Ultimele stiri

Sirenele sună încontinuu în Donbas: Separatiștii proruși evacuează populația civilă din estul Ucrainei

Sursa foto: Facebook/ Операція об'єднаних сил (Armata Ucrainei)

 

Separatiștii proruși din estul Ucrainei, susținuți de Moscova, au încărcat vineri civilii în autobuze pentru a-i evacua, scrie Reuters. Este ultima mișcare dintr-un conflict pe care Occidentul crede că Moscova intenționează să-l instrumenteze astfel încât să poată justifica invadarea Ucrainei.

Sirenele de avertizare au sunat întruna vineri seară în Donețk și Luhansk pentru a anunța evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor, primii care vor fi trecuți peste graniță în Rusia. Câteva ore mai târziu, un jeep rusesc UAZ a explodat în fața clădirii guvernului rebel din orașul Donețk, capitala regiunii cu același nume.

Jurnaliştii Reuters au văzut vehiculul înconjurat de schije și o roată aruncată de explozie. Majoritatea celor câteva milioane de civili din cele două zone controlate de rebeli din estul Ucrainei sunt vorbitori de limbă rusă, mulți având deja cetățenie rusă.

La câteva ore de la anunțul surpriză, familiile s-au adunat într-un punct de evacuare din Donețk pentru a urca în autobuze către Rusia. O femeie care plângea și-a îmbrățișat copiii adolescenți. Irina Lisanova, în vârstă de 22 de ani, tocmai întoarsă dintr-o călătorie în Rusia, a spus că își făcea bagajele pentru a se întoarce cu mama ei pensionară: „Mama este o panicată”, a spus ea. Tata ne trimite departe.”

Tatăl ei, Konstantin, în vârstă de 62 de ani, nu vrea să meargă. „Aceasta este patria mea și pământul este al nostru. Voi sta aici și voi stinge focurile”, a spus el.

Evacuarea a avut loc după ce zona de conflict din estul Ucrainei a fost supusă vineri celui mai intens bombardament de artilerie. Guvernul Ucrainei și separatiștii proruși s-au acuzat reciproc. Țările occidentale au spus că cred că bombardamentul, care a început joi și s-a intensificat în a doua zi, este parte a unui scenariu pus la cale de Moscova pentru a justifica invadarea Ucrainei. Rusia a declarat în această săptămână că a început să retragă trupele de la granița de lângă Ucraina. Dar Statele Unite au spus că, dimpotrivă, Rusia și-a suplimentat trupele.

De asemenea, Kremlinul are zeci de mii de trupe care organizează exerciții în Belarus, la nord de Ucraina. Exercițiile urmează să se încheie duminică, iar Moscova a spus că trupele se vor întoarce în Rusia după aceea.

Liderul Belarusului, susținut de ruși, Alexander Lukașenko, s-a întâlnit vineri cu Putin, sugerând în prealabil că soldații ar putea rămâne. „Forțele armate vor rămâne atâta timp cât va fi nevoie”, a spus el, citat de agenția de presă de stat BelTa.

Personalul militar din Rusia care amenință Ucraina se ridică probabil la 190.000, a declarat vineri ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, într-o declarație la o reuniune a OSCE privind criza din Ucraina.

„Estimăm că Rusia are probabil 169.000-190.000 de militari în și lângă Ucraina, față de 100.000 cât avea pe 30 ianuarie”, a spus Michael Carpenter, citat de Reuters, la întâlnirea la care Rusia nu a participat.

Alte articole

30 mart. 2022 10.50 am

  Forţele armate ucrainene afirmă că există un risc de explozie a unor muniţii la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl şi că forţele ruse care ocupă uzina trebui să se retragă…

28 feb. 2022 7.19 pm

  Discuțiile dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat în Belarus, iar cele două părți s-au întors în capitalele lor pentru consultări, a declarat reporterilor consilierul președintelui ucrainean…

07 mart. 2022 12.34 pm

  Mai mulți militari belgieni au ajuns, luni dimineață, în România și se vor alătura grupului de luptă NATO condus de Franța, transmite Ministerul Apărării. „Elemente ale detașamentului…

25 apr. 2022 2.55 pm

  Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova Transnistria şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei de acolo, a informat, luni, agenţia de presă Interfax,…

27 mai 2023 3.39 pm

Răzvan Cătălin Nicola, coordonatorul World Vision la Constanța, a explicat într-un interviu pentru G4Media și Info Sud-Est că neplata chiriilor la timp (din programul 50/20) de către Guvern…

03 mart. 2024 10.51 am

Cel puțin 11 palestinieni au fost uciși într-un atac aerian israelian asupra unei tabere de refugiați din Gaza, conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății din Gaza. Printre victime…