După mai bine de trei decenii în care a zăcut în paragină, Palatul Copiilor din Constanța a intrat recent într-un amplu proces de reabilitare. În urmă cu o săptămână, pe teren au intrat buldozerele și au început să amenajeze zona, iar în luna martie se vor planta și 100 de copaci.
Lucrările au început cu defrișarea unei suprafețe considerabile de teren, situată între strada Primăverii, strada Soveja, stadionul principal de fotbal al Palatului și stadionul de rugby „Mihail Naca”. Vegetația neîngrijită, terenurile de sport deteriorate și alte structuri abandonate au fost îndepărtate pentru a face loc noilor amenajări.
CITEȘTE ȘI: (FOTO) Palatul Copiilor din Constanța revine la viață: au început lucrările de reabilitare
Proiectul de reabilitare vizează restaurarea și modernizarea infrastructurii existente, păstrând destinația inițială a complexului ca spațiu dedicat activităților educaționale și sportive pentru copii și tineri.
O invitație către voluntari
Pentru că spațiul verde este esențial, s-au cumpărat și 100 de copaci care urmează să fie plantați. În acest sens, Cătălin Filișan, președinte al Asociației Constanța Restart și decan al Baroului Constanța, a lansat un apel către constănțeni, invitându-i să se alăture echipei care va planta copacii în luna martie a acestui an.
În curând voi trece de la costum și pantofi la salopeta și cizme de cauciuc. Aici vom face plantarea din martie 2025. Palatul Copiilor va avea terenuri de sport refăcute și mulți copaci tineri. Mulțumim TUTUROR sponsorilor! Cine vine alături de noi la plantare?”, a scris Cătălin Filișan pe facebook.
Reabilitat din bani strânși cu ajutorul constănțenilor
Lucrările de reabilitare sunt posibile datorită generozității constănțenilor. Mai exact, în luna decembrie a anului trecut, Asociația Caravana Fericirii, prin Ioan Picu, în parteneriat cu Ruxandra Serescu, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța, și Cătălin Filișan, președinte al Asociației Constanța Restart și decan al Baroului Constanța au organizat un eveniment caritabil: Gala Brazilor de Crăciun.
Aflată la a treia ediție, Gala Brazilor de Crăciun s-a dovedit a fi o mișcare caritabilă care a reunit comunitatea constănțeană în jurul valorilor de solidaritate și generozitate. În cadrul evenimentului, au fost licitați 19 brazi unicat, creați de artiști și designeri locali.
Suma totală strânsă din licitație a depășit 300.000 de euro. Cel mai valoros brad a fost adjudecat pentru impresionanta sumă de 65.000 de euro. Fondurile colectate au fost direcționate către reabilitarea terenurilor de sport ale Palatului Copiilor din Constanța, un proiect ambițios menit să ofere copiilor și tinerilor condiții optime pentru activități educative și recreative.
Implicare în comunitate
Asociația Constanța Restart, condusă de decanul Baroului Constanța, Cătălin Filișan, este o organizație nonguvernamentală care își dorește să transforme Constanța într-un oraș mai verde și mai curat, încurajând cetățenii să participe activ la diverse proiecte ecologice. De-a lungul timpului, au desfășurat activități precum plantarea de copaci, ecologizarea plajelor și îngrijirea spațiilor verzi.
Mai mult, în anul 2021, Asociația Constanța Restart și Universitatea „Ovidius” din Constanța au inaugurat Ovidius Park. Încă din anul 2019, o mie de voluntari, coordonați de avocatul Cătălin Filișan, au plantat pe terenul din fața Universității Ovidius 200 de copaci.
Asociația Caravana Fericirii, condusă de Ioan Picu, este o organizație non-profit din Constanța dedicată aducerii de bucurie și sprijin celor aflați în nevoie. Prin diverse proiecte și evenimente, asociația promovează solidaritatea și implicarea comunității în acțiuni caritabile. Printre acestea se numără Gala Brazilor de Crăciun, dar și evenimente precum „Inimi Generoase” pentru a sprijini copiii din medii defavorizate. În cadrul acestui eveniment, s-au strâns fonduri semnificative, care au fost direcționate către susținerea acestor copii.