Ultimele stiri

ANPC a analizat mai multe tipuri de cozonaci. S-au găsit pana la 21 de aditivi diferiți, inclusiv în aluat, umplutură şi glazură

Sursă foto: Facebook/Cristian Popescu Piedone

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au analizat mai multe sortimente de cozonaci şi au descoperit produse care conţin până la 21 de aditivi diferiţi, inclusiv în aluat, umplutură şi glazură. 

În perioada sărbatorilor pascale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pune la dispoziţie următoarea evaluare comparativă a informaţiilor oferite consumatorilor pentru produsele tip cozonac, comercializate în marile lanţuri de retail din România. Au fost analizate peste 20 de sortimente de cozonaci, produse de unităţi proprii sau furnizori din sectorul privat pentru reţele precum Carrefour, Auchan, Mega Image, Penny”, au transmis, joi, reprezentanţii ANPC.

Ei au menţionat că au identificat produse care conţin până la 21 de aditivi diferiţi, inclusiv în aluat, umplutură şi glazură, iar acest lucru ridică semne de întrebare privind originea naturală cât şi calitatea produselor, mai ales în cazul produselor prezentate drept „tradiţionale” sau „de casă”.

Aducem în atenţie faptul că numeroase produse utilizează premixuri fără a menţiona proporţia reală de ingredient activ (ex: nucă), ceea ce poate induce în eroare consumatorul cu privire la conţinutul real al umpluturii. În unele cazuri, umpluturile nu sunt menţionate în denumirea produsului, iar procentul efectiv de nucă este net inferior percepţiei create”, au mai transmis comisarii ANPC.

Ei mai atenţionează că dacă în denumirea produsului se regăsesc ingrediente precum: nucă / rahat / stafide / cacao / mac trebuie ca în lista de ingrediente să se regăsească ponderea / cantitatea lor în produsul finit. Deopotrivă, indicarea cantităţii/ponderii în lista de ingrediente se menţionează şi în cazul în care ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/mac se regăsesc pe ambalaj evidenţiate prin desene sau grafică.

Reprezentanţii ANPC s-au referit şi la etichetarea anumitor substanţe sau produse care provoacă alergii sau intoleranţe (alergeni).

În orice cicumstanţă consumatorului trebuie să i se furnizeze informaţii într-un mod complet şi precis pentru a face o alegere în cunoştinţă de cauză . Menţionarea alergenilor în lista ingredientelor nu este suficientă atâta timp cât nu sunt puşi în evidenţă printr-un set de caracteristici grafice care îi diferenţiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond”, a mai transmis sursa citată.

Comisarii ANPC oferă mai multe sfaturi consumatorilor înainte de a cumpăra asemenea produse: citiţi cu atenţie eticheta de produs, aceasta ar trebui să ofere toate informaţiile; achiziţionarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute; personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară, respectiv halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă; produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf şi de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna.

De asemenea, produsele de patiserie trebuie să aibă menţionate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum şi prezenţa anumitor premixuri, în compoziţie, sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice.

Totodată, pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă/ambalaj.

Lasati un comentariu

Alte articole

05 ian. 2025 7.33 pm

Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) a transmis o scrisoare deschisă către Guvernul României, caracterizată ca un „strigăt de revoltă” față de „îndelungile reforme și…

28 feb. 2024 1.34 pm

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a dispus trimiterea Corpului de Control al ministerului la Penitenciarul Poarta Albă, pentru a verifica dacă au fost respectate toate normele legale sau dacă s-au…

23 mart. 2024 6.17 pm

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu și Serviciului de Investigare a Criminalității Economico – Financiare au desfășurat sâmbătă, 23 martie, o acțiune…

25 oct. 2024 11.16 am

IGPR anunţă că vineri dimineaţă au loc 70 de percheziţii în cadrul Operaţiunii „Jupiter”. În cele cinci zile de desfășurare a operațiunii, poliția a intrat în peste 1.000 de case și…

12 iul. 2024 5.46 pm

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat 16 canonizări, printre care cele ale lui Dumitru Stăniloae, Arsenie Boca, Ilie Cleopa. Arsenie Boca este considerat una dintre marile personalităţi ale…

07 ian. 2024 5.05 pm

În fiecare an, pe 6 ianuarie, românii sărbătoresc Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători creștine. Această zi este încărcată de superstiţii, obiceiuri şi tradiţii, care variază…