldaților care luptă în Ucraina până la sfârșitul perioadei de mobilizare parțială. “Mobilizarea începe astăzi” (n.r. miercuri, 21 septembrie), a declarat Putin.

Alte articole

25 feb. 2022 3.31 pm

  Rusia este pregătită să-și trimită delegația la Minsk pentru negocieri cu Ucraina, a declarat reporterilor secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Interfax. „După…

06 mart. 2022 11.03 pm

  Olena Zelenska, soţia preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat un mesaj tragic, în social media, despre copiii care au murit de când Rusia a invadat Ucraina. Aceasta a spus că…

26 feb. 2024 3.18 pm

Rusia a anunțat luni capturarea satului Lastocikin din estul Ucrainei, un pas semnificativ în cadrul conflictului în curs. Armata ucraineană a confirmat retragerea sa din sat, recunoscând că această…

24 feb. 2022 11.23 am

  Ministerul de Externe a convocat „celula de criză interinstituțională pentru sprijinirea și acordarea de asistență consulară cetățenilor români aflați pe teritoriul ucrainean”, se…

25 feb. 2022 6.14 pm

  Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni “să preia puterea” la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodimir Zelenski şi anturajul său, pe…

23 aug. 2022 5.58 pm

Telescopul spațial, “James Webb”, cel mai mare telescop de acest fel din lume, a trimis noi imagini cu planeta Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Fotografiile făcute…