Ultimele stiri

Scandal după ce parlamentarii au votat în secret. Felix Stroe, numit vicepreşedinte în comisia de control a SIE – un fost informator al Securității sub numele conspirativ „Dan”

Sursa foto: Facebook/ Felix Stroe

Parlamentul României a ales luni seară, prin vot secret, noii membri ai comisiilor care vor controla Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE). Printre numirile controversate se numără Felix Stroe (PSD), desemnat vicepreședinte al Comisiei de control a SIE, deși în trecut a fost informator al Securității comuniste sub numele conspirativ „Dan”.

Numiri controversate și legături cu fosta Securitate

Potrivit unui document CNSAS din 2015, Felix Stroe a furnizat informații despre colegii săi către Securitate. Cu toate acestea, Consiliul susține că nu există un angajament semnat care să-i confere oficial statutul de colaborator. Stroe a fost ofițer activ în Marina Militară între 1978 și 1991, iar ulterior a deținut funcții politice, inclusiv cea de ministru al Transporturilor.

Comisia de control a SIE este condusă de Alexandru Muraru (PNL), iar alături de Stroe, printre membri se regăsesc figuri cu poziții controversate, precum Mircia Chelaru (AUR) și Anamaria Gavrilă (POT), ambii cunoscuți pentru discursuri anti-occidentale.

Conexiuni și controverse la vârful SIE

Comisia ar trebui să supravegheze activitatea SIE, condusă de Gabriel Vlase, fost coleg de partid al lui Stroe. Vlase a fost recent implicat într-un scandal legat de o deplasare la Marele Premiu de Formula 1 din Baku, unde a fost văzut în tribune împreună cu adjunctul său. De asemenea, o investigație de presă a scos la iveală afaceri imobiliare suspecte pe litoral, derulate de fratele său împreună cu personaje controversate din lumea interlopă.

Numirea lui Felix Stroe și a altor membri în comisia de control a SIE ridică semne de întrebare privind imparțialitatea acestui for. Având în vedere trecutul său și relațiile sale politice, se pune problema eficienței supravegherii asupra unui serviciu secret considerat esențial pentru securitatea națională.

Comisia are atribuții esențiale, precum verificarea bugetului SIE, controlul promovărilor în cadrul serviciului și propunerea revocării directorului dacă se constată abateri. Rămâne de văzut dacă aceasta își va putea îndeplini rolul în mod obiectiv sau dacă va deveni un instrument politic.

Felix Stroe, recrutat de Securitate în 1972, sub numele de „Dan”

Potrivit unui document transmis de CNSAS la solicitarea Info Sud-Est în anul 2015 și citat de G4Media, social-democratul a fost recrutat de Securitate în 1972 pentru supravegherea colegilor atât în timpul programului şcolar cât şi în timpul liber.

Astfel, Felix Stroe a fost racolat de Securitate, a avut numele conspirativ „Dan”, dar CNSAS a considerat că nu îi poate fi atribuită calitatea de lucrător sau colaborator al Securității și susține că nu există un angajament semnat al acestuia.

În adeverinţa 1944/ 06.06.2013, oficialii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au stabilit că Stroe Felix este titularul dosarului fond reţea R 368047.

Domnia sa, fiind elev în cadrul Liceului B.P. Haşdeu Buzău, a fost recrutat în anul 1972 pentru supravegherea colegilor atât în timpul programului şcolar cât şi în timpul liber. În dosar, nu există angajament semnat de domnia sa. I se atribuie numele conspirativ DAN. A fost abandonat de reţea a data de 06.03.1973”.

Felix Stroe a declarat, în 2015 pentru Info Sud-Est, că a fost numit în funcție în Consiliul Politic Superior al Marinei Militare, departament ideologic al Ministerului Apărării, care punea în practică doctrina și instrucțiunile PCR și ale tovarășului Nicolae Ceaușescu.

Da, am lucrat în Consiliul Politic al Marinei Militare. Am fost repartizat cu mandat într-un regiment de nave torpiloare. După doi ani de zile, pentru că toate notările mele de serviciu erau excepționale, am fost chemat de comandantul Marinei Militare și de secretar, amiralul Mușat și amiralul Petre George și m-au numit în Consiliul Politic al Marinei Militare, responsabil cu munca de tineret”, a explicat Stroe.

În perioada 1978 – 1991, Felix Stroe a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, cu stagii la toate eşaloanele, din care cinci ani a fost comandant pe nave de război, conform declarațiilor acestuia pentru ISE. Felix Stroe este șeful organizației PSD Constanța din 2015, de când Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, foștii baroni PSD ai Constanței, au părăsit funcțiile politice și administrative în urma dosarelor penale și a arestului preventiv prelungit.

Stroe a fost ministru al Transporturilor în timpul foștilor premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. El a spus, la o săptămână după ce G4Media a publicat proiectele legilor securității care urmau să sporească puterile instituțiilor de forță, că serviciile de informații trebuie modernizate „după modelul statelor NATO – nu după modele arhaice”. Social-democratul a adăugat că „sunt doar propuneri venite de la instituții”.

Lasati un comentariu

Alte articole

24 mart. 2025 2.35 pm

Treceau bărbați, treceau femei, Și uruiau trăsuri pe stradă, Soldați treceau făcând paradă, Și-atunci, deștept, privi la ei Și-și duse pumnii strâns pe tâmple: Trei, Doamne, și toți trei!…

05 dec. 2024 11.23 am

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a scris pe pagina sa de Facebook că el și colegii săi din Partidul Social Democrat Constanța o vor vota pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale.…

24 iun. 2021 10.35 pm

PSD își dorește să redeschidă cluburile de pensionari din Constanța. „Pe viitor va trebui să aprobăm o rectificare bugetară și să prindem bani pentru redeschiderea cluburilor de pensionari.…

29 nov. 2023 2.53 pm

Senatorul constănţean al USR, Remus Negoi, a transmis un mesaj pe pagina sa de socializare prin care a anunţat că a fost ales președinte al Comisiei pentru Afaceri Culturale a Adunării Parlamentare…

24 feb. 2025 8.21 pm

Scandalul de corupţie care zdruncină Portul Constanţa se lasă cu urmări. După apariţia în presa naţională a stenogramelor din dosarul anchetat de DNA, Ion Dumitrache, președintele PSD Constanța,…

19 iul. 2023 2.38 pm

„Tu decizi pentru Constanța“, al doilea proces de bugetare participativă al municipiului, va începe de la 1 august 2023 cu perioada de depunere a proiectelor. „Tu decizi pentru Constanța“…