Cea de-a treia dezbatere prezidențială din săptămâna primului tur de scrutin a avut loc miercuri seară, la Palatul Parlamentului, și a fost organizată de Antena 3. Cei șapte candidați care au acceptat invitația au abordat subiecte referitoare la politica internă, la politica externă și la atribuțiile Președintelui în raport cu nevoile societății.
Victor Ponta a anunțat că nu va participa, la fel și George Simion, șeful AUR, care a lipsit de la toate confruntările cu adversarii săi.
Candiaţii au fost puşi să explice de ce sunt cei mai buni pentru a deveni preşedinte.
- John Ion Banu Muscel consideră că dă posibilitatea alegătorior să opteze pentru un independent real.
- Elena Lasconi susţine că nu a „intrat în combinaţiile lor”: „Dacă aş fi intrat, astăzi aş fi fost preşedinte”.
- Lavinia Şandru afirmă că iubeştee românii şi ţara: „Vreau ca România să nu mai fie o ţară a abuzurilor”.
- Crin Antonescu afirmă că România este frumoasă şi a crescut în ultimii ani: „România este mai înaintată decât clasa sa politică şi are nevoie de un lider”.
- Daniel Funeriu crede că România a trăit în 2024 un cataclism: „Există viaţă şi după alegeri şi această viaţă trebuie să o facem frumoasă”.
- Nicuşor Dan consideră că există oameni oneşti în România care vor o ţară onestă pentru copiii lor. El a mulţumit voluntarilor şi personalităţilor care îl susţin.
- Cristian Terheş afirmă că are în minte obiectivul de a fi „un preşedinte pentru toţi românii”.
Confruntarea Dan-Antonescu: Terenuri și spitale
Dezbaterea a fost dominată de un schimb de replici între Nicușor Dan și Crin Antonescu. Antonescu l-a acuzat pe Dan că a întârziat semnarea autorizației pentru construirea unei clinici oncologice pentru copii, în ciuda unei decizii definitive a instanței. Dan a replicat că a respectat legea și că problema reflectă lipsa unei viziuni coerente asupra sistemului medical din România.
Dacă faceţi aici un episod din emisiunea «Iartă-mă», aţi eşuat. Aici lipsea sărutul păcii. Nu aţi reuşit. Eu, ca un om lipsit de orice calitate, cum spune doamna Lasconi, deci şi de acea bunătate necesară, glumesc acuma, dacă am să îmi spun cu domnul Dan ne-am spus, ne-am spus-o deschis. Nu ne-am certat ca să ne împăcăm, rămânem pe aceleaşi poziţii. respectul meu pentru domnul Dan ca şi pentru ceilalţi competitori există, chiar dacă ne-am certat. Spre deosebire de domnul Ponta, îi strâng mâna şi asta e tot, mai mult decât atât nu veţi obşine de la noi”, a declarat Crin Antonescu, după e a fost pus faţă în faţă cu Nicuşor Dan.
La rândul său, Nicuşor Dan a preferat să nu îi transmită niciun mesaj lui Crin Antonescu, dar s-a adresat liberalilor din sală.
A fost o competiţie. În schimb, către membri şi simpatizanţii PNL, îmi permit ca om de dreapta să am o opinie. Cred că direcţia în care merge acest partid nu este una corectă, cred că apropierea de PSD strică şi cred că aest partid ar trebui să se apropie de celelalte partide de dreapta pentru că România are nevoie în acest moment de o disciplină a muncii, a legii, de o stimulare a învestiţiilor şi cred că partidele de dreapta ştiu să facă asta”, a declarat Nicuşor Dan.
Confruntarea Dan-Lasconi: „Jură pe Bliblie”
Elena Lasconi şi Nicuşor Dan au avut un schimb de replici la invitaţia moderatorului de a discuta faţă în faţă. Lasconi l-a acuzat pe Nicuşor Dan că a minţit de mai multe ori, însă Nicuşor Dan a negat acest lucru.
Nu-mi place că ai minţit de mai multe ori şi pot să îţi dovedesc, dar nu vreau să te umilesc. Ai spus că m-ai sunat pe data de 8, nu m-ai sunat, am dovada inclusiv de la firma de telefonie mobilă. Nu-mi plac oamenii care mint. Te-am întrebat când ai venit la sediu ultima dată de ce ai minţit şi te-ai uitat pe lângă mine. De ce ai minţtit? Dacă îţi calci în picioare caracterul ca să ajungi într-o funcţie, e atât de importantă funcţia aia? Eu sunt capabilă să pierd, dar să îmi păstrez verticalitatea şi caracterul şi să nu mint niciodată”, a spus Elena Lasconi.
Nicușor Dan a spus că nu avea de gând decât „să îi spun nimic doamnei Lasconi decât succes în campania asta. Nu am minţit niciodată. Oameni buni, pe 4 mai şi 18 mai avem alegeri în România şi alegerile astea definesc direcţia în care merge România”
Jură pe Biblie că nu ai minţit niciodată”, a continuat Lasconi.
Eu sunt creştin-ortodox şi practicant şi nu profanez”, a încheiat Nicuşor Dan.
Propuneri pentru redresarea fiscală
În cadrul dezbaterii, candidații au prezentat primele două măsuri pe care le-ar lua pentru a salva România de la derapajul fiscal. Aceste propuneri au variat de la reforme fiscale și administrative până la investiții în infrastructură și sănătate, evidențiind diferențele de viziune între candidați.
Ion John Banu Muscel a precizat că nu va lua salariul de preşedinte şi că îl va dona: „Nici un om să nu ia pensie la 40 de ani”, a spus John Banu Muscel.
Elena Lasconi a explicat că sună bine să tăiem indemnizaţiile demnitarilor, dar că nu se impun abordările populiste.
Avem prea mulţi parlamentari. Însă preşedintele, miniştrii trebuie să aibă o prestanţă. Vreau mai mulţi investitori pentru România şi să creştem economia. Pot fi închise unele instituţii, dar fără concedieri masive”, a spus Lasconi.
La rândul său, Lavinia Şandru s-a referit la tăierea pensiilor speciale.
Nu voi tăia salariile, ci să mi se taie mie salariul la jumătate dacă ajung preşedinte. Voi tăia pensiile speciale”, a declarat Lavinia Şandru.
Crin Antonescu susţine că exclude creşterea TVA şi a altor taxe.
Salariile demnitarilor le putem reduce. În multe companii de stat sunt salarii nejustificate. Eu nu sunt populistul de serviciu. Vilele sau alte forme de lux pot fi reduse”, a adăugat Antonescu.
Daniel Funeriu a declarat că Guvernul şi instituţiile pot funcţiona cu mai puţini angajaţi şi că trebuie colectaţi mai bine banii din TVA.
Nicuşor Dan a precizat că, atunci când a preluat Primăria Capitalei, exista o datorie cât trei sferturi din bugetul Primăriei, dar a reuşit să redreseze situaţia financiară.
Nu te aştepta cine te-a băgat în groapă să te şi scoată”, a afirmat Nicuşor Dan.
Cristian Terheş a spus că taxele şi impozitele nu vor creşte dacă va ajunge preşedinte, ci dimpotrivă, vor fi tăiate. El a mai afirmat că este inadmisibil ca 45 la sută din salariu să meargă pe taxe şi impozite.
Ce articole din Constituție ar modifica
Candidaţii la alegerile prezidenţiale au fost întrebaţi ce articole din Constituţie ar modifica.
John Ion Banu spune că primul lucru pe care l-ar modifica ar fi să dea o voce poporului pentru ca referendumul popular să dea o putere executivă.
Aş face ca Guvernul să fie unul minoritar”, a completat Banu.
Elena Lasconi a precizat că ar adăuga elemente noi în Constituţie şi ar face un referendum pentru dreptul femeii la avort.
Aş vrea să adăugăm fără penali în funcţii publice şi e foarte important Punctul 8 de la Timişoara”, a adăugat Lasconi care a precizat că „Avem o Constituţie bună”.
Lavinia Şandru ar propune, după o dezbatere naţională, modifiarea Constituţiei în aşa fel încât România să fie o Republică Prezidenţială de tip american.
Dacă preşedintele ar fi premier, altfel ar merge lucrurile în România”, a spus Şandru.
Crin Antonescu nu are între priorităţi modificarea Constituţiei.
Aş susţine articolele care să limpezează ambiguităţile privind puterea executivă a preşedintelui şi a premierului”, a spus Antonescu.
Daniel Funeriu este de acord cu întărirea puterii referendumului, cu întărirea dreptului la opinie, suspendarea preşedintelui să fie făcută cu avizul CCR, autorităţile publice să dea socoteală mai uşor cetăţenilor şi ar convoca o discuţie dacă să fie introdusă în Constituţie moştenirea creştină a poporului român.
Nicuşor Dan spune că nu este o prioritate pentru el modificarea Constituţiei.
Avem cadru constituţional bine înţeles de sistemul administrativ”, a spus Nicuşor Dan.
El vrea ca judecătorii CCR să fie magistraţi de profesie şi propunerile de membri CCR să vină din sistemul judiciar.
Cristian Terheş propune definirea căsătorie să fie uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie.
E neclar astăzi ce este un bărbat, ce este o femeie”, a spus Terheş. El mai propune o prevedere care să spună că Constituţia este legea supremă în stat.
A treia propunere este dreptul românilor de a avea şi folosi cash.
Prioritățile în politica externă
Candidaţii au fost rugaţi să spună care ar fi prioritatea mandatului lor în domeniul politicii externe.
Ion John Banu Muscel susţine că prioritatea sa o va reprezenta relaţia cu ţările din jurul României, iar eforturile trebuie îndreptate către rezolvarea pe cale diplomatică a conflictelor care apar.
Elena Lasconi a precizat în că în primele şase luni de mandat va prezenta strategia de apărare a ţării.
Trebuie să fim mai curajoşi la Bruxelles. Aş vrea să mă întâlnesc cu Trump şi să îi spun să nu retragă trupele din ţara noastră”, a afirmat Lasconi.
Lavinia Şandru a precizat că asigurarea securităţii româniei este prioritară.
Să întărim parteneriatul strategic cu SUA, să consolidăm prezenţa în NATO şi în UE, dar să fim preocupaţi şi de securitatea alimentară a României”, a declarat Şandru.
Crin Antonescu a afirmat că sunt necesare garanţii de securitate pentru Republica Moldova.
Vreau să revenim la parametri normali în relaţia cu SUA, fără trimişi speciali. Vreau să mă văd cu Donald Trump, dar nici să stăm degeaba până mă întânesc cu el”, a adăugat Antonescu.
Daniel Funeriu consideră că pentru a fi credibili este necesar să arătăm partenerilor externi adevărul despre ”cataclismul democratic” din decembrie 2024.
Nicuşor Dan a spus că parteneriatul cu SUA trebuie consolidat, iar de asemenea România trebuie să participe la programul de înarmare al Uniunii Europene. În ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova, Nicuşor Dan susţine că este nevoie de interconectarea energetică dar şi de transport a Moldovei cu România.
Cristian Terheş a afirmat că se impune o reevaluare a Ministerului de Externe. El susţine că diplomaţia este o carieră, iar oamenii buni să rămână, în timp ce pilele să plece acasă.