Ultimele stiri

Evenimentul „Criminal Minds” la Universitatea „Ovidius” Constanța: Participanții au putut pătrunde în mintea criminalilor, alături de procurorul criminalist, Sadîc Zafer

Sursa foto: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)

 

Asociația Europeană a Studenților la Drept (ELSA) a organizat, vineri, în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative de la Universitatea „Ovidius” Constanța, evenimentul „Criminal Minds”, marca Seminare&Conferințe&Professional Development. Acest seminar și-a propus să ofere celor pasionați de criminalistică posibilitatea de a pătrunde în mintea controversată a celor care săvârșesc aceste infracțiuni.

Cel care a susținut această conferință a fost procurorul criminalist, Sadîc Zafer. Pentru a ilustra erorile săvârșite de profesioniști, acesta a prezentat un caz internațional și anume cazul O.J Simpson, unde din cauza unor inadvertențe privind cercetarea la fața locului, suspectul a fost achitat, fapt care i-a permis să săvârșească o altă crimă câțiva ani mai târziu. Acest lucru a deschis calea către apariția mai multor manuale privind procedurile de colectare a dovezilor.

Foto: Sadîc Zefer

Totodată, în timpul seminarului, procurorul Zafer a împărtășit cel mai sensibil caz la care a luat parte și anume „Tripla asasinare de la Mangalia”, din anul 2004. Acest caz a fost ales pentru prezentare datorită cruzimii de neimaginat de care au dat dovadă criminalii precum și a impactului emoțional pe care l-a avut asupra publicului. O familie a fost ucisă cu sânge rece de către doi studenți, de cetățenie română și albaneză, din cadrul Universității „Ovidius” Constanța. Femeia a primit o lovitură puternică la nivelului capului, iar apoi a fost strangulată. Când soțul a ajuns acasă, tinerii l-au înjunghiat de 11 ori. Unul dintre făptași a fost rudă a femeii, acesta având grijă de fetița lor cât timp părinții erau la muncă în străinătate. Corpurile neînsuflețite au fost îngropate în stațiunea Costinești.Ca fetița să nu devină martoră a crimei, a fost și ea la rândul ei strangulată, după ce a fost luată de la școală de către criminali, dar nu îndeajuns de mult încât să moară. După ce au comis fapta, cei doi au mai chemat un al treilea individ pentru a-i ajuta să o îngroape, deoarece ei erau răniți. Ajunși în comuna Valu lui Traian, copila și-a revenit și a fost legată de mâini și de picioare, după care a fost îngropată de vie. Greșeala comisă de unul dintre făptași a fost aceea că a folosit șapte cartele în telefonul furat din casa victimelor, iar numărul uneia dintre ele corespundea cu numărul lăsat de albanez la secretariatul Universității „Ovidius” în momentul înscrierii cu scopul de a fi contactat în caz de nevoie. Gafa lui a fost faptul că nu și-a dat seama de folosirea cartelei cu acel număr care a dus la identificarea și prinderea lui.O persoană anonimă a comunicat poliției că cel de al treilea complice i-ar fi ajutat pe cei doi să ascundă cadavrele. Când autoritățile l-au interogat, acesta a mărturist că întra-devăr cunoaște locul unde au fost îngropați membrii familiei.Cei doi ucigași au declarat că motivul crimei a fost dorința de a jefui familia. Aceștia au primit închisoare pe viață, ispășindu-și pedeapsa și în momentul actual.

Procurorul a reușit să creeze o atmosferă de suspans în cadrul participanților la acest seminar, în special studenți la Drept, interesați să dobândească informații utile privind cariera pe care o vor îmbrățișa. Ideea e că trebuie să acceptăm realitatea și lumea în care trăim cu bune și cu rele, cu evenimente tragice, greu de înțeles pentru o minte umană sănătoasă, fără să renunțăm însă la convingerea că mai devreme sau mai târziu se va face dreptate.

Încă din perioada liceului, Sadîc Zafer și-a manifestat dorința de a deveni procuror. Visul său nu a putut fi împlinit deoarece în timpul regimului comunist, pentru a intra la Facultatea de Drept, studentul trebuia să aibă un dosar curat. Din cauza faptului că un văr de al său a fost încarcerat, Zafer nu a putut să-și continue studiile în acest domeniu. După revoluție, în anul 1992, acesta a fost admis la universitatea mult dorită. În prezent acesta ocupă funcția de procuror şef în cadrul Secției Urmărire Penală în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. De asemenea, se numără printre cei mai vechi procurori din România.

„Munca de procuror este grea, dar este tare frumoasă, tare interesantă. Dacă vezi din perspectiva implicației fizice este destul de extenuantă. Dacă știi să îți prioritizezi toate planurile, reușești să rezolvi ceea ce ți-ai propus” – Sadîc Zefer

Sursa foto: Pexels
(imagine cu rol ilustrativ)

 

Articol redactat de Laura DICU, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism de la Universitatea „Ovidius” din Constanța

Alte articole

10 mai 2024 12.46 pm

Marius Gabriel Păun, student în anul IV la Facultatea de Drept și Științe Administrative (FDSA) a Universității Ovidius din Constanța (UOC), este câștigătorul concursului de lucrări științifice…

25 mai 2021 12.01 pm

  UPDATE. Arhiepiscopia Tomisului: IPS Teodosie nu are 9 teze de doctorat respinse ca plagiat Comunicat Arhiepiscopia Tomisului: Referitor la acuzele aduse în presă Școlii doctorale de teologie…

31 mart. 2023 5.05 pm

  Rectorul Universității Ovidius din Constanța (UOC), conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, s-a întâlnit vineri, 31 martie 2023, cu Excelența Sa, domnul Han Chunlin, Ambasadorul Extraordinar…

26 sept. 2024 1.49 pm

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a participat, recent, la o nouă întâlnire transnaţională, organizată la Sulmona (Italia), în cadrul proiectului Strategy and Capacity building for Ovidio…

06 mart. 2023 6.02 pm

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) în parteneriat cu Editura Humanitas organizează joi, 9 martie 2023, conferința cu titlul „Modă și lux pe drumul imperiilor în secolele XVII-XIX”, susținută…

15 mart. 2023 7.43 pm

Astăzi a avut loc în cadrul Universității Ovidius din Constanța o conferință în cadrul proiectului ,,ACT 4 Eurtrophication”, unde unul dintre subiectele discutate a fost conservarea și…