Pățania unui prefect

La Constanța acum un veac (part.6) - File din presa vremii

În 1920, infracționalitatea în Dobrogea era marcată nu de obișnuitele fapte de drept comun, ci de două alte mari probleme, care periclitau extrem de serios ordinea, disciplina și liniștea publică în regiune. Pe de o parte, în nordul provinciei, existau așa numiții haiduci, de fapt tâlhari la drumul mare precum Terente sau Cocoș. De cealaltă parte, în Cadrilater, exista problema comitagiilor, bandiți bulgari puși pe pradă care se adăposteau în spatele unei așa-zise scuze naționale, de revendicare a regiunii devenită a României din 1913. În 1920, una dintre victimele comitagiilor a fost chiar prefectul județului Durostor, Ilie Ghibănescu. Acesta a fost luat ostatic de către comitagii, a fost la un pas de a fi ucis, dar a reușit să scape. Raportul său înaintat către Ministerul de Interne, foarte literar și subiectiv, a fost publicat în presa vremii, și luat în derâdere de către gazetarii dobrogeni. Aceștia erau amuzați de faptul că Ghibănescu s-a zugrăvit într-un mod “eroic”, exagerând întâmplarea, încercând să iasă mult în evidență și să își demonstreze calitățile sale… Raportul său a fost publicat pe 31 octombrie 1920, în Dobrogea Jună, sub titlul “O pagină de roman de senzație”:

“Spre executarea ordinelor Ministerului de Interne… în chestia vitelor de pripas, am plecat cu automobilul spre Bazargic în ziua de 23 septembrie ac, orele 6 am. În mașină eram trei persoane, subscrisul, șoferul și ajutorul lui; a lua un însoțitor armat ar fi însemnat să ai prilej de provocare. Între kilometrii 25-30 pe șoseaua Bay Bunar, în dreptul Cainargelelor, mașina a fost atacată de focuri de armă. S-au tras cinci focuri, după care mașina s-a oprit. Două gloanțe au perforat ambele aripi din stânga, șuerând gloanțele pe la urechile noastre. De îndată suntem înconjurați de o ceată de 6-7 oameni înarmați cu puști, cuțite și revolvere întinse spre noi, la mică distanță de mașină. Unul ne ia tot din buzunare și mașina, și după aia ne conduce îmtr-un luminiș de pădure, cam la 50 de metri de șosea, sub umbra deasă și mare a unui păr bătrân. Ne pune jos și încearcă să ne dezbrace pentru a ne tăia. Așa era ordinul. Acolo, alți 6-7, poate și mai mulți, ne înconjoară cu puștile întinse. Șeful lor se apropie cu cuțitul scos, să înceapă operația cu mine. Îmi păstram calmul, răceala, aveam atâta seninătate și stăpânire de sine că tâlharii s-au impresionat (!). La vederea cămășei mele curate, unul face o exclamație de uimire. Imediat i-am spus celui ce întinsese cuțitul spre mine, să aștepte o clipă, să scot cămașa, că poate îi trebuie tovarășului… Cu un aer de indiferență… i-am spus: ‘Să știți că loviți în prefectul vostru. E ușor să ucideți un om, mâine însă tot Cadrilaterul va plăti scump crima săvârșită… Toți bulgarii, copiii voști, femeile voastre, rudele voastre, vor suferi amar și crud consecințele omorului vostru politic”.

Ghibănescu și însoțitorii săi au fost eliberați și s-au întors teferi acasă. Pe seama prefectului s-a glumit mult, considerându-se că acesta a exagerat mult în descrierea incidentului. În același număr din Dobrogea Jună în care a fost publicat raportul lui Ghibănescu, la rubrica Reteveie, un gazetar sub pseudonimul Geanabet îl lua peste picior pe prefectul Durostorului:

“Vechiul nostru client și amic Ilie Ghibănescu, actualmente prefect de Durostor… ne încredințează că acești (bandiți), la vederea cămășei sale curate, au exclamat cu uimire. Noroc că comitagii s-au mărginit la vederea cămașei. Dacă ar fi mers cu investigația și la altă rufărie, mă prind pe ce vreți, că ar fi găsit-o…neagră!”

Alte articole

30 oct. 2020 1.55 pm

În 1923, marele George Enescu a suferit una dintre cele mai mari dezamăgiri din întreaga sa carieră, fiind “victima” unui mai puțin obișuit incident, petrecut chiar la Constanța. Într-o…

19 oct. 2020 4.29 pm

Comunicat de presă În perioada 14 – 16 octombrie 2020, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța s-a desfășurat, în format online, A 53-a Sesiune Științifică Internațională…

23 aug. 2022 7.00 am

Primăria Constanța a lansat în dezbatere publică inițiativa realizării unor statui/ monumente ale unor personalități din istoria Constanței, obiective ce urmează să fie amplasate în diferite…

22 oct. 2020 1.32 pm

Avem, adesea, tendința să credem că în urmă cu o sută de ani lucrurile stăteau mult mai bine,că nu exista atâta corupție, că nu existau speculanți, că unele lucruri se rezolvau mult mai ușor…

22 oct. 2020 10.44 am

Încă de la deschiderea din 1910 a monumentalului edificiu de la Constanța au fost permise jocurile de noroc. Pe de o parte, acest lucru a contribuit la creșterea numărului de vilegiaturiști, la…

06 sept. 2020 7.48 am

Evenimentul a avut loc la bordul crucişătorului „Elisabeta“ (pavilion: România, IMO: 6101342, 819 trb., construit în anul 1884) şi a constat într-un Te-Deum, la care a luat parte şi ministrul…