Sistemul informatic al mai multor spitale din București și din țară se confruntă cu un atac cibernetic de tip ransomware, afectându-le activitatea curentă. Conform Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), acest atac vizează un furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România.
Potrivit comunicatului emis de DNSC, mai multe spitale sunt afectate, iar o echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului pentru a investiga incidentul cibernetic. DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate în acest moment, astfel încât să se poată concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor, care reprezintă o prioritate.
Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.
În București, printre unitățile sanitare afectate se numără spitalele ”Marius Nasta” și ”Bagdasar Arseni”, Colțea și Fundeni. Reprezentanții Spitalului ”Bagdasar Arseni” au comunicat că au oprit accesul la internetul public în urma informației primite de la sistemul Hipocrate, care pare să fi fost atacat.
În prezent, spitalele funcționează în mod offline, iar activitatea se desfășoară cu dificultate. Cu toate acestea, nu s-au trimis pacienții acasă, iar activitatea medicală continuă, deși într-un ritm mai lent decât de obicei.
Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public. În momentul de faţă funcţionăm în offline.Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au transmis reprezentanţii Spitalului ”Bagdasar Arseni”.