Ultimele stiri

Viktor Orban, vizită în România. „Din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria”. Ciolacu laudă UDMR-ul

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost întâmpinat vineri, la Palatul Victoria, de către prim-ministrul Marcel Ciolacu, la momentul primirii fiind prezent şi liderul UDMR Kelemen Hunor. Agenda vizitei a inclus discuţii şi declaraţii de presă comune ale celor doi premieri. Orban vine în România după participarea la reuniunea Consiliului European şi după o vizită la Sofia.

Viktor Orbán: Din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a subliniat, în cadrul unei declarații comune cu premierul României, Marcel Ciolacu, importanța colaborării dintre cele două țări, atât din punct de vedere economic, cât și energetic. Orbán a declarat că România este esențială pentru Ungaria ca țară de tranzit energetic, amintind că, anul trecut, Ungaria a achiziționat 1,75 miliarde de metri cubi de gaze din România. Aceste livrări, combinate cu cele din Conducta de Sud, au acoperit necesarul de gaze al Ungariei, ceea ce consolidează rolul strategic al României în contextul energetic actual, mai ales pe fondul blocajelor de cooperare cu Ucraina.

Premierul ungar a evidențiat rezultatul colaborării dintre cele două guverne în vederea aderării României la Spațiul Schengen. Orbán a precizat că, în timpul președinției maghiare la Consiliul European, s-a realizat ceea ce părea imposibil, datorită unui plan comun de acțiune și a convingerii statelor care se opuneau extinderii. El a mulțumit premierului Marcel Ciolacu pentru contribuția decisivă în acest proces și a remarcat că aderarea României la Schengen este o oportunitate istorică.

Orbán a anunțat că, de la 1 ianuarie, numărul punctelor de trecere a frontierei dintre România și Ungaria va crește de la 12 la 22, ceea ce va reduce semnificativ distanțele pe care locuitorii regiunilor transfrontaliere trebuie să le parcurgă pentru a traversa granița, de la o medie de 37 de kilometri la 20 de kilometri. Această schimbare va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din aceste zone, contribuind la o reorganizare mai organică și sănătoasă a relațiilor transfrontaliere.

Premierul ungar a evidențiat faptul că deschiderea granițelor aduce nu doar beneficii economice, ci și sociale, subliniind că eliminarea barierelor frontaliere creează oportunități de dezvoltare naturală pentru regiunile respective. Orbán a afirmat că aceste progrese reprezintă începutul unei noi ere de colaborare între România și Ungaria, bazată pe încredere și interese comune. El a exprimat dorința de a aprofunda cooperarea în domenii strategice, inclusiv cel energetic, și a reafirmat importanța relației bilaterale pentru stabilitatea și dezvoltarea regională.

Marcel Ciolacu, către Viktor Orban: În vacarmul politic de la Bucureşti din aceste zile avem parte şi de echilibru, iar acesta este reprezentat de UDMR

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, în cadrul declarațiilor de presă comune cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, aprecierea sa față de colaborarea cu reprezentanții UDMR, pe care îi consideră parteneri corecți și profesioniști în actul de guvernare. El a evidențiat importanța relațiilor de prietenie și cooperare dintre România și Ungaria, mulțumindu-i premierului Orbán pentru sprijinul puternic acordat aderării României la Spațiul Schengen, un moment istoric celebrat împreună la Budapesta.

Marcel Ciolacu a subliniat că ridicarea controalelor la frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025, reprezintă un obiectiv de importanță fundamentală pentru România, având implicații semnificative pentru economia națională. Aderarea la Schengen este estimată să contribuie cu 2% anual la creșterea PIB-ului României, având totodată un impact benefic asupra economiei Ungariei, ca poartă de acces pentru produsele românești pe piețele europene.

Dacă aderarea la Schengen va aduce României o creştere a PIB-ului de 2% pe an, cu siguranţă acest lucru se va vedea şi în economia Ungariei, poarta prin care produsele româneşti ajung pe pieţele europene. Avem în faţă noi oportunităţi care ni se deschid. Trebuie doar să lucrăm inteligent. De aceea, am discutat astăzi cu premierul Orban despre cum putem să ne promovăm şi mai bine interesele noastre economice în regiune. Aşa cum am discutat în trei, şi cu preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, obiectivul nostru principal este de a concretiza această relaţie în proiecte majore, cu efecte directe asupra cetăţenilor noştri”, a subliniat premierul.

Premierul român a menționat discuțiile avute cu omologul său maghiar privind promovarea intereselor economice comune în regiune și dezvoltarea unor proiecte majore, cu efecte directe asupra cetățenilor. Printre subiectele abordate s-au numărat creșterea schimburilor economice și a investițiilor reciproce, acțiuni comune la nivelul Uniunii Europene pentru sporirea competitivității economiilor celor două țări, precum și proiectele de infrastructură și interconectare.

Ciolacu a precizat că a fost analizată situația de securitate din regiune, precum și viitorul relațiilor transatlantice într-un context global complex, marcat de provocări economice, sociale și politice. El a încheiat reafirmând angajamentul pentru o colaborare strânsă cu UDMR, pe care îl consideră un element de echilibru în contextul politic actual de la București.

În acest sens, am vorbit cu premierul Orban inclusiv despre modul în care putem să acţionăm în comun la nivelul Uniunii Europene, pentru a creşte competitivitatea economiilor noastre. Punctual, am discutat astăzi şi de proiectele comune de infrastructură şi interconectare, care să susţină la rândul lor dezvoltarea economică. De asemenea, am analizat cele mai recente evoluţii ale situaţiei de securitate din regiune. Am abordat şi subiectul viitorului relaţiilor transatlantice într-un context global marcat de provocări fără precedent, nu doar din punct de vedere securitar, ci şi economic, social şi politic.

În încheiere, mai vreau să vă spun domnule Orban că în vacarmul politic de la Bucureşti din aceste zile avem parte şi de echilibru, iar acesta este reprezentat de UDMR. Am colaborat şi sunt sigur că vom colabora şi în continuare extrem de bine cu reprezentanţii UDMR, pe care eu personal îi consider parteneri corecţi şi profesionişti în actul de guvernare”, a declarat Ciolacu.

Alte articole

15 dec. 2021 2.43 pm

  Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman, a anunțat, miercuri, că își dă demisia. Acesta a spus că se va vedea cu președintele USR, Dacian Cioloș, în instanță, acesta fiind…

05 ian. 2021 6.34 pm

  Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis marți, către ministrul Justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a fostului ministru al Mediului, Costel Alexe. Potrivit DNA, Costel…

07 iun. 2022 1.39 pm

  Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, marți, în cadrul unei vizite la Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău, că „este nevoie ca organizatorii să fie un pic mai fermi”, după…

06 oct. 2024 12.14 pm

Termenul pentru depunerea candidaturilor la funcția de președinte al României la Biroul Electoral Central (BEC) s-a încheiat sâmbătă, 6 octombrie 2024, la ora 24:00. În total, 18 persoane s-au…

12 sept. 2022 4.00 pm

  După apariția imaginilor de la școala de vară organizată de Tineretul Național Liberal, în care tinerii scandau în cor „PSD, PSD, m… PSD”, președintele organizației și în…

25 sept. 2021 5.02 pm

  Ludovic Orban a declarat, că la congresul PNL, în care se alege noul lider al partidului, există „mai multe modalităţi de verificare” a votului delegaţilor din unele filiale ale partidului.…