Ultimele stiri

Proiectul EcoRocket va fi prezentat duminică, în Piața Ovidiu – lansarea primului satelit românesc se va vedea din Constanța

Sursa foto: Facebook/ Lansăm România

 

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va prezenta duminică, 27 iunie 2021, în Piața Ovidiu, proiectul EcoRocket.

„ARCA va prezenta EcoRocket în data de 27 iunie 2021 în Piața Ovidiu din Constanța. Publicul constănțean și turiștii vor putea vizita și realiza fotografii cu vehiculul de lansare. Deasemenea, publicul va putea interacționa cu echipa de proiectare și lansare EcoRocket.
ARCA a dorit să realizeze acest eveniment pentru a permite publicului să vadă pe viu vehiculul de lansare înaintea intrării în baza navală pentru începerea operațiunilor de antrenament pentru lansare. Mulțumim Primăriei Constanța pentru sprijin și bunăvoința de a ne acorda spațiul de prezentare. Vă așteptăm alături de noi”, se arată pe pagina evenimentului.

Lansarea primului satelit românesc va putea fi observată din Constanța, la 36 de km travers de oraș. 

Citește mai multe aici:Lansarea primului satelit românesc se va putea vedea din Constanța

Cine este ARCA?

ARCA este o organizație non-profit, cu sediul în Râmnicu Vâlcea şi se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor de mare altitudine şi a vehiculelor aeriene fără pilot. Asociația a fost fondată în 1998 de un grup de studenți de la Facultatea de Inginerie Aerospațială, la inițiativa lui Dumitru Popescu.

Comunicat Primăria Constanța:

În cadrul acestui proiect ARCA va lansa primul satelit românesc cu o rachetă proiectată și construită integral în România. EcoRocket este în același timp și răspunsul țării noastre la competiția de 10 milioane de Euro lansată de Comisia Europeană care vizează crearea de noi rachete prietenoase cu mediul înconjurător și care să aibă un cost scăzut pentru piața sateliților mici estimată la 7 miliarde de Euro în următorii 10 ani.

Testele pentru EcoRocket au început la ARCA acum doi ani și proiectul costă 1,2 milioane euro fiind finanțat integral din surse private, fără a se cheltui bani publici, fabricația desfășurându-se în județul Vâlcea. Proiectul este în faza de teste finale și ARCA pregătește lansarea EcoRocket de pe Marea Neagră, cu sprijinul logistic la Forțelor Navale Române, în cadrul unui contract de prestări servicii plătit integral de către ARCA din surse private.

Racheta are o lungime de 13,2 m, un diametru de 1,2 m și o greutate de lansare de 5.000 kg având capacitatea de a lansa pe orbită joasă la 240 km, până la 10 nanosateliți de tip Cubesat. Primele două trepte ale rachetei funcționează cu un combustibil pe bază de apă, vaporii generați de motoarele primelor două trepte fiind complet ecologici. Treapta a treia, care pornește deasupra atmosferei pământului, la o altitudine de 50 km, funcționează cu apă oxigenată concentrație 90% și kerosen.

EcoRocket va fi ambarcată saptămâna viitoare la bordul navei militare NMH Cătuneanu, pentru începerea antrenamentelor de lansare. Înainte de acest moment, ARCA cu sprijinul Primăriei Constanța, va prezenta EcoRocket duminică 27 iunie 2021, în Piața Ovidiu, începând cu ora 10:00 și până la ora 23:00.

„Ne bucurăm să fim gazda unei prezentări atât de importante pentru țara noastră și că locuitorii Constanței și turiștii pasionați de aeronautică și cosmonautică pot observa și analiza o rachetă proiectată și construită integral în România. Este pentru prima dată când constănțenii pot fi atât de aproape de un astfel de eveniment pe care îl așteptăm cu nerăbdare“, a declarat viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu.

Considerăm EcoRocket unul dintre cele mai importante proiecte din istoria țării, iar reușita sa va constitui un pas major înainte pentru dezvoltarea României. De aceea am dorit să prezentăm publicului constănțean și turiștilor prezenți în zonă proiectul EcoRocket, înainte de a intra a doua zi în baza navală pentru începerea antrenamentelor de lansare. Mulțumim Primăriei Municipiului Constanța pentru sprijinul acordat acestui eveniment” – președinte ARCA, Dumitru Popescu.

Odată cu evenimentul de prezentare a EcoRocket, în Piața Ovidiu va fi organizat și un maraton de vaccinare. Astfel, sâmbătă, între orele 10:00 și 22:00, orice constănțean sau turist se poate imuniza, atât cu vaccinul Pfizer-BioNTech, cât și cu vaccinul Johnson& Johnson.

 

 

Alte articole

11 mart. 2022 4.47 pm

  „România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul demonstrate în contextul conflictului Rusia-Ucraina”, a declarat, vineri, la Cotroceni, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris,…

19 ian. 2024 10.46 am

În scopul stimulării participării copiilor din familiile defavorizate la învăţământul preşcolar şi pentru creșterea accesului la educaţie al acestora, a fost instituit stimulentul educaţional,…

08 feb. 2024 11.06 am

Vreme deosebit de caldă în Dobrogea, în următoarele zile. Temperaturile vor urca până la 20 de grade, însă meteorologii anunță că vor vor fi intensificări temporare ale vântului, cu rafale…

Bulevardul Ferdinand asfalt

27 iun. 2023 3.56 am

INFOTRAFIC. Circulație restricționată pe Autostrada Soarelui – care sunt rutele alternativeCopii din Cernavodă, găsiţi în Constanţa. Cei doi au plecat de acasă cu un microbuz, fără să-şi…

28 apr. 2024 2.07 pm

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol în Delta Dunării, descoperind astfel 1230 metri de plase…

08 ian. 2023 1.19 pm

  Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, duminică, 8 ianuarie, la ieșire din Cuza Vodă catre M. Kogalniceanu,  acolo unde a avut loc un accident rutier, soldat…