Situația alegerilor pentru funcția de primar din Costinești se complică, ajungând la a cincea numărătoare a voturilor din cauza multiplelor contestații. Vlad Jipa, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean Constanța, a explicat că a decis să observe personal procesul de numărare la Costinești, din cauza numeroaselor sesizări și solicitări primite. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, l-a contactat pe Jipa, informându-l că deplasarea sa nu ar fi fost aprobată de superiorii săi.
La Costinești, prima numărătoare a indicat că actualul primar Dumitru Jeanu (PSD) a câștigat la o diferență de un singur vot față de contracandidatul său Gheorghe Mechenici (PNL). După renumărări succesive, rezultatele au alternat între cei doi, inclusiv un rezultat de egalitate, ceea ce a condus la această a cincea numărătoare.
Urmare a multiplelor sesizări şi a multiplelor solicitări din partea dumneavoastră, am decis în calitatea mea de reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente şi de purtător de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean să mă prezint la Biroul Electoral de Circumscripţie Costineşti pentru a observa operaţiunile specifice. Ulterior, după ce am ajuns la BEC Costineşti, am fost sunat de prefectul judeţului Constanţa, care mi-a precizat că mi se va face plângere penală pentru că am îndrăznit să vin la Biroul Electoral de Circumscripţie. Ulterior, am avut o discuţie cu preşedintele, cât şi cu locţiitorul de la Biroul Electoral de Circumscripţie Costineşti, dumnealor fiind procurori, ceea ce este un lucru foarte bun pentru echidistanţă şi transparenţă. A fost o discuţie prolifică şi, în baza argumentelor, dumnealor au luat hotărârea să propună celorlalţi membri din Biroul Electoral de Circumscripţie să se reia procesul de numărare. Ulterior, printr-o hotărâre, se va consemna acest lucru cu prezenţa tuturor celor care au fost în circumscripţie”, a explicat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean Constanţa.
Vlad Jipa a precizat că a observat procesul fără a interveni direct, iar renumărarea actuală ar putea dura până în jurul orei 22. Prefectul a clarificat că, deși a verificat legalitatea deplasării lui Jipa, aceasta nu este problema sa directă, ci a Biroului Electoral al secției de votare.
La momentul acesta s-au numărat toate buletinele de vot, fie ele valabile, nule sau anulate. Suntem în situaţia în care trebuie să verificăm şi cheia, care se pare că nu bate până la acest moment, dar vom face verificări. Mai departe, vom lua fiecare categorie, atât pentru preşedinte Consiliul Judeţean, cât şi pentru consilierii judeţeni şi consilierii locali. Aş vrea să mai fac o dată precizarea că sunt în calitate de observator. Nu am pus mâna pe niciun fel de document din cadrul circumscripţiei.
Conform legii, rezultatul va putea să fie contestat. Se va urma procedura normală, doar singurul element de noutate este că la numărare acum au participat foarte multe persoane. Ulterior telefonului pe care l-am primit de la domnul prefect, prin care m-a ameninţat că mi se va face plângere penală, la nici 25 de minute au apărut un membru PNL din BEJ, un candidat la Consiliul Judeţean deja ales din partea PNL-ului şi încă două persoane tot membre de partid, lucru care mă face să cred că este foarte bine că suntem aici, este foarte bine că domnii procurori colaborează şi înţeleg oportunitatea”, a declarat Vlad Jipa.
Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a declarat că deplasarea lui Vlad Jipa la Costineşti nu a fost aprobată de şefii săi direcţi, dar că nu va depune nicio plângere împotriva lui Vlad Jipa.
Am fost informat în această dimineaţă că un reprezentant al AEP se deplasează la Costineşti pentru a relua numărătoarea voturilor. Având în vedere faptul că reprezentanţii AEP nu au acest atribut conferit de lege să numere voturile, l-am sunat într-adevăr pe domnul Jipa, cu care am colaborat ca şi cu ceilalţi membri ai Biroului Electoral Judeţean pe parcursul acestui proces electoral, şi l-am întrebat dacă informaţia este corectă sau nu. Mi-a spus că este într-adevăr la Costineşti, dar că nu participă la efectuarea numărătorii, ci doar este observator. În acel moment m-am interesat dacă deplasarea dânsului acolo a fost aprobată de şefii lui direcţi. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea acestei deplasări, pentru că indiferent ce atribuţii ai la locul de muncă, părăsirea instituţiei şi deplasarea într-o parte sau în cealaltă ar trebui să facă în baza unui ordin de serviciu sau ceva similar. Mai departe, dacă este legală deplasarea dânsului sau nu, asta nu mai este problema mea. Este problema Biroului Electoral al secţiei de votare”, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu.