Ultimele stiri

UE propune taxe vamale de până la 25% pentru produse americane. Condiția lui Trump pentru a oferi reduceri de tarife pentru UE

Comisia Europeană a propus luni, 7 aprilie, introducerea unor taxe vamale cuprinse între 10% și 25% pentru o serie de produse importate din Statele Unite, ca răspuns la noile tarife impuse de administrația Trump pentru oțelul și aluminiul european, potrivit Agerpres.

Statele membre ale Uniunii Europene urmează să se pronunțe miercuri asupra acestei propuneri. Pentru blocarea aplicării acestor taxe europene este necesară o majoritate calificată.

Documentul Comisiei distinge două etape de aplicare a noilor tarife. Prima etapă vizează produse care vor fi taxate începând cu 15 aprilie, dacă propunerea va fi aprobată, iar a doua etapă se referă la tarife care vor intra în vigoare din 16 mai. Unele dintre produsele vizate au fost deja taxate în contextul crizei comerciale din 2018, de unde a fost însă exclus, de exemplu, whisky-ul bourbon.

Tot luni, Uniunea Europeană a transmis Statelor Unite o propunere de eliminare a tuturor tarifelor aplicate bunurilor industriale, într-o încercare de a preveni un nou război comercial.

Am propus tarife zero pentru zero la bunurile industriale, așa cum am reușit deja cu mulți alți parteneri comerciali. Europa este întotdeauna pregătită pentru o înțelegere bună. Această propunere rămâne pe masă”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă susținută alături de prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, citată de POLITICO.

În paralel, tensiunile comerciale dintre SUA și China continuă să escaladeze. Administrația Trump a anunțat majorarea cu 50% a tarifelor pentru importurile americane din China, ca reacție la decizia Beijingului de a impune tarife de 34% asupra produselor americane.

SUA aplică deja o taxă de 20% asupra unor importuri chineze, pe fondul preocupărilor legate de fentanil, ceea ce ar putea ridica rata tarifară efectivă până la 70%.

Amenințarea SUA de a escalada tarifele este o greșeală peste o greșeală, care expune natura șantajistă a acestei abordări. China nu va accepta acest lucru. Dacă SUA insistă, China va lupta până la capăt”, a declarat Ministerul Comerțului chinez.

În acest context tensionat, bursele europene au înregistrat luni cele mai mari scăderi într-o singură zi de la începutul pandemiei de COVID-19, iar investitorii globali se confruntă cu noi incertitudini.

Trump cere UE să cumpere energie americană de 350 de miliarde de dolari pentru a evita tarifele comerciale

Președintele Donald Trump a declarat luni, 7 aprilie, că Uniunea Europeană va trebui să se angajeze să cumpere energie americană în valoare de 350 de miliarde de dolari pentru a evita tarifele comerciale impuse de SUA.

Declarația a venit ca răspuns la propunerea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care anunțase că blocul comunitar este dispus să reducă la zero tarifele pentru automobile și produse industriale, dacă SUA va face același lucru.

Nu, nu este suficient”, a spus Trump, întrebat de un jurnalist dacă oferta Bruxelles-ului l-ar determina să renunțe la tarife.

Avem un deficit cu Uniunea Europeană de 350 de miliarde de dolari și acesta va dispărea rapid. Una dintre modalitățile prin care poate dispărea este ca ei să cumpere energia noastră.”

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute la Casa Albă, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Președintele american a subliniat că, dincolo de discuțiile despre tarife, dorește un acord care să fie „bun pentru Statele Unite”, afirmând că „acum America este pe primul loc”.

Tensiuni comerciale în creștere

Comentariile lui Trump vin la scurt timp după ce administrația sa a impus un tarif de 20% pentru mașinile europene și o taxă minimă de 10% pentru alte produse din afara SUA.

Piețele financiare au reacționat negativ, iar bursele europene au înregistrat luni cele mai mari scăderi de la începutul pandemiei de Covid-19.

Uniunea Europeană, oricât de rău s-au purtat cu noi, a redus tarifele pentru mașini. Cred că le-au redus la 2,5% sau chiar la zero”, a declarat Trump, sugerând că blocul comunitar ar putea fi deschis negocierilor.

Totuși, liderul american a criticat și standardele stricte impuse de UE pentru bunurile importate, pe care le-a calificat drept „tarife nemonetare” – bariere tehnice care, în opinia sa, împiedică accesul produselor americane pe piața europeană.

Ei vin cu reguli și reglementări care sunt concepute doar pentru un singur motiv: să nu-ți poți vinde produsul în acele țări”, a comentat liderul american.

Lasati un comentariu

Alte articole

13 dec. 2023 2.26 pm

Donald Tusk a depus, astăzi, jurământul de premier al Poloniei şi a pus capăt în mod oficial celor opt ani de putere populistă şi naţionalistă în Polonia, scris Agenția France Presse, preluată…

05 mai 2024 11.45 am

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel la concetăţenii săi ucraineni, cu ocazia Paştelui ortodox de duminică, să se unească în rugăciune unii pentru alţii şi pentru soldaţii de pe…

30 apr. 2025 10.35 am

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat marți un atac dur la adresa fostului președinte american Donald Trump, într-un discurs ținut la congresul Partidului Popular European,…

11 sept. 2024 8.43 am

Donald Trump și Kamala Harris s-au ciocnit marți noapte în prima lor dezbatere televizată, aruncând acuzații și contraacuzații pe tema economiei, a avortului, a migrației și a războaielor,…

11 mart. 2022 8.12 pm

  Centrul de Comunicare Strategică și Securitatea Informațiilor ucrainean a anunțat că Belarus ar putea lansa o invazie, în Ucraina, vineri seară, în jurul orei 21:00, după întâlnirea…

10 apr. 2025 10.33 am

Contramăsurile Chinei împotriva SUA au intrat în vigoare, majorând tarifele pentru toate importurile din SUA la 84%, ca represalii la creşterea tarifelor lui Trump pentru importurile chinezeşti,…