Peste 80 de persoane, foști sau actuali magistrați, avocați și notari, locuiesc în apartamente de serviciu ale Ministerului Justiției și plătesc chirii simbolice – între 60 și 197 de lei pe lună. Dintre aceștia, 36 sunt pensionari „speciali”, mulți retrași din activitate de peste un deceniu, potrivit unei anchete publicate de Europa Liberă.
Ministerul Justiției a refuzat să facă publice numele tuturor beneficiarilor, invocând protecția datelor personale. Totuși, jurnaliștii au reușit să identifice câteva dintre persoanele aflate pe această listă, consultând declarații de avere și surse din sistem.
Printre cei care beneficiază de chirii subvenționate se află judecătorul militar Valentin Bădiță, a cărui familie deține deja un apartament în Bragadiru și alte proprietăți în județul Gorj, precum și Mihail Dafina, pensionat în 2021, care avea un apartament de 109 metri pătrați în Chitila. În listă apare și Ingrid Luciana Mocanu, fostă angajată a Ministerului Justiției și pensionară „specială” după 25 de ani de muncă la stat.
Legea actuală, adoptată în 2022, interzice ca foștii magistrați să mai rămână în locuințele de serviciu după pensionare. Cu toate acestea, actul normativ nu se aplică retroactiv, astfel că cei care aveau deja contracte în derulare le-au putut păstra.
Cazurile de la Înalta Curte
În trecut, mai mulți judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție au încercat să cumpere apartamentele primite de la stat. În 2005, patru magistrați – Lidia Bărbulescu, Victor Pașca Cameniță, Dragoș Bărcănescu și Victor Pavel Perju – au dat în judecată statul, solicitând dreptul de a cumpăra locuințele respective. Ei au susținut că acest drept era deja câștigat în baza unor reglementări anterioare.
Surse judiciare au declarat pentru Europa Liberă că Lidia Bărbulescu, fost președinte interimar al ÎCCJ și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, locuiește în continuare într-un apartament de la stat, deși astăzi este notar public în București.
Statul decontează și chirii din piața liberă
Pe lângă locuințele de serviciu, Ministerul Justiției plătește lunar chirii și pentru angajați cărora le închiriază apartamente de pe piața liberă. Potrivit ordinului 545/2012, statul poate deconta până la 600 de euro lunar pentru un magistrat sau până la 400 de euro pentru un polițist care lucrează în structuri judiciare.
Ministerul nu a precizat cât timp mai sunt valabile contractele actuale pentru cei care beneficiază de locuințele de serviciu, deși informația a fost solicitată oficial de jurnaliști.