Ultimele stiri

Disputa dintre operatorii economici și Horia Constantinescu / Care sunt pozițiile celor două părți implicate

Sursa foto: Facebook/ Horia Constantinescu

 

Horia Constantinescu, directorul executiv adjunct al Direcției Publice din cadrul Primăriei Constanța, a trimis marți, un drept la replică, referitor la comunicatul trimis cu o zi înainte de Asociația Comercianților din Dobrogea, în care este acuzat de „șantaj”, „presiuni” și ”hărțuire psihologică”, de către operatorii economici.

Aceștia au spus că le este blocată eliberarea avizelor de funcționare, fiind condiționați să își schimbe obiectul de activitate ,din comerț în unități de alimentație publică, iar în caz că nu se vor conforma, vor fi ținta unor controale zilnice, făcute de Horia Constantinescu.

În replică, directorul Direcției Publice din Primăria Constanța, a spus că „dacă a aplica legea cu strictețe, fără interpretări părtinitoare, la fel pentru toți, indiferent de nume și apartenență înseamnă șantaj, atunci da, sunt vinovat!”.

Acesta a mai menționat în dreptul la replică că mai este „vinovat” și pentru că a aplicat „sancțiuni usturătoare de peste 20 de mii de RON operatorilor economici ce și-au bătut joc de oraș, aruncând deșeurile pe unde au vrut, fapt ce a condus la enervarea acestora”.

Horia Constantinescu a mai adăugat că mai este „vinovat” și pentru că nu ia șpagă.

Mai jos puteți citi atât poziția lui Horia Constantinescu (dreptul la replică), cât și cea a operatorilor economici.

Drept la replică Horia Constantinescu:

„Referitor la comunicatul de presă emis de Asociația Comercianților din Dobrogea, în data de 17 mai 2021, dar și la acuzațiile ce mi se aduc în ultima perioadă, fac următoarele precizări: 

De la constituirea Comandamentului Litoral 2021 și până în prezent, au fost derulate permanent acțiuni de verificare și evaluare a activității comerciale a zeci de operatori economici, ce își desfășoară activitatea, pe raza municipiului Constanța și a stațiunii Mamaia, în zonele cu impact turistic major. Au fost depistate nenumărate nereguli, pornind de la autorizarea spatiului până la activitatea în sine. Multe dintre locații au fost eliminate în urma dialogului cu administratorii sau proprietarii acestora, fiind construite ilegal și culmea, unele dintre ele fiind autorizate pentru funcționare.
Constatând aceste situații, am hotărât împreună cu reprezentanții Poliției Locale, alături de cei ai Direcției de Autorizare a Operatorilor Economici din cadrul Primăriei municipiului Constanța, reevaluarea tuturor dosarelor, unde se solicita acordul sau avizul pentru funcționare, în baza HCL 427/2017. In bibliografia obligatorie a acestei hotarari, printre alte acte normative, sunt mentionate si OUG 99/2000, Ordinul Ministerului Sănătății nr. 976/ 1998 dar și mult discutata HG nr. 559/2001. Acestea sunt în vigoare si trebuie respectate, indiferent dacă acestea contravin unor interese de grup.
Dacă a aplica legea cu strictețe, fără interpretări părtinitoare, la fel pentru toți, indiferent de nume și apartenență înseamnă șantaj, atunci da, sunt vinovat!
Da, sunt vinovat si de aplicarea unor sancțiuni usturătoare de peste 20 de mii de RON operatorilor economici ce și-au bătut joc de oraș, aruncând deșeurile pe unde au vrut, fapt ce a condus la enervarea acestora.
Da, sunt vinovat și de faptul că în multe weekenduri, în loc să stau cu familia, am avut întâlniri cu grupuri de operatori economici cărora, în prezența reprezentanților Poliției Locale le-am oferit consultanță iar majoritatea s-au conformat înțelegând că legea și orașul trebuie respectate.
Și mai sunt vinovat pentru ceva: NU IAU ȘPAGĂ.
Știu că pe unii ii doare să puna mâna pe bidinea, știu că ii doare să dea cu mătura în fața spațiului comercial, știu că ii doare să-si vada afacerea „pusă în pericolul” de a respecta legea.

Ca o concluzie, îi somez pe semnatarii comunicatului de presă și pe susținătorii acestora să depună plângere împotriva mea, dacă am încălcat legea. Pentru că eu voi depune plângeri împotriva celor care au scris despre mine inepții, încălcând Legea Discriminării și cel mai important poate, încălcând conduita morală.
​Îmi asum atitudinea fermă ce poate părea unora arogantă sau răutăcioasă. Poate pentru că nu am intrat cu mâna întinsă în acțiunile de control sau pentru că nu mi-am umplut sacoșile cu bunuri, am devenit indezirabil pentru cei care încalcă legea.
Echipa din care fac astăzi parte pune respectarea legii mai presus de interesele de grup iar eu fac promisiunea că voi impune respectarea acesteia și că voi fi alături de toți cei care înțeleg acest lucru.

Comunicat: 

ASOCIAȚIA COMERCIANȚILOR DIN DOBROGEA a inițiat revocarea HOTĂRÂRII DE GUVERN NR 559 din 14 iunie 2001, privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare și nealimentare in stațiunile turistice , publicată în monitorul oficial nr 335 din 2001. Mai exact, prin aplicarea prevederilor acestei hotărâri, in magazinele din stațiuni, se interzice comercializarea de produse alimentare (ex: preparatele și semipreparate din carne, lapte, ouă, a produselor de panificație, de patiserie și de cofetărie, precum și a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde și reci).
Plângerea prealabilă, formulată și semnată de agenți economici și Asociația Comercianților din Dobrogea, a fost trimisă Guvernului României, Senatului, Camerei Deputaților, Consiliului Concurenței,Primăriei municipiului Constanța si Instituției Prefectului județului Constanța.

Susținem în motivarea cererii că acest act administrativ TREBUIE REVOCAT DE ÎNDATĂ, deoarece a devenit ANACRONIC si generează erori si confuzii legate de interpretare si punerea lui în aplicare, atât în rândul mediului de afaceri, cât și al instituțiilor si administratiei publice locale. Hotărârea nu a fost pusă în aplicare niciodata de la emitere, în nicio stațiune din România, cu excepția stațiunii MAMAIA. Aceasta HG 559/ 2001, de care se folosesc în mod abuziv autoritățile locale, nu mai este de actualitate pentru stațiunea Mamaia, deoarece din anul 2007, Mamaia a suferit o transformare continuă, construindu-se un număr mare de locuințe individuale si colective, devenind un cartier al orașului Constanța în care constănțenii au locuințe permanente și plătesc impozite la bugetul local .

Suntem supuși unei presiuni și unui șantaj, de către domnul HORIA CONSTANTINESCU, fost candidat la funcția de primar al municipiului Constanța, actual director în primărie, consilier al primarului și, totodată, șef al OPC ,prin care ne este blocată eliberarea avizelor de funcționare fiind condiționați să ne schimbăm obiectul de activitate ,din comerț in unități de alimentație publică. În cazul in care nu ne vom conforma, vom fi ținta unor controale zilnice, făcute de domnul Horia Constantinescu ,care a lasat să se înțeleaga ,în urma nenumăratelor discuții cu domnia sa ,că va uza și de implicarea lui în acțiunile de control ale altor instituții ale statului,cu atribuții in acest domeniu (de ex,OPC)

În prezent, eliberarea autorizatiilor administrative necesare functionarii in sezonul 2021 a spatiilor comerciale in care se desfasoara activitati comerciale cod CAEN 4711 – comerțul cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun este blocată, desi cererile pentru vizarea anuala a avizelor program de functionare au fost inregistrate inca din luna februarie 2021.

Aceasta situatie a condus, pe de o parte, la imposibilitatea deschiderii magazinelor cu activitate sezonieră la data de 1 mai 2021 si/sau la continuarea activității celor cu caracter permanent, pentru care exista obligativitatea vizarii anuale pana la data de 31 martie 2021.
Suntem investitori în Mamaia și avem reglementări urbanistice cu funcțiuni de comerț, eliberate de Ministerul Turismului la momentul întocmirii PUZ anul 2013, proprietari de spatii comerciale,avem angajați permanenți, contribuim la bugetul local si bugetul consolidat al statului, plătitori de taxe și impozite.l

TRĂIM o presiune si hărțuire psihologică zilnică făcută de către Horia Constantinescu, despre care se stie ca vrea să se revanșeze față de FEDERAȚIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC, pentru susținerea din campania electorală, Federație reprezentată de Nicolae Bucovală, care susține că suntem concurenții neloiali ai industriei hoteliere din stațiunea Mamaia și care și-a exprimat de nenumărate ori public poziția, că este nevoie de o limitare a acestui tip de magazine PENTRU a nu face concurență neloială a agenților economici care investesc în restaurante (extras din minuta referitoare la dezbaterea publică privind proiectul de lege a turismului din data de 21.09.2017,sala Remus Opreanu). Nu dorim decît sprijinul pentru a ne putea desfășura activitățile economice, afectate grav de pandemie, si nu ne putem schimba obiectul de activitate in funcție de culoarea politică a administrației publice locale. Ne supunem unor legi ale Uniunii Europene, ca urmare a angajamentelor asumate de către România în cadrul Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, acte normative care nu mai concordă cu legislația post aderare la UE si cu noile reglementări, ale ministerului turismului.

Alte articole

31 ian. 2023 3.12 am

Săptămâna aceasta, până pe 05 februarie 2023, benele sunt amplasate în cartierul Poarta 6: str. Brizei, capăt OB 7, str. Zefirului, linie tramvai, 1 Mai vechi. Benele sunt amplasate lângă platformele…

10 mai 2022 5.30 pm

  UPDATE: Alexandru Mazăre s-a predat, marți seară, la arestul Poliției Capitalei, potrivit surselor consultate de Constanța TV. Acesta este în drum spre Penitenciarul Rahova. Informația a…

24 oct. 2023 1.07 pm

Atenție! De la 1 ianuarie 2024, ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei sunt înlocuite cu venitul minim de incluziune. Începând cu data de 02.11.2023, se depun cererile, însoțite…

28 iun. 2021 11.03 am

  Consilierii locali PSD Constanța au depus proiectul pentru abrogarea HCL 77/2021 privind activitatea de gospodărire a orașului.  Costin Răsăuțeanu, liderul consilierilor locali PSD, declarase…

08 sept. 2021 12.03 pm

  Inspectorii Gărzii de Mediu Constanța au efectuat, în perioada 30 august – 1 septembrie 2021, un control la Unitatea Administrativ Teritorială Constanța, pentru verificarea respectării…

muzeul ion jalea

01 sept. 2023 3.40 pm

Pentru valorificarea patrimoniului cultural extraordinar al municipiului Constanța, Primăria și Asociația Călător prin România au încheiat un acord de parteneriat care are ca scop digitalizarea…