Ultimele stiri

Focar de gripă aviară. Se suspendă timp de o lună comerțul ambulant cu păsări și activitățile comerciale cu păsări vii, în toate județele / Ce spune prefectul Constanței

Sursa foto: Pixabay

 

Se suspendă comerțul ambulant cu păsări și activitățile comerciale cu păsări vii, comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, din cauza apariției unui focar de gripă aviară la o fermă de păsări din județul Mureș. 

În prezent, se înregistrează a creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Centrul Național de Combatere a Bolilor, a transmis în toate județele din țară, că începând de sâmbătă, 8 mai, se suspendă organizarea și desfășurarea comerțului ambulant cu păsări, pentru o perioadă de 30 de zile și de asemenea, se suspendă activitățile comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe teritoriul României, pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

DSVSA Constanța va monitoriza toți crescătorii de păsări și va asigura trasabilitatea tuturor transporturilor și mișcărilor de animale, anunță prefectul Constanței, Silviu Coșa. 

Comunicat Prefectura Constanța:

„În contextul apariției unei situații epidemiologice veterinare, generată de răspândirea virusului influenței aviare (gripa aviară), subtipul H5N8, la păsările dintr-o exploatare avicolă comercială din județul Mureș, localitatea Ungheni, CNSU, prin Centrul Național de Combatere a Bolilor, a transmis în toate județele că, începând de astăzi, 8 mai a.c., se dispun următoarele măsuri:
– se suspendă organizarea și desfășurarea comerțului ambulant cu păsări, pentru o perioadă de 30 de zile, în toate localitățile din țară;
– se suspendă activitățile comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe teritoriul României, pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.
De asemenea, prin dispoziția comună a secretarului de stat MAI, chestor general de poliție Bogdan Despescu și a șefului DSU, dr. Raed Arafat, au fost decise, printre altele, următoarele:
– inspectoratele de poliție, jandarmerie și pentru situații de urgență vor acționa cu dispozitive instituite pentru prevenirea/gestionarea corespunzătoare a situațiilor de risc. De asemenea, desfășoară, alături de personalul din cadrul ANSVSA, activități de verificare, în trafic, a autovehiculelor care transportă păsări, dar și în locațiile de desfacere/comercializare a produselor cu risc de transmitere a gripei aviare;
– Inspectoratul General al Poliției de Frontieră desfășoară, prin structurile din subordine, verificări și controale la mijloacele de transport în punctele de trecere a frontierei de stat, pentru identificarea produselor din carne de pasăre și subsecvente.

„Vom coordona și sprijini eforturile autorităților, în ceea ce privește controalele și dispunerea de măsuri, pentru că vorbim despre o situație potențial periculoasă pentru gospodăriile în care sunt crescute păsări. E drept, prima situație a apărut la sute de kilometri de județul nostru, dar asta nu înseamnă că vom aștepta, fără să luăm măsuri preventive. Ne aducem aminte cu toții cât de gravă a fost situația în 2005-2006 și, sunt sigur că, dacă vom avea acțiuni de prevenție, gospodăriile din județul nostru vor fi ferite de pericol.
Astfel, am dispus deja ca zonele cunoscute pentru organizarea târgurilor și oboarelor informale să fie monitorizate, vom avea filtre pe arterele din județ care sunt frecventate de comercianții care nu au toate avizele. De asemenea, DSVSA Constanța va monitoriza toți crescătorii de păsări și va asigura trasabilitatea tuturor transporturilor și mișcărilor de animale. Totodată, polițiștii de frontieră vor împiedica pătrunderea pe teritoriul național a produselor neconforme, iar organele MAI, prin patrule mixte, vor monitoriza, din teren, situația”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA.

Comunicat ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor):

„Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploatație comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, județul Mureș, în seara zilei de 6 mai 2021.
Imediat, la nivel central s-a activat Unitatea Operaţională Centrală condusă de președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu și la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureș, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea și stingerea focarului de gripă aviară. La nivelul exploatației infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor. A fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie.
După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor înreaga suprafață a fermei precum utilajele și mijloacele de transport vor fi dezinfectate.
În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transpor și se aplică următoarele:
– Recensămantul tuturor exploatațiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploatațiilor cu păsări;
– Interdicția de mișcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecție;
– Restricționarea mișcării persoanelor între exploatații;
– Respectarea normelor minime de biosecuritate și asigurarea dezinfecției persoanelor, mijloacelor de transport;
– Anunțarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări și afluirea căt mai rapidă către laborator a probelor;
– Evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte;
– Informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariției și răspandirii virusului gripei aviare;
– Separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităților a rațelor și găștelor de celelalte păsări domestice;
– Interzicerea creșterea păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spații special amenajate.

La nivelul exploatațiilor comerciale de păsări de pe întreg teritoriul României se vor face controale privind respectarea măsurilor de biosecuritate și aplicarea de măsuri de biosecuritate suplimentare. În zonele cu restricții, măsurile vor fi menținute minim treizeci de zile. Ancheta epidemiologică este în desfășurare în vederea stabilirii sursei de infecție și a trasabilității păsărilor.
Serviciile sanitare veterinare împreună cu Inspectoratul Județean de Poliţie și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Mureș, au restricţionat drumurile de acces către explotația afectată. De asemenea, împreună cu Poliția Rutieră vor fi intensificate controalele în trafic, în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat, pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasare, ouă de consum şi de incubaţie între România şi Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi alte state membre în care evoluează gripa aviară.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea acestui focar de gripă aviară pe teritoriul României. În prezent, se înregistrează a creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia.

În contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice, dar şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar. În acest sens, ANSVSA se află într-o colaborare permanentă cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România și alte asociații de profil. ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre.
Menţionăm că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale sănătoase.

Alte articole

09 feb. 2022 3.24 pm

  Angajații Prefecturilor din aproape toată țara vor intra în grevă, joi, 10 februarie, între orele 10:00 și 11:00. Este vorba și de Prefectura Constanța.  Peste 1500 de salariați, membri…

21 iul. 2022 4.20 pm

  Incertitudinea planează în continuare asupra regulamentului parcărilor din Constanța. Consilierii locali nu s-au înțeles asupra modificărilor. Deși acestea au fost dezbătute timp de două…

22 nov. 2022 1.04 pm

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) transmite prin intermediul unui comunicat de presă retragerea de la vânzare a unui lot de iaurturi Pilos, marcă…

11 iul. 2023 2.05 pm

În timp ce în alte județe din țară verificările la centrele de bătrâni au fost făcute în deplină transparență, alături de reprezentanții mass-media, lucrurile nu stau la fel și la Constanța.…

17 oct. 2021 5.35 pm

  Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a spus că luni, 18 octombrie, va avea o discuție cu managerul interimar de la Spitalul de Boli Infecțioase. „Voi exprima disponibilitatea…

27 oct. 2022 1.18 pm

​Un miting de protest organizat de Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, are loc astăzi, joi, 27 octombrie, în fața Prefecturii din Constanța. Angajații din sistemul…