Tribunalul Constanța și-a motivat decizia luată, pe fond, la data de 31 martie 2025 în ceea ce privește anularea „taxei privind utilizarea curentă a domeniului public sau privat al municipiului Constanța”, în cuantum de 200 de lei pe an pentru fiecare autoturism deținut sau utilizat de persoane fizice cu domiciliul în municipiu. Decizia nu este definitivă și, potrivit informațiile postate pe portalul juridic, a și fost atacată de Primăria Constanța.
Taxa, inițiată de primarul Vergil Chițac (PNL) și adoptată cu voturile consilierilor locali PNL și PSD, a fost contestată în instanță de cinci avocați constănțeni. Aceștia au invocat mai multe motive de nelegalitate și neconstituționalitate, dintre care Tribunalul a reținut ca întemeiate în special aspectele privind discriminarea între contribuabili, lipsa de claritate a actului administrativ și instituirea nelegală a sancțiunilor.
Discriminare între persoanele fizice obligate la plată și cele care dețin abonamente de parcare pentru zona 2
Instanța a constatat că taxa introduce o discriminare între persoanele fizice obligate la plată și cele care dețin abonamente de parcare pentru zona 2. Conform actului administrativ, cei care achitau abonamentul anual pentru zona 2 erau scutiți de plata taxei de utilizare, în timp ce restul cetățenilor plăteau taxa fără a primi în schimb vreun beneficiu concret, cum ar fi rezervarea unui loc de parcare.
La alin. (3) din Anexa nr. 6 la HCL Constanţa nr. 412/30.09.2024, Capitolul I se prevede că „Fac excepție de la plata taxei persoanele care staționează pe domeniul public sau privat al municipiului Constanţa şi care achită taxa de rezervare loc parcare sau abonamentul anual pentru zona 2 stabilită prin Regulamentul de organizare şi funcționare a parcărilor publice”. Rezultă, aşadar, că persoanele fizice care achită abonamentul pentru zona 2 și beneficiază de parcare în zona respectivă sunt scutite de la plata taxei de utilizare, în timp ce persoanele fizice care plătesc această taxă nu beneficiază de parcare în zona 2, scrie dobrogealive.ro.
Există astfel o discriminare a persoanelor fizice obligate la plata taxei de utilizare instituite prin actul administrativ contestat, care spre deosebire de abonamentul pentru zona 2, nu asigură contribuabilului nici o contraprestație.
În aceste condiții, este evident că persoanele fizice cu domiciliul în municipiul Constanța, care au în proprietate sau în utilizare autovehicule înregistrate în evidența organului fiscal local, sunt determinate practic sa achite abonamentul anual pentru zona 2, chiar și în condițiile în care nu ar avea nevoie să staționeze în această zonă”, spun judecătorii.
În plus, aceștia au reținut că această reglementare obliga indirect persoanele fizice să achiziționeze abonamente de parcare, chiar dacă nu aveau nevoie să staționeze în zona respectivă.
Potrivit Tribunalului, spre deosebire de persoanele care achită taxa de rezervare loc parcare, în privința cărora se prezumă în mod rezonabil că parchează autoturismul în locul respectiv, achitarea unui abonament anual pentru zona 2 nu înseamnă că beneficiarul acestui serviciu parchează autovehiculul doar în parcările amenajate în respectiva zonă, acesta putând utiliza și domeniul public sau privat al municipiului Constanţa pentru staționare, în afara locurilor de parcare amenajate, fără a plăti taxa de utilizare.
Această excepție stabilită prin actul administrativ generează așadar o discriminare între persoanele fizice care achită abonamentul anual pentru zona 2 și beneficiază de parcare în zona respectivă, fiind scutite de la plata taxei de utilizare, faţă de persoanele fizice care plătesc taxa pentru utilizarea domeniului public sau privat al municipiului Constanţa şi nu beneficiază de parcare în zona 2”, se arată în motivarea instanței.
Taxă datorată doar de persoanele fizice, nu și de persoanele juridice
Un alt aspect de nelegalitate identificat de Tribunal a fost faptul că taxa viza exclusiv persoanele fizice, deși domeniul public sau privat este ocupat și de vehiculele persoanelor juridice.
„Nu există nicio explicație a deciziei autorității publice locale de a impune această taxă doar contribuabililor persoane fizice, în condițiile în care în mod evident domeniul public sau privat al municipiului Constanța este afectat și de staționarea autovehiculelor aparținând persoanelor juridice, care la rândul lor ar trebui descurajate în acest comportament”, precizează instanța.
Deficiențe de tehnică legislativă și formulări neclare
Tribunalul a remarcat, de asemenea, că Hotărârea Consiliului Local folosește în mod inconsistent și fără definiții clare termeni precum „utilizare temporară”, „utilizare curentă” și „utilizare ocazională”, ceea ce încalcă normele de tehnică legislativă prevăzute de Legea nr. 24/2000.
Textul normativ trebuie să fie formulat clar, fluent și inteligibil, fără dificultăți de înțelegere, ceea ce nu este cazul în prezenta reglementare”, subliniază instanța.
O altă problemă gravă identificată de Tribunal a fost instituirea nelegală a unei sancțiuni contravenționale pentru neplata taxei. Persoanele care nu achitau taxa riscau o amendă între 400 și 800 de lei, în timp ce pentru neplata la termen se aplicau și majorări de întârziere de 1% pe lună sau fracțiune de lună.
Această dublă sancționare contravine principiului proporționalității și reglementărilor fiscale în vigoare”, au apreciat judecătorii.
Luând în considerare toate aceste motive — discriminare între contribuabili, discriminare între persoane fizice și juridice, lipsa de claritate a reglementării și instituirea de sancțiuni contrare legii —, Tribunalul Constanța a dispus anularea Capitolului I din Anexa nr. 6 la HCL nr. 412/2024.
Decizia vine în contextul unui val tot mai mare de nemulțumiri în rândul constănțenilor față de politica de taxe și administrare a domeniului public promovată de actuala administrație condusă de Vergil Chițac.
Hotărârea Tribunalului nu este definitivă.