Ministrul Afacerilor Externe, Oana Țoiu, a declarat în direct la Digi24 că „actele de identitate și certificatele de naștere pentru românii din diaspora vor rămâne gratuite”, subliniind că „miza este să protejăm gratuitatea serviciilor esențiale între cetățeni și statul român”.
Oana Țoiu s-a pronunţat la Digi24 în favoarea taxării anumitor servicii consulare, dar a susţinut menţinerea gratuităţii pentru cele privind actele de identitate, stârnind nemulțumiri în coaliția de guvernare. Ministrul a declarat, despre acest subiect, că „nicio persoană din coaliția de guvernare, fie ea parlamentar, ministru sau politician al vreunui partid care reprezintă în acest moment coaliția de guvernare, nu doar că nu a dat acest feedback către Ministerul Afacerilor Externe mai departe, dar vorbim de oameni care au votat această măsură”.
Ca să reușim să păzim și să protejăm gratuitatea unor servicii pe care eu consider că trebuie să le asigurăm românilor din diaspora, chiar dacă nu toate țările fac asta, mi se pare extrem de important să reușim ca orice cetățean român, oriunde s-ar afla, să aibă acces gratuit la actele de identitate, certificatele de naștere ale copiilor care se nasc în afara teritoriului României”, a declarat Țoiu.
Ministrul a mai precizat că „trebuie să găsim soluții să păstrăm gratuitate acestor servicii. Eu consider că parte din această soluție este, de exemplu, ca un cetățean străin, când are nevoie de o traducere autorizată sau are nevoie de o procură, să plătească pentru serviciul respectiv, ca un român”.
Oamenii au nevoie, în multe dintre cazuri, de servicii decente și rapide. Ar prefera să plătească un preț decent pentru serviciul respectiv, dar să nu fie nevoie să aștepte luni de zile ca să aibă acces la el”, a mai precizat ea.
Aceasta a mai spus că „nu o să reușească să rezolve toate problemele cumulate în ani de zile, în câteva săptămâni” dar că sunt făcuți „niște pași care sunt necesari pentru a asigura cadrul în care aceste probleme se rezolvă”.
Miza ar fi să protejăm gratuitatea serviciilor esențiale între cetățeni și statul român. Avem nevoie să putem să generăm resurse prin venituri care sunt similare cu taxe sau servicii plătite”, a afirmat ea.
Întrebată care sunt serviciile care se plătesc, Oana Țoiu a precizat că detaliile vor fi publicate în această săptămână: „O să clarificăm și o să scoatem în transparență propunerea. Important este că protejăm serviciile esențiale și vrem să ne asigurăm că ducem cât mai mult dintre resursele dobândite spre îmbunătățirea celorlalte servicii”.
Ministrul a declarat că românii din diaspora trebuie să știe „că relația între cetățeni și statul român, privind acte de identitate va fi în continuare, ca și până acum: „Chiar ce am îndrăznit să spunem este că odată ce avem resursele din restul veniturilor, o să putem să îmbunătățim aceste servicii până la sfârșitul anului viitor”.