Ultimele stiri

EXCLUSIV. Primăria Constanța promite „repararea” parcului Tăbăcărie. Va fi refăcut și malul lacului

 

Primăria Constanța promite „repararea” parcului Tăbăcărie, prin accesarea de fonduri europene. Totodată, municipalitatea vrea să refacă și malul lacului Tăbăcărie, care este surpat, în mai multe porțiuni, de mai mulți ani. 

(cum arată malul lacului Tăbăcărie în prezent – foto: 13 mai 2022)

George Măndilă, unul dintre consilerii personali ai primarului Vergil Chițac, a vorbit, la Constanța TV,  despre procedura în care malul va fi reabilitat. Este vorba despre o finanțare din bugetul local.

„Vom face malul lacului Tăbăcărie. Lacul nu este la noi, știți foarte bine că este la ANPA (n.r. Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură). Malul era la Consiliul Popular. Au fost găsite documentele la Apele Române, cât și la Consiliul Județean. El este în proprietatea Primăriei Constanța. Noi am început acum trei luni de zile o expertiză tehnică. S-a finalizat. Este la noi. Expertiza tehnică ne-a dat două soluții (…) Acum suntem în fază de achiziție de proiect tehnic de execuție(…) Lucrarea este propusă pe patru tronsoane: partea dinspre mall și parcul Tăbăcărie (partea de vest), partea dinspre Satul de Vacanță și Pavilionul Expozițional (nord), partea dinspre RAJA, Lake View și biserica Sf. Mina și partea dinspre Centrul de Scafandri. În funcție de bani, lucrăm prin patru achiziții succesive, ceea ce ar însemna un consum de timp fantastic. Dacă domnul primar reușește să găsească finanțarea, în interiorul bugetului local, nu așteptăm fonduri europene, s-ar putea să achiziționăm totul odată. Mai este o variantă să achiziționăm câte două tronsoane, iar primul, probabil, va fi partea dinspre parc și partea dinspre Satul de Vacanță cu Pavilionul Expozițional”, a declarat acesta.

În legătură cu parcul Tăbăcărie, primele rezultate vor putea apărea abia în 2023, după cum a precizat George Măndilă. Pentru „repararea” parcului vor fi folosite fonduri europene, deoarece bugetul Constanței nu ar susține o asemenea cheltuială, după cum a precizat consilierul personal al primarului Constanței.

„Direcția de Investiții și Fonduri Europene (n.r. din cadrul Primăriei Constanța) lucrează la proiect și așteaptă finanțare și se va repara și parcul, se va îmbunătăți. Este vorba de bani mulți, iar bugetul Constanței nu permite din banii municipiului să facem totul. Asta este, trebuie să lucrăm și cu fonduri europene. Malul l-am luat pe umerii noștri, parcul, în sine, îl facem pe fonduri europene. O să începem o procedură undeva în vara sau toamna acestui an, iar primele rezultate pozitive vi le pot comunica la anul. Când veți vedea muncitori acolo și utilaje, atunci să știți că nu ar mai dura mult. Parcul Tăbăcărie este numai bucata dintre Satul de Vacanță și mall, atât, cele 27 de hectare, în cealaltă parte nu este considerat parc, acolo este altă poveste. Mai sunt și niște proprietari privați pe acolo”, a mai declarat Măndilă.

Urmăriți mai multe în emisiune:

(12:30 – 16:00)

Deputatul constănțean Bogdan Bola declara, săptămâna trecută, la Constanța TV, că „nu se mai mișcă nimic” în privința situației preluării lacului Tăbăcărie de către Primăria Constanța.

„Ar trebui să vedem că se mișcă ceva și la parcul Tăbăcărie, acel lac, malurile. La un moment dat au fost niște discuții destul de aprinse. Speram ca Primăria Constanța să dea tare din coate pe la Guvern pentru că domnul Chițac l-a susținut pe domnul Cîțu, îl susține acum pe domnul Ciucă, am înțeles că au și o relație mai apropiată, să se ducă acolo și să treacă administrarea lacului de la Apele Române la Primăria Constanța, pentru ca aceasta să poată lucra cu toată zona ca pe un întreg. Să ia tot și să înceapă să reabiliteze.S-a blocat de aici, de la Constanța  A dispărut acest subiect. Eu, din ce știu, această inițiativă nu a plecat la Guvern, acum dacă există așa ceva, personal nu știu”, declara Bola.

(26:00 – 27:30)

Proiectul de hotărâre referitor la trecerea Lacului Tăbăcărie în domeniul public al municipiului Constanța a fost adoptat , cu 17 voturi „pentru”, unul împotrivă și 8 abțineri, în ședința ordinară a Consiliului Local Constanța din 30 iunie 2021.

Pe 1 aprilie 2021, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de atunci, Adrian Oros, a efectuat o vizită de lucru la Constanța, unde a vorbit și despre situația lacului Tăbăcărie. El a precizat că în momentul în care va veni decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, lacul va fi dat în administrarea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură (ANPA), acesta va fi dat ulterior Primăriei Constanța, pentru administrarea lui.

A fost un proces început în urmă cu ani de zile. Am aflat că discutăm în această zonă de două lacuri. ANPA este gestionarul fondului piscicol. Este singurul corespondent la Comisia Europeană pe tot ceea ce înseamnă fondul piscicol. Lacul Tăbăcărie o să îl dăm cu siguranță în administrare Primăriei ca să îl pună în valoare. Lacul Tăbăcărie nu mai are nicio valoare piscicolă la momentul în care noi discutăm. Am văzut cum arată, am văzut care e potențialul și eu cred că are un potențial mai mare pentru Primărie decât pentru ANPA.
În momentul în care va fi dată decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție și lacul ne va reveni ANPA, atunci vom promova hotărârea de guvern sau o lege prin care să treacă la primărie în administrare. Rămâne tot al statului român, doar că trece din administrarea ANPA, în administrarea primăriei”, spunea Adrian Oros.

foto arhivă Constanța TV (Parcul Tăbăcărie)

Alte articole

08 nov. 2022 1.43 pm

Săptămâna aceasta, containerele pentru colectarea deșeurilor voluminoase sunt amplasate în cartierul CET: intersecția străzii Prelungirea Caraiman cu strada Ion Ursu și parcarea situată pe aleea…

09 feb. 2023 2.11 pm

Atenție, constănțeni! Certificatele de stare civilă plastifiate, modificate sau completate fără drept sunt nule conform legii 119/1996, modificată și completată, cu privire la actele de stare…

18 mai 2021 9.38 am

  Horia Constantinescu, directorul executiv adjunct al Direcției Publice din cadrul Primăriei Constanța, a trimis marți, un drept la replică, referitor la comunicatul trimis cu o zi înainte…

19 apr. 2024 3.15 pm

Deputatul Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Constanța, a transmis alegătorilor un mesaj, îndemnându-i să iasă masiv la vot în 9 iunie și să își pună încrederea…

12 mai 2023 12.18 pm

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a oferit clarificări prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook după ce mai mulți muncitori au fost filmați joi în timp ce scoteau dalele abia puse…

06 mart. 2024 2.29 pm

Echipele Confort Urban vor interveni începând de astăzi cu utilaje pentru decopertarea carosabilului pe strada Theodor D. Speranția, tronsonul cuprins între strada Micșunelelor și strada Pandurului,…