Ultimele stiri

Schimbări importante la Spitalul Județean Constanța: au fost înființate Laboratorul de Angiografie și cel de Analize! Florin Mitroi: Îmi doresc să avem și noi transplant renal și de ficat la Constanța!

Structura organizatorică a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța a fost recent modificată, prin înființarea oficială a Laboratorului de Analize și a Laboratorului de Angiografie, precum și prin alte actualizări importante menite să crească calitatea actului medical și să diversifice serviciile oferite pacienților.

În acest moment funcționăm cu toate aceste servicii în beneficiul pacienților internați”, a declarat managerul spitalului, Raluca Ștefan, care a subliniat că activitatea de cateterism și angiografie este desfășurată în prezent de un singur medic specialist – dr. Adnan Mustafa – ajutat de un al doilea medic aflat în perioada de formare. Pentru consultațiile de specialitate, conducerea spitalului a publicat pe site-ul oficial un formular pentru programări, dedicat în special diagnosticării prin coronarografie.

Managerul SCJU a precizat că „Structura spitalului nu permite să organizăm aceste analize prin ambulatoriu. Funcționăm pentru pacienții internați. Am pus pe site-ul spitalului un program pentru ambulatoriu pentru ca populația să poată să se programeze la domnul Adnan Mustafa pentru stabilirea diagnosticului de coronarografie. Partea de infarcte acute se va deservi prin urgență, din echipa mixtă spital privat–SCJU”.

Cu toate acestea, resursele umane rămân insuficiente. „Pentru a ține 24/24 de ore, ne trebuiesc cel puțin 4 medici și 21 de asistente. Acum avem un singur medic unde deservim partea de cronici pe bolnavii internați”, a subliniat Raluca Ștefan.

Demersurile pentru suplimentarea personalului medical sunt deja în curs: „Suntem în demers cu modificarea structurii SCJU prin suplimentarea cadrelor din UPU. Așteptăm de la domnul Arafat acordul. Am răspuns la toate întrebările și am justificat de ce dorim. Am făcut demersurile”.

Tot în cadrul acestor eforturi de modernizare, SCJU Constanța va primi în data de 9 august un angiograf nou, iar pe 11 august este programată livrarea unui angiograf biplan.

Dr. Adnan Mustafa, care este și președintele Consiliului de Administrație al spitalului, a evidențiat importanța noilor compartimente medicale:

Era un gol imens. Eram singurul județ care nu avea aceste compartimente. Nu mă așteptam atât de repede să le dezvoltăm. Subliniez – aceste compartimente lipseau județului Constanța”.

El a mai menționat că aceste progrese permit accesarea unor programe naționale, ceea ce ar putea aduce fonduri importante pentru tratarea pacienților. Cu toate acestea, a atras atenția că, „din păcate, la momentul de față, nu putem rezolva pe toată lumea. Nu avem fonduri, programe accesate. Trebuie să mai bifăm niște aspecte. Nu ne vom opri”.

În ceea ce privește compartimentul de accidente vasculare, conducerea spitalului a anunțat că acesta a fost deja aprobat de Consiliul Județean Constanța (CJC) și că au fost demarate procedurile pentru funcționare.

Președintele CJC, Florin Mitroi, a salutat schimbările de la SCJU: „Au fost făcute schimbări majore în spital și asta e un lucru bun”.

Acesta și-a exprimat și o ambiție personală:

Îmi doresc să avem și noi transplant renal și de ficat aici la Constanța. Este ambiția mea și vreau să o duc la capăt”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța din 23 iulie 2025, desfășurată în sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ. La finalul ședinței, președintele Mitroi a susținut o conferință de presă în care a subliniat importanța implicării echipei din consiliu:

S-a format o echipă în consiliu unde fiecare își dorește să aducă un aport și vrem să arătăm oamenilor că putem face orice”.

Mitroi a vorbit și despre proiectele aflate în analiză și despre nevoia de deblocare a programelor de investiții prin PNRR:

Sper să deblocheze proiectele de pe PNRR. Este un program care a funcționat, dar sunt sigur că vor lua în timp cea mai bună decizie. Cu siguranță vor fi consultați primarii”.

Un alt subiect abordat a fost aglomerarea din Unitatea de Primiri Urgențe, explicată prin lipsa accesării serviciilor de ambulatoriu de către populație:

Aglomerația în UPU este pentru că populația nu accesează ambulatoriul de specialitate și medicii de familie. Sunt consulturi și neglijențe pe care nu le fac cu medicii de familie care lucrează cu Casa de Asigurări”, a explicat managerul Raluca Ștefan.

În acest context, spitalul pregătește implementarea unui sistem de control-acces:

Am început demersurile pentru amplasarea unui control-acces. Suntem în procedură de achiziție. Conform cadrului legal, în UPU aparținătorii nu au ce căuta. Sunt în sala de așteptare locuri. Dacă nu, afară. Vor primi și SMS să vadă unde se află internați”.

Redăm mai jos comunicatul CJ Constanța în legătură cu ședința de astăzi

Consilierii județeni s-au reunit astăzi, 23 iulie 2025, în ședință ordinară pentru a vota o serie de proiecte ce vizează dezvoltarea serviciilor sociale, gestionarea patrimoniului public, rectificări bugetare, precum și alte inițiative de interes public.

Consiliul Județean Constanța continuă demersurile pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilități. Astăzi au fost aprobați indicatorii tehnico-economici faza DALI pentru proiectul „Reabilitarea, modernizarea, recompartimentarea și dotarea unei clădiri în vederea înființării Centrului de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (CABR Ovidiu)”, situat pe strada Nicolae Grigorescu nr. 91, în municipiul Constanța. Clădirea va fi transformată într-un centru de zi, care va oferi servicii specializate persoanelor adulte cu dizabilități, în condiții moderne și accesibile. Scopul principal al proiectului este creșterea calității vieții persoanelor instituționalizate, prin dezvoltarea de servicii alternative care să le sprijine în viața independentă și integrarea în comunitate. Valoarea totală a investiției este de 31.127.601,53 lei (fără TVA). Mai multe detalii aici.

Pe ordinea de zi s-a aflat și aprobarea proiectului „Îmbunătățirea capacității de inserție profesională a persoanelor cu dizabilități pe piața muncii”, precum și a acordului de parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități și a bugetului aferent. Proiectul, ce are ca obiectiv principal dezvoltarea unui sistem inovativ de creștere a accesului  persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, este finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027. DGASPC Constanța are calitatea de partener, alături de alte 19 DGASPC-uri din țară, în timp ce liderul de parteneriat este Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități. Valoarea totală a proiectului este de 81.433.393,43 lei (TVA inclus), iar finanțarea alocată fiecărui partener este de 2.290.064,00 lei. DGASPC Constanța va contribui cu suma de 45.801,28 lei.  Mai multe detalii aici.

Un alt demers important în dezvoltarea serviciilor sociale s-a realizat prin preluarea bunurilor imobile (cladiri si terenuri), situate în str.Trandafirilor nr.87-89, comuna Baneasa, județ Constanța, din domeniul public al U.A.T. Comuna Băneasa în domeniul public al U.A.T. Județul Constanța. Imobilele vor avea ca destinație înființarea unui Centru de acordare a serviciilor necesare prevenirii și tratării dependențelor (dezintoxicare), de interes public județean.

Tot astăzi au fost desemnați consilierii județeni care vor face parte din cele două comisii necesare pentru vânzarea, prin licitație publică cu strigare, a spațiului cu destinație medicală, a spațiilor conexe acestuia și a terenului aferent, situate în municipiul Constanța, pe strada Dacia nr. 3. Astfel, din Comisia pentru vânzare vor face parte, în calitate de membri titulari, domnul Bucovală Enache și domnul Butnaru Mihai, în timp ce în Comisia de soluționare a contestațiilor au fost desemnați următorii membri titulari: doamna Gheorghe Andreea și domnul Gima Stelian. Proiectul poate fi accesat aici.

Pe de altă parte, pentru buna funcționare a managementului Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, a fost adoptat un nou Regulament de Organizare și Funcționare, fiind desemnați în calitate de reprezentanți ai CJC în Consiliul de Administrație al instituției de cultură un număr de doi consilieri județeni, respectiv: domnul Bucovală Enache și doamna Gheorghe Andreea.

Aprobarea achiziției serviciilor de asistență și reprezentare în dosarul civil nr. 3225/118/2025, în vederea apărării intereselor Unității Administrativ-Teritoriale Județul Constanța, ale CJC și ale Președintelui CJC, a făcut obiectul unui alt proiect de hotărâre. Având în vedere că în dosarul indicat, calitatea de reclamant aparține unui fost funcționar public din cadrul instituției, iar consilierii juridici aparțin aceleiași categorii profesionale, s-a considerat oportun ca apărările să fie formulate și susținute de avocați specializați, pentru a asigura o reprezentare obiectivă și eficientă a instituției. Mai multe detalii aici.

Pe ordinea de zi s-au aflat și rectificări bugetare în cadrul mai multor instituții subordonate Consiliului Județean Constanța, precum și în ceea ce privește bugetul de venituri și cheltuieli al Județului Constanța. Vorbim despre rectificări între articole bugetare, fără a influența valoarea totală aprobată anterior, în cazul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, Direcției Generale de Evidență a Persoanelor Constanța, Teatrului pentru Copii si Tineret ,,Căluțul de Mare” Constanța, Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” și Muzeului de Artă Populară Constanța.

În scopul bunei funcționări, bugetul a fost suplimentat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu suma de 86.500 lei, la Teatrul de Stat Constanța cu suma de 117.100 lei și la Directia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța cu suma de 196.980 lei. La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, vorbim despre o diminuare a bugetului cu suma de 37.660.710 lei.

Nu în ultimul rând, rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Constanța a constat în majorarea acestuia cu suma de 12.246.410 lei, ajungând la valoarea de 982.557.440 lei, modificare fundamentată pe baza analizei execuției bugetare, precum şi a propunerilor înaintate de instituțiile subordonate CJC. Proiectul poate fi consultat aici.

Un alt proiect important a vizat aprobarea protocolului de colaborare dintre Municipiul Constanta, Consiliul Județean Constanța și Teatrul de Stat Constanța, în vederea organizării și promovării stagiunii teatrale 2025-2026. Parteneriatul permite Teatrului de Stat Constanța să își desfășoare activitatea într-o sală de spectacole în care a fost consacrat de-a lungul timpului, precum și crearea unui context cultural adecvat care să integreze județul nostru pe harta evenimentelor teatrale importante în țară și în străinătate. Proiectul poate fi consultat aici.

Ședința s-a ținut în format fizic, fiind prezenți în total 35 de consilieri județeni.

Lasati un comentariu