Ultimele stiri

Dacian Cioloş şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al USR şi precizează că nu ia în calcul o nouă candidatură

Captură video: Facebook

 

Dacian Cioloş a anunţat, luni, că demisionează din funcţia de preşedinte al USR şi a menţionat că nu ia în calcul o nouă candidatură la următorul congres al partidului.

„Am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia, pentru că sensul pentru care am candidat pentru preşedinţia partidului a fost să contribui la modernizarea partidului – de care eu cred că acest partid are nevoie după fuziune – şi pentru ca acest lucru să se întâmple aveam nevoie şi de susţinerea şi de complicitatea Biroului Naţional. Credinţa mea este că USR este în continuare o alternativă pe scena politică din România, o alternativă la extremism. (…) Nu mai candidez la funcţia de preşedinte. Nu are niciun sens”, a arătat Cioloş, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul partidului.

Cioloş a reamintit că înaintea Congresului USR din 2021 i-a propus lui Dan Barna să nu candideze nici unul dintre ei la şefia partidului, pentru a crea condiţiile unei “regenerări” în formaţiune.

„Iată, din păcate, am ajuns în aceeaşi situaţie, dar cu o întârziere de câteva luni. Sper încă o dată ca ai mei colegi să aibă înţelepciunea şi împreună să avem înţelepciunea să depăşim acest moment, pentru ca USR să devină ceea ce ne dorim cu toţii”, a spus el.

Pe de altă parte, Cioloş a declarat că s-a confruntat în repetate rânduri cu un vot de 11 – 14 în Biroul Naţional, aspect care a indicat o falie în partid.

„Nu puterile mi-au lipsit mie, ci încrederea că putem colabora împreună. Puterea nu trebuie să o concentreze un singur om. Şi în USR nu cred că va reuşi nimeni, niciun om, nici din afară, să concentreze puterea şi de unul singur să ducă partidul într-o anumită direcţie. Dar fără încredere că putem colabora unii cu ceilalţi şi că avem interese comune, fără acea încredere – nu mimată, ci sinceră, concret exprimată în deciziile care se iau – va fi greu să reuşim. Şi atunci când ai sistematic în Biroul Naţional un vot 14 – 11, asta arată că e acolo o falie care e greu de depăşit. Şi, sper eu, colegii mei să o poată depăşi”, a afirmat Cioloş.

El a menţionat că prin proiectul pe care l-a propus Biroului Permanent a susţinut o deschidere a partidului faţă de mediul de afaceri şi societatea civilă. Totodată, a subliniat că va rămâne membru USR.

„Rămân un membru de partid şi voi căuta în continuare, cu ceilalţi colegi care cred că acest partid, pentru a avea un viitor, are nevoie de împrospătare, de reconectare la societate, are nevoie de curajul de a-şi recunoaşte limitele pe care trebuie să le depăşească în perioada următoare”, a spus Cioloş.

Potrivit acestuia, interimatul va fi asigurat de către Cătălin Drulă, vicepreşedintele care a întrunit cel mai mare număr de voturi în Biroul Naţional. Pe de altă parte, Cioloş a opinat că în partid ar trebui să înceapă o dezbatere legată de modificarea statutului.

„Nu cred că ‘business as usual’ e în continuare o soluţie pentru USR. (…) Eu cred că USR are încă în faţă o perioadă de timp în care va trebui să tragă şi învăţămintele participării la guvernare, a ceea ce s-a întâmplat în criza politică pe care am cunoscut-o la sfârşitul anului trecut şi să ofere o nouă platformă pentru ceea ce se va întâmpla în 2024″, a afirmat Cioloş, conform Agerpres.

Alte articole

14 dec. 2021 2.43 pm

  Fostul lider al PNL, Ludovic Orban, a anunțat, marți, înființarea unui nou partid de centru-dreapta, numit Forța Dreptei. Acesta este un nume provizoriu, ales până la organizarea congresului,…

29 mart. 2021 1.05 pm

  Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a vorbit luni, în cadrul unei conferințe de presă, și despre protestele de duminică din mai multe orașe din țară, printre care și Constanța, unde…

05 apr. 2022 10.05 am

  Guvernul susţine total libertatea presei, iar premierul cere investigaţii vizând orice formă de ameninţare la adresa jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a vinovaţilor, a transmis purtătorul…

24 nov. 2020 3.26 pm

La mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile parlamentare, din 6 decembrie, principalele trei partide politice din România, PNL, PSD și USR, își canalizează atenția asupra pensiilor…

12 sept. 2023 2.25 am

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat că nu va creşte cota de TVA prin planul de măsuri fiscale pregătit de Guvernul României în cadrul unei intervenții televizate, notează News.ro…

07 mart. 2024 2.35 pm

Președintele Klaus Iohannis a transmis că, în discuțiile avute cu Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, de la Palatul Cotroceni, au convenit să continue procesul pentru aderarea completă a României…