Turcia a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istoria sa, vineri, 25 iulie, când termometrele au arătat 50,5°C în orașul Silopi, situat în sud-estul țării, în apropiere de granițele cu Irakul și Siria. Anunțul a fost făcut sâmbătă de Ministerul turc al Mediului, citat de AFP.
Potrivit datelor Direcției Generale de Meteorologie, a fost doborât un record de temperatură cu 50,5°C la Silopi”, au transmis autoritățile pe platforma X (fostul Twitter).
Recordul precedent, de 49,5°C, fusese stabilit în august 2023, în provincia Eskişehir, din vestul Turciei. Vineri, 132 de stații meteorologice din toată țara au raportat temperaturi record pentru luna iulie, semnalând un val de căldură excepțional de sever.
Valul de căldură a favorizat izbucnirea mai multor incendii de vegetație în diferite regiuni ale țării. În provincia Karabük (nord), localnicii au fost nevoiți să își părăsească locuințele, fugind din calea flăcărilor.
Miercuri, un incendiu de pădure violent din provincia Eskişehir s-a soldat cu moartea a zece persoane – lucrători forestieri și voluntari implicați în operațiunile de stingere.
Pe fondul temperaturilor extreme și al consumului crescut de apă, apar și temeri legate de o posibilă criză a resurselor de apă. Stațiunea balneară Cesme a anunțat că va restricționa alimentarea cu apă potabilă între orele 23:00 și 6:00, începând de sâmbătă seara.
Un raport ONU, publicat la începutul lunii iulie, avertizează că 88% din teritoriul Turciei este expus riscului de deșertificare, în contextul schimbărilor climatice accelerate și al fenomenelor meteo extreme.
Și Grecia vecină se confruntă cu același val de căldură, înregistrând la rândul ei temperaturi extreme și numeroase incendii, în special în zonele turistice și împădurite.