Ultimele stiri

20 de ani de la aderarea României la NATO. Iohannis: Beneficiem astăzi de cele mai solide garanţii de securitate din istoria României

Sursă foto: Facebook/Administrația Prezidențială a României

Președintele Klaus Iohannis a subliniat miercuri importanța și relevanța aderării României la NATO acum două decenii, evidențiind că țara noastră este ferm ancorată în Alianță, alături de Uniunea Europeană și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, reprezentând astfel un pilon al politicii externe și de securitate.

Sărbătorim Ziua NATO şi marcăm aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea celei mai puternice alianţe politico-militare din istorie şi, ceea ce este cu atât mai important pentru noi, celebrăm 20 de ani de când România s-a alăturat familiei Nord-Atlantice, în care, astăzi, suntem integraţi deplin şi ireversibil. Aderarea ţării noastre la NATO şi parcursul nostru european au fost principalele obiective strategice naţionale după Revoluţia din 1989. Odată îndeplinite, apartenenţa la NATO a devenit unul dintre fundamentele solide pe care am dezvoltat România de astăzi, România un Aliat puternic, responsabil şi respectat în Europa şi în lume, profund angajat în arhitectura de securitate europeană şi cea euroatlantică”, a afirmat preşedintele în discursul susţinut la evenimentul dedicat împlinirii a două decenii de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică „România-Nato, 20 de ani”.

În contextul actual, marcat de provocări multiple în plan european și global, România se bucură de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa, în virtutea Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic. Contribuția României la securitatea colectivă a Alianței este semnificativă, de la participarea la misiuni în teatre de operații precum Afganistanul și Irakul, până la menținerea unei prezențe semnificative în cadrul Misiunii NATO din Kosovo și contribuția la întărirea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, a specificat preşedintele.

Președintele a subliniat, de asemenea, importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică și eforturile României de a consolida securitatea regională și stabilitatea.

În ceea ce privește angajamentul României față de securitatea euroatlantică, aceasta a crescut alocările pentru apărare la 2,5% din PIB începând cu anul 2023, și a întreprins măsuri pentru modernizarea și revitalizarea sectorului de apărare și a infrastructurii militare.

Beneficiem astăzi de cele mai solide garanţii de securitate din istoria României, pe care ni le oferă Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic. La rândul nostru, respectăm angajamentele asumate la nivel aliat şi contribuim la întărirea securităţii comune şi a apărării colective. Am fost prezenţi în Afganistan, am fost parte a Forţelor Multinaţionale din Irak şi am luptat împreună împotriva terorismului global. Astăzi, menţinem o prezenţă semnificativă în cadrul Misiunii NATO din Kosovo şi avem o contribuţie consistentă la întărirea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, a subliniat şeful statului.

În plus, președintele Iohannis a subliniat sprijinul ferm al României pentru Ucraina și Moldova în parcursul lor european, precum și angajamentul său în menținerea legăturii transatlantice și a colaborării între NATO și Uniunea Europeană.

În final, președintele a menționat că țările din Flancul Estic al NATO se află în prima linie a descurajării și apărării împotriva agresiunii Rusiei, subliniind că este o aspirație legitimă ca această regiune să fie mai bine reprezentată în structurile de conducere ale NATO. Aderarea României la Alianță și integrarea sa în structurile acesteia au consolidat statutul țării noastre ca partener de încredere în cadrul NATO.

Ţările din Flancul Estic al NATO sunt, în aceste vremuri, în prima linie aliată de descurajare şi apărare pentru menţinerea securităţii euroatlantice în faţa posturii agresive a Rusiei”. ”Este, de aceea, o aspiraţie legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO a unei întregi regiuni care, de-a lungul istoriei, s-a confruntat permanent cu pericolul rusesc. România a primit recunoaşterea tuturor aliaţilor pentru performanţele şi profesionalismul militarilor noştri şi şi-a consolidat statutul de partener de încredere în interiorul NATO. Acestea au şi fost, de altfel, argumentele intrării mele în competiţie pentru funcţia de Secretar General al NATO, având convingerea că experienţa şi înţelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni complicate reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare pe care Alianţa va trebui să le ia astfel încât să asigure securitatea euroatlantică”,

Astfel, președintele Iohannis a încheiat discursul său felicitând toți cei implicați în aderarea și integrarea României în NATO și a subliniat că împreună suntem mai puternici.

Alte articole

01 sept. 2024 10.41 am

Temperaturile extrem de ridicate ale Mării Negre au jucat un rol semnificativ în amplificarea ciclonului care a provocat dezastru pe litoralul românesc, conform climatologului Roxana Bojariu, care…

29 ian. 2025 10.37 am

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat convocarea Celulei de criză interinstituționale pentru a gestiona situația generată de escaladarea conflictului din Republica Democrată Congo, în special…

15 apr. 2024 7.21 pm

Senatul a adoptat luni, în unanimitate, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege inițiat de Guvern, care reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor…

21 mai 2024 10.28 am

Meteorologii au emis, astăzi, un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabil până joi dimineaţă, în mai bine de jumătate din ţară.  Potrivit ANM, de marţi, de la ora 16.00,…

16 feb. 2024 5.34 pm

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că este profund întristat de vestea că Aleksei Navalnîi a murit. Şeful statului arată că astăzi, comunitatea internaţională a pierdut un luptător…

08 aug. 2024 8.50 pm

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a transmis, joi, o serie de recomandări pentru turişti, astfel încât să nu aibă parte de evenimente neplăcute la plecarea în vacanţă. …