Decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a plasa principalele instituții anticorupție sub controlul unui procuror general numit politic a declanșat cea mai gravă criză politică internă de la începutul mandatului său, stârnind proteste la Kiev, critici din partea societății civile și îngrijorare în capitalele occidentale, relatează Financial Times.
Modificarea legislativă, adoptată marți, aduce Biroul Național Anticorupție (NABU) și Procuratura Specializată Anticorupție (SAPO) sub autoritatea procurorului general Ruslan Kravcenko, numit de Zelenski. Această măsură a fost pregătită rapid, în weekend, împreună cu șeful de cabinet Andrii Iermak, conform unor surse parlamentare și diplomatice.
Proteste în stradă și apeluri pentru continuarea demonstrațiilor
Peste 2.000 de persoane s-au adunat în fața biroului prezidențial marți seara, cerând blocarea legii și acuzând „rușine” din partea puterii. Protestele au continuat până după miezul nopții, în ciuda restricțiilor de circulație, și au inclus veterani și soldați răniți pe front. Organizatorii au anunțat intenția de a extinde manifestațiile în orașe precum Liov, Odesa și Dnipro.
Liubov Țibulska, analistă și consilieră guvernamentală, a scris pe Facebook: „Rușii vor să ne omoare… dar te obișnuiești cu acel sentiment. Mult mai grav este să simți pericolul din partea celor care guvernează țara ta – din partea oamenilor tăi, pentru care ai sacrificat o parte din libertățile tale pe timp de război.”
Anchete asupra aliaților lui Zelenski și suspiciuni de motive politice
Criza a fost amplificată de faptul că NABU desfășura o anchetă împotriva fostului prim-ministru adjunct Oleksii Cernișov, un apropiat al lui Zelenski, acuzat de abuz de putere și îmbogățire ilicită. Cernișov a negat acuzațiile, dar a fost demis recent. Potrivit unor oficiali, graba cu care a fost adoptată legea reflectă dorința președintelui de a controla instituțiile care anchetează inclusiv oameni din cercul său de influență.
Directorul NABU, Semen Krivonos, a dezvăluit că unii dintre parlamentarii care au votat legea sunt chiar „suspecți” în dosare investigate de agenția sa. Proiectul a fost votat într-o sesiune de urgență a Parlamentului, inclusiv de foști deputați proruși și membri ai partidului Iuliei Timoșenko, într-o procedură atât de rapidă încât unii membri ai comisiei au participat prin apel video.
Reacții din interiorul armatei și avertismente privind moralul trupelor
Critici dure au venit și din tranșee. Deputatul Iehor Firsov, comandant al unei unități de drone din Brigada 109, a acuzat că Zelenski pare să-și provoace conștient societatea: „Ce o să faceți în privința asta? Oamenii care ne puteau opri sunt pe front. Cei care au ieșit la protest vor fi trimiși și ei acolo în curând.” Firsov avertizează că moralul armatei ar putea fi grav afectat: „Cu știri ca aceasta, armata va decide că, la naiba cu asta, de ce să mai luptăm pentru asta?”
Șeful serviciilor de informații, Kirilo Budanov, a transmis un mesaj criptic pe Telegram, avertizând că „Ucraina pierde atunci când este sfâșiată de contradicții interne” și că salvarea țării va veni printr-o „armată puternică și instituții puternice”.
Critici din partea foștilor lideri și rezerve din Occident
Fostul președinte Petro Poroșenko a acuzat conducerea actuală de „autoritarism” și „greșeli foarte grave”, după ce și el a fost vizat de sancțiuni pentru presupusă înaltă trădare. Poroșenko a comparat situația actuală cu legea „dictaturii” votată în ianuarie 2014 împotriva protestatarilor Euromaidan.
Pe plan extern, liderii occidentali, printre care președintele francez Emmanuel Macron și președintele Consiliului European Antonio Costa, l-au îndemnat pe Zelenski să renunțe la lege, exprimând temeri că măsura va afecta grav independența instituțiilor, va slăbi încrederea în Ucraina și va oferi propagandei ruse un pretext de atac.
Zelenski a argumentat că schimbarea este necesară pentru a elimina presupusa influență rusă asupra structurilor anticorupție, dar a anunțat miercuri seara că va propune Parlamentului un nou proiect de lege care să „asigure independența acestor instituții”.
Promisiunea, făcută într-un mesaj video postat pe reţelele sociale, vine după ce mai mulţi politicieni de rang înalt din Europa, în frunte cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avertizat miercuri că noua legislaţie ucraineană referitoare la instituţiile anticorupţie pune în pericol aderarea Kievului la UE.
Desigur, toată lumea a auzit ce spun oamenii în aceste zile – pe reţelele sociale, între ei, pe străzi. Toate acestea nu sunt în zadar. Am analizat toate preocupările, toate aspectele care trebuie schimbate şi care trebuie intensificate. Voi propune parlamentului ucrainean un proiect de lege care va fi un răspuns, care va asigura puterea sistemului de ordine publică. Şi nu va exista nicio influenţă sau intervenţie rusă în activitatea organelor de ordine publică şi – foarte important – vor exista toate normele pentru independenţa instituţiilor anticorupţie”, a declarat Zelenski în mesajul său video.
Aştept cu nerăbdare din partea grupului nostru de conducători ai organelor de drept şi anticorupţie, din partea Procurorului General al Ucrainei, propuneri de norme care să funcţioneze. Acesta va fi un proiect de lege prezidenţial, pe care îl vom implementa în cadrul strategiei noastre de transformare a statului”, a adăugat Zelenski, citat de Ukrainskaia Pravda.
Potrivit preşedintelui, la o recentă întâlnire cu şefii organelor de drept şi anticorupţie s-a convenit ca şefii instituţiilor să propună împreună un plan de acţiune şi „măsuri concrete” care pot „consolida puterea legii în Ucraina”.