Astăzi, 19 august, se împlinește un an de la tragedia de la 2 Mai, în care Roberta și Sebi și-au pierdut viața după ce au fost loviți de mașina condusă de Vlad Pascu, care a fost ulterior depistat pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină. Accidentul fatal a avut consecințe semnificative în rândul IPJ Constanța, inclusiv destituirea șefului Adrian Glugă, și a declanșat un program-pilot de reorganizare a instituției, inițiat de Ministerul Afacerilor Interne. Dosarul în care este judecat Vlad Pascu nu a fost scutit de controverse.
În dimineața de 19 august 2023, un accident rutier între localitățile 2 Mai și Vama Veche a dus la moartea a două persoane. Potrivit IPJ Constanța, un tânăr de 19 ani a lovit un grup de pietoni pe DN 39, provocând decesul a două persoane și rănirea altor trei. Șoferul, Vlad Pascu, a părăsit locul accidentului, dar a fost prins în Vama Veche. Testele efectuate au arătat prezența cocaină, amfetamină și metamfetamină în sângele său. Pascu a fost reținut pentru 24 de ore.
Vlad Pascu, implicat în accidentul fatal din 19 august 2023, a fost surprins pe Instagram purtând un tricou cu mesajul „Drugs are my life”, în contextul în care probele indicate după accident arătau consumul de droguri.
Primele acuzaţii că autorităţile nu ar fi acţionat aşa cum trebuie au venit la 24 de ore de la accident de la tatăl Robertei, tânăra moartă în accidentul rutier. Cătălin Ştefan Dragomir a declarat că nu a fost anunţat de poliţişti despre acest accident rutier şi că a aflat din alte părţi că fiica sa a murit.
Pascu fusese oprit de polițiști pentru droguri
În 21 august 2023 şeful de atunci al IPJ Constanţa, Adrian Glugă, a dezvăluit că Pascu fusese oprit anterior pentru droguri, dar testat doar pentru alcool. Polițiștii implicați au fost cercetați, iar patru oficiali din IPJ Constanța au fost eliberați din funcții. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a promis măsuri suplimentare dacă se dovedește responsabilitatea lui Glugă.
La 23 august 2023 oficiali din Ministerul Afacerilor Interne au anunţat că adjunctul şefului IPJ Constanţa cu responsabilităţi în domeniul siguranţei rutiere şi ordinii publice, şeful Poliţiei Rutiere Constanţa, şeful Poliţiei municipiului Mangalia şi şeful Poliţiei Vama Veche au fost eliberaţi din funcţie, în urma accidentului de la 2 Mai
La o zi după acest anunţ al MAI, ministrul Cătălin Predoiu a explicat că în cazul celor patru şefi din cadrul IPJ Constanţa – un adjunct al şefului Inspectoratului, şeful Poliţiei Rutiere Constanţa, şeful Poliţiei municipiului Mangalia şi şeful Poliţiei Vama Veche – care au rămas fără funcţii de conducere nu a fost vorba despre demiteri, ci despre ”eliberări din funcţie, la cerere”. Predoiu a explicat şi că nu va ezita să ia măsuri împotriva lui Adrian Glugă, şeful IPJ Constanţa, dacă aceasta va fi găsit responsabil cu privire la accidentul de la 2 Mai.
Pe 25 august 2023 unchiul tânărului mort în accidentul de la 2 Mai a declarat că s-a prezentat la Poliţie pentru a da o declaraţie despre ce s-a întâmplat şi a predat autorităţilor o înregistrare găsită pe dispozitivul Go-Pro al lui Sebastian în care se aude momentul impactului, cum autoturismul care i-a lovit pe tineri demarează în forţă şi apoi sosirea martorilor, a echipelor de intervenţie. Înregistrarea are o durată de 37 de minute: Accidentul din 2 Mai a fost surprins de o cameră GoPro / Ce s-a întâmplat cu înregistrarea întregului accident
Raportul Corpului de Constrol, prezentat de Predoiu
Pe 28 august 2023, Cătălin Predoiu a prezentat raportul Corpului de control referitor la accidentul de la 2 Mai. Ministrul a detaliat că, pe 18 august, ora 21.40, Vlad Pascu a fost oprit de șeful serviciului rutier Constanța pentru lipsa semnului distinctiv de începător, dar nu a fost amendat și nu i s-au ridicat plăcuțele de înmatriculare, contrar legislației. De asemenea, la ora 00.40, un apel 112 a semnalat comportamentul neobișnuit al șoferului, indicând posibil consum de alcool și droguri. Predoiu a menționat că apelul a fost gestionat de un operator 112, un agent de poliție și dispecerul Poliției Mangalia.
La acest moment operativ, au fost încălcate proceduri de sistem, care stabilesc activităţi care se vor întreprinde de către personalul poliţiei. (..) După preluarea apelului de urgenţă, nu au transmis datele suplimentare echipajelor din dispozitiv obţinute de la apelant şi nu au completat toate câmpurile fişei de caz 112 şi nici datele necesare privind soluţionarea evenimentului. ”Nu au raportat evenimentul conducerii”, a mai spus Predoiu, la acel moment.
Ministrul a explicat că, pe 19 august, la ora 02.35, Vlad Pascu a fost depistat în trafic de către un echipaj de poliție în Vama Veche, dar agentul de poliție nu a respectat procedurile legale: nu a ridicat plăcuțele de înmatriculare, nu a folosit body camera imediat și nu a dus tânărul la unitatea medicală pentru teste suplimentare. În timpul controlului, s-a găsit o țigară de canabis în mașină, dar șoferul și pasagerii nu au fost conduși la secție. Predoiu a anunțat că șeful IPJ Constanța, Adrian Glugă, este cercetat pentru neglijență, iar Mădălina-Sorina Vlangăr a fost numită șef interimar al IPJ Constanța.
Pe 30 august, tatăl victimei accidentului rutier de la 2 Mai a declarat că ancheta avansează și că are încredere în autorități.
Percheziții DIICOT la părinții lui Pascu
Pe 4 septembrie, avocatul victimelor a menționat că părinții autorului accidentului nu contactaseră victimele până atunci. Pe 14 septembrie, DIICOT a efectuat percheziții la casa părinților lui Vlad Pascu. Mama acestuia a fost acuzată de șantajare a martorilor, iar tatăl pentru deținerea ilegală de muniție. Vlad Pascu este acuzat de deținere și trafic de droguri. Cei trei urmează să fie trimiși în judecată.
Pe 11 octombrie 2023, procurorii l-au trimis în judecată pe Vlad Pascu pentru accidentul de la 2 Mai, fiind acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea sub influența substanțelor psihoactive. Analizele au arătat că Pascu era sub influența a cinci droguri, inclusiv cocaină și metamfetamină. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Mangalia.
Reorganizarea IPJ Constanța
Pe 8 noiembrie, ministrul Cătălin Predoiu a anunțat un plan de reorganizare a IPJ Constanța, numind o nouă conducere: Dumitru Bîltag ca inspector șef și Daniel Ovidiu Catană ca inspector adjunct: Cum se reorganizează IPJ Constanţa – Predoiu anunţă că vor fi doar trei şefi mari de poliţie. VIDEO
Primul termen în proces, la 6 luni de la producerea accidentului
La 22 februarie 2024 a avut loc primul termen în procesul lui Vlad Pascu la Judecătoria Mangalia. Deşi fusese stabilită ora 9.00, dosarul a fost amânat pentru ora 12.30 deoarece Pascu avea termen şi la Tribunalul Constanţa pentru a scăpa de arestul preventiv, dar acea cerere a fost respinsă: Începe procesul lui Vlad Pascu, tânărul care a provocat tragedia de la 2 Mai. Doi tineri au murit, trei au fost răniţi
La reluarea procesului, judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu a constatat că Vlad Pascu nu are apărare deoarece unul dintre avocaţi s-a retras din dosar, iar celălalt a menţionat că protestează, fiind solidar cu acţiunea declanşată de Baroul Bucureşti. Următorul termen a fost stabilit pentru 14 martie.
Părinţii victimelor din accidentul provocat de Vlad Pascu au fost nemulţumiţi de atitudinea pe care judecătoarea a avut-o în sala de judecată. Ei au declarat jurnaliştilor că atunci când ea a intrat în sală ar fi mestecat gumă: Revoltă şi neputinţă în faţa Judecătoriei Mangalia. Părinţii copiilor ucişi în accident: Judecătoarea mesteca gumă. Copilul meu a murit şi tu te prezinţi aşa la prima înfăţişare? Să îi fie ruşine
Ulterior, judecătoarea a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier, despre care nu ştia că a decedat. Părinţii victimelor au fost revoltaţi de această situaţie şi au afirmat că iau în calcul strămutarea procesului: TRAGEDIA DE LA 2 MAI. Tatăl lui Sebastian, în lacrimi. Judecătoarea l-a întrebat dacă fiul său este în sală: Nu am văzut în viaţa mea un asemenea judecător. Îi vroia buletinul
O zi mai târziu, Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că Inspecţia Judiciară s-a sesizat în cazul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu.
Sesizarea se întemeiază pe aspectele apărute în mass media în cursul zilelor de 22 şi 23 februarie 2024, referitoare la modalitatea în care s-a desfăşurat şedinţa de judecată într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Mangalia cu termen de judecată la data de 22 februarie 2024, cu referire la obligaţia judecătorului de a studia dosarele anterior şedinţei de judecată, modalitatea de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, precum şi verificarea unor eventuale situaţii de incompatibilitate în care s-ar fi putut afla judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei”, a precizat CSM.
La 14 martie 2024, la al doilea termen al procesului lui Vlad Pascu, judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu a admis cererea de judecare în procedură simplificată, dar a respins recuzarea sa: TRAGEDIA DE LA 2 MAI. Ioana Ancuța Popoviciu rămâne judecător de caz. Avocatul Adrian Cuculis: „Noi am depus o cerere de recuzare, care a fost respinsă”
La 19 martie, Parchetul a solicitat strămutarea dosarului, dar cererea a fost respinsă: Ancuța Ioana Popoviciu rămâne judecător în dosarul 2 Mai: cererea de abținere a fost respinsă. Decizia este definitivă
Pe 4 aprilie, judecătoarea a refuzat schimbarea încadrării juridice în omor calificat, iar avocatul lui Pascu a argumentat că victimele circulau neregulamentar.
Proteste față de desfășurarea procesului
Proteste au avut loc pe 13 și 16 aprilie, cerând dreptate pentru victime (Zeci de persoane au protestat faţă de modul în care se judecă dosarul accidentului de la 2 Mai. “Îți vom face dreptate”), și pe 17 aprilie CSM a amânat discutarea suspendării judecătoarei Popoviciu: TRAGEDIA DE LA 2 MAI. Inspecția Judiciară cere suspendarea din funcție a judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia
La 24 aprilie, CSM a respins cererea de suspendare a judecătoarei, considerând că aceasta nu afectează imparțialitatea procedurii: CSM a decis: Ioana Ancuța Popoviciu, judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, nu va fi suspendată din funcție
Pe 2 mai, a avut loc o nouă manifestaţie de protest, de data aceasta în Vama Veche, faţă de modul în care se desfăşoară acest proces. Zeci de persoane au pornit, pe ploaie, din Vama Veche spre locul în care a avut loc accidentul. Participanţii au afişat un banner cu fotografia tânărului ucis, pe care era scris: ”Cel mai iubit dintre pământeni este acum înger. Îţi vom face dreptate”: „Cu 2 MAI puțini”. Zeci de persoane, între care și tatăl lui Sebi, au pornit într-un marș al tăcerii din Vama Veche până în 2 Mai: „Este foarte dureros să refac traseul acesta, dar pentru copilul meu fac orice”
Pe 8 mai 2024, Vlad Pascu a fost sancționat disciplinar de Penitenciarul Poarta Albă pentru un interviu acordat din închisoare, interdicția fiind de trei luni. Pascu a contestat decizia. Pe 9 mai, la Judecătoria Mangalia, au fost audiate familiile victimelor accidentului de la 2 Mai. Avocatul Adrian Cuculis a criticat „gafele multiple” ale judecătoarei.
A întrebat doamna judecător dacă aceşti copii mergeau către punctul unde au fost accidentaţi, ca şi cum acel punct ar fi fost, nu ştiu, un loc de distracţie sau…Nu, pur şi simplu era pe drumul judeţean, în faţa unei baze militare şi atâta tot. Sigur că şi întrebarea dacă familia Robertei s-a prezentat la înmormântarea ei a fost de-a dreptul ridicolă, dar trecând peste toate elementele acestea au fost zeci de întrebări adresate”, a relatat avocatul.
Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, înlocuită
Pe 21 mai 2024, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat transferul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanţa, cu efect de la 1 iunie. În aceeași zi, Popoviciu a fost recuzată din dosarul accidentului de la 2 Mai, iar procesul a fost preluat de judecătoarea Carmen Claudia Berevoescu, președinta Judecătoriei Mangalia. Părinții victimelor au exprimat satisfacția față de noua judecătoare: Procesul lui Vlad Pascu, reluat de la zero. Judecătoria Mangalia a admis o cerere de recuzare a judecătoarei Ancuța Popoviciu
Am văzut un complet de judecată foarte profesionist, am văzut o doamnă judecător cum nu am văzut niciodată, m-am simţit în siguranţă şi ştiu că se va face dreptate în acest caz. Chiar mi-a venit să plâng. Am avut o emoţie în corp, mi-au trecut tot felul de gânduri în cap”, a declarat tatăl lui Sebastian.
La Judecătoria Mangalia a avut loc pe 23 mai, un nou termen în procesul lui Vlad Pascu. Dosarul a fost preluat de judecătoarea Carmen Claudia Berevoescu, care este şi preşedintele Judecătoriei Mangalia: Procesul lui Vlad Pascu, amânat pentru 7 iunie. Avocatul acestuia: “Procedura simplificată este pentru toată lumea”
Pe 4 iunie, Inspecția Judiciară a anunțat că a acționat disciplinar împotriva judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, considerând-o vinovată de „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”: Inspecția Judiciară cere sancționarea fostei judecătoare din dosarul lui Vlad Pascu: „Exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”
Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Popoviciu Ioana-Ancuţa, judecător din cadrul Judecătoriei Mangalia, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza a II-a, raportat la art.272 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, a anunţat, Inspecţia Judiciară, într-un comunicat de presă. Articolul invocat prevede „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.
Pe 7 iunie, în procesul lui Vlad Pascu, a fost depusă o cerere de schimbare a încadrării juridice din omor din culpă în omor calificat. Judecătoarea a amânat pronunțarea pentru 14 iunie, dar cererea a fost ulterior respinsă: TRAGEDIA DE LA 2 MAI. Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice a lui Vlad Pascu, din ucidere din culpă în omor calificat
La termenul din 21 iunie, instanța a dispus o expertiză medico-legală pentru a verifica dacă doi dintre supraviețuitorii accidentului au suferit infirmități permanente, ceea ce ar putea duce la modificarea încadrării juridice și la majorarea pedepsei: TRAGEDIA DE LA 2 MAI. Instanța a dispus o expertiză medico-legală în cazul tinerilor răniți în accident – următorul termen, în 14 august
Termenul următor a fost stabilit pentru 14 august, dar procesul a fost amânat deoarece expertiza nu era finalizată. Totodată, a fost respinsă cererea lui Vlad Pascu de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Procesul va continua pe 20 septembrie: O nouă amânare în procesul lui Vlad Pascu. Instanța așteaptă finalizarea expertizelor medico-legale