Ultimele stiri

Patriarhia Română, despre demolarea bisericii de pe trotuar din Constanța: „Soluția mutării a unui lăcaș de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acesteia”

 

Patriarhia Română a transmis, vineri, un punct de vedere în legătură cu demolarea bisericii construite pe trotuar, „Izvorul Tămăduirii”, din zona Macul Roșu din Constanța.

„Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu și pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuție, soluția mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaș de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acesteia”, se arată în poziția Patriarhiei Române.

Vineri dimineață, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de mai mulți preoți constănțeni.

Patriarhia Română:

„Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalță și amenajează decât într-un spațiu riguros adecvat, adică potrivit și demn de o asemenea nobilă alegere.

Există rațiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice și liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici.
Primele dintre acestea sunt legalitatea și necesitatea obiectivă a construirii ei.
Ca orice edificiu ridicat în spațiu privat sau public, construirea unei biserici presupune toate aprobările necesare din partea autorităților locale abilitate.

Mai ales în tumultuosul spațiu citadin, o biserică ortodoxă trebuie să fie pe cât posibil o oază de liniște, de frumusețe arhitecturală specifică splendidului stil canonic bizantin, un adecvat spațiu al reculegerii, slujirii și întâlnirii în liniște cu Dumnezeu, nu contrariul acestora. Dumnezeu, cum inspirat spune un gânditor creștin, este mai ales „Oaspetele tăcerii”, nu al infernalului zgomot produs de mașinile și mașinăriile epocii moderne.

Orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă și curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic și rigoare canonică, nu cu vreo suspect impură sau iresponsabilă intenție străină de toate acestea.

Evident că demolarea unei biserici, fie ea și lipsită de necesarele calități menționate mai sus, este un act tulburător și neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism. Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu și pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuție, soluția mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaș de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acesteia”.

Context:

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a adresat o scrisoare deschisă primarului Constanței, Vergil Chițac, în legătură cu demolarea bisericii „Izvorul Tămăduirii”, din Tomis 3, care este construită pe trotuar. Scrisoarea este adresată, atât în nume personal, cât și în numele preoților și credincioșilor constănțeni.

Citește scrisoarea aici: ÎPS Teodosie, scrisoare deschisă către primarul Vergil Chițac, privind demolarea bisericii de pe trotuar din Tomis 3: „Dacă suntem sinceri până la capăt am prefera să murim decât să dărâmăm o biserică”

Pe 13 decembrie 2021, Tribunalul Constanța a respins apelul Arhiepiscopiei Tomisului, cu privirea la desfiinţarea lucrărilor de construcţie ale bisericii Izvorul Tămăduirii de pe B-dul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu. Decizia este definitivă.

Respinge, ca nefondat, apelul civil declarat de apelanta-pârâta Arhiepiscopia Tomisului, în contradictoriu cu intimatul-reclamant Primarul Municipiului Constanţa, împotriva sentinţei civile nr.8795/16.10.2020 pronunţate de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. 431/212/2020. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 13.12.2021”, scria în minuta judecătorească.

Alte articole

05 nov. 2023 6.11 pm

La data de 4 noiembrie a.c., polițiști din cadrul Poliției Municipiului Medgidia și Secției 8 Poliție Rurală Băneasa au desfășurat o acțiune cu forţe mărite pentru asigurarea climatului optim…

25 ian. 2023 11.24 am

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină miercuri, 25 ianuarie, în Gara Agigea Nord, Poarta 7, acolo unde un autoturism a fost acroșat de tren. Potrivit primelor informații,…

04 iul. 2021 12.51 pm

  Premierul Florin Cîțu a spus duminică, că cele două persoane care au suferit arsuri grave, în urma exploziei de la Petromidia, vor fi transferate în străinătate, cel mai probabil mâine…

10 mart. 2023 4.47 pm

Florin Cocargeanu, viceprimarul USR, a declarat în cadrul unei conferințe de presă organizată de liderii USR Constanța astăzi, 10 martie 2023, faptul că acesta a aflat că atribuțiile i-au fost…

10 apr. 2023 2.54 pm

ÎPS Teodosie a făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute în data de 10 aprilie a.c., despre propunerea de schimbare a datei Paștelui, în BOR, a domnului Teodor Baconschi.…

09 mart. 2023 3.41 pm

În urma solicitărilor primite de la cetățenii care locuiesc și tranzitează zona, Primaria Municipiului Constanța a finalizat lucrările de amenajare a scuarului median la trecerea de pietoni situată…