Alexandru Avram, cunoscutul profesor, epigraf și arheolog a încetat din viață, miercuri seară.
Anunțul a fost făcut de colegii săi de la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța, Direcția de Patrimoniu Digital, dar și de la Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.
Din informațiile noastre, Alexandru Avram a suferit un atac de cord.
Avram s-a născut pe data de 16 septembrie 1956, la Tulcea.
A câștigat:
Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române (1996).
Premiul „Gustave Mendel” decernat de Académie des Inscriptions et Belles-Lettres (1996).
Premiul revistei Magazin istoric (2000).
Premiul Fondului Literar Român (2001).
Aici puteți vedea întreaga activitate.
Mesajul Muzeului de Istorie:
Specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța deplâng plecarea prea timpurie dintre noi a profesorului, epigrafistului, arheologului Alexandru Avram. Neobosit cercetător al antichității grecești și moștenirii sale pe tărâmul vest-pontic, puternic legat de instituția constănțeană prin numeroase și constante colaborări științifice, dar și prin sentimente de prietenie și prețuire, profesorul Alexandru Avram s-a stins în ziua de 4 august 2021, la Histria, cetate de suflet și cel mai de seamă loc în inima și viața sa profesională. Dispariția sa prematură lasă un imens gol în lumea academică națională și internațională, precum și în rândul colegilor care l-au iubit și apreciat și care îi aduc astfel un ultim omagiu.
Requiescat in pace!
Mesajul Direcției de Patrimoniu Digital:
Am aflat cu nespusă tristețe de trecerea în eternitate a profesorului Alexandru Avram, distins epigrafist, istoric, arheolog și profesor.
Un suflet nobil, de o erudiție excepțională, profesorul Avram a inspirat serii numeroase de studenți și a motivat, prin muncă, acribie și devotament, tinerele generații de cercetători cărora le-a fost un model.
𝑀𝑜𝑖𝑟𝑎, în bunătatea ei, a făcut ca pentru o parte a colegilor din Direcția Patrimoniu Digital să le fie profesor și coordonator de doctorat. Profesorul Alexandru Avram își privea studenții ca pe egalii săi, considerându-i colegi, ajutându-i necondiționat în orice privință. Omul Alexandru Avram era distins, ne învăluia în bunătatea pe care o emana, devenindu-ne, fără să băgăm de seamă, etalon de umanitate și moralitate.
Drum lin spre lumină, domnule profesor! Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi și am devenit!
Sit tibi terra levis, carrissime magister!
Mesajul Facultății de Istorie și Științe Politice:
Colectivul Facultății de Istorie și Științe Politice exprimă regretul profund la vestea decesului distinsului arheolog și profesor universitar, Alexandru Avram, în noaptea de 4 spre 5 august, chiar pe șantierul său de suflet, Histria.
Alexandru Avram s-a născut în anul 1956, la Tulcea. Întreaga sa carieră academică a fost dedicată Dobrogei. Recunoscut specialist în istoria, epigrafia și arheologia coloniilor grecești din Marea Neagră, Alexandru Avram lasă posterității lucrări de referință care au îndrumat pașii generațiilor de studenți români și francezi în domeniul arheologiei și istoriei antice. Alexandru Avram a făcut cinste arheologiei românești, prin stagiile de pregătire urmate la prestigioase universități și centre europene, prin susținerea de cursuri și îndrumarea de teze de doctorat la Universitățile din Le Mans și București dar și din poziția de membru al Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” din București.
Alexandru Avram a fost un apropiat al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, participând la diverse proiecte sau evenimente editoriale. Colaborarea cu Facultatea de Istorie și Științe Politice s-a consolidat prin organizarea, în anul 2017, a celei de-a șasea ediții a Congresului Internațional de Antichități în zona Mării Negre, în care Alexandru Avram a jucat un rol important.
Arheologia românească și europeană va fi mai săracă prin dispariția profesorului Alexandru Avram.
Transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei îndoliate.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Sursa foto: Facebook / Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța