Președintele României, Nicușor Dan, a efectuat vineri, 17 iulie, o vizită oficială în Germania, la invitația președintelui federal Frank-Walter Steinmeier. În cadrul vizitei, șeful statului a avut discuții bilaterale și a susținut o conferință de presă comună cu cancelarul german Friedrich Merz, în care au fost abordate teme esențiale pentru relațiile bilaterale și pentru securitatea europeană.
Consolidarea relației bilaterale și cooperare economică
Cancelarul german Friedrich Merz l-a felicitat public pe Nicușor Dan pentru alegerea în funcția de președinte al României și a subliniat că scrutinul prezidențial din România a fost urmărit cu mare atenție la nivel european.
În campania electorală din România ați demonstrat că reprezentați o Românie democratică, europeană. Ați transmis un semnal puternic, care a depășit hotarele țării dumneavoastră. Permiteți-mi să vă felicit pentru alegerea în funcția de președinte al României”, a declarat Merz la începutul conferinței de presă comune.
Oficialul german a descris relația cu România drept „excelentă” și a pledat pentru continuarea și extinderea cooperării bilaterale, inclusiv în domeniul economic și al industriei de apărare.
Președintele Nicușor Dan a subliniat, la rândul său, că Germania este principalul partener economic al României și că există un potențial important de dezvoltare a colaborării. Cei doi lideri au semnat un plan de acțiune care trasează direcțiile principale ale cooperării viitoare.
România și Germania au o istorie lungă de parteneriat. Mai important decât istoria sau anii care au trecut sunt valorile comune care ne leagă. Pe baza acestor valori, am stabilit prin planul de acțiune de astăzi cum vom colabora pe viitor”, a declarat președintele României.
Sprijin pentru Ucraina și reînarmarea Europei
Un subiect important al discuțiilor a fost continuarea sprijinului pentru Ucraina în fața agresiunii ruse. Nicușor Dan a afirmat că decizia Europei de a se echipa militar și de a-și asuma responsabilitatea pentru propria securitate este „corectă” și vine într-un moment oportun.
Vedem războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina și un război hibrid desfășurat împotriva statelor europene. În același timp, asistăm la o reașezare strategică a Statelor Unite, care își echilibrează atenția între Europa și Asia. E logic ca Europa să își ia securitatea în propriile mâini”, a precizat Nicușor Dan.
În legătură cu viitoarea aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, președintele român a declarat că, atunci când un stat îndeplinește criteriile de aderare, „răspunsul Uniunii Europene trebuie să fie da”.
Atacuri cibernetice rusești și influențarea alegerilor din România
Un alt punct major pe agenda discuțiilor a fost legat de atacurile cibernetice și dezinformarea atribuite Federației Ruse.
Atât Nicușor Dan, cât și Friedrich Merz au făcut referire la recentele condamnări publice formulate de NATO și Uniunea Europeană privind activitățile ostile desfășurate de entități subordonate Serviciului Militar de Informații al Federației Ruse (GRU). Potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe, actorii coordonați de GRU au vizat instituții publice, infrastructuri critice și alte entități din state membre NATO și UE, inclusiv din România.
Salut punctele de vedere exprimate astăzi de NATO și UE despre influența rusă în Europa, inclusiv în alegerile din România. Este un punct important pentru a înțelege ce s-a întâmplat în România în ultimul an”, a declarat președintele Nicușor Dan.
Liderul de la București a precizat că atacurile au avut două componente: una de tip cibernetic clasic, vizând structuri ale statului, și o alta de influențare a procesului democratic prin propagarea de fake news și manipulare mediatică.
Avem rapoarte de la STS privind atacuri cibernetice. În ceea ce privește procesul electoral, a fost un întreg proces de manipulare și dezinformare. Vom veni într-un termen rezonabil cu un raport clar despre aceste activități”, a adăugat președintele.
Cancelarul Merz a confirmat că Germania a monitorizat îndeaproape alegerile din România, acuzând Rusia că a încercat să influențeze masiv votul din turul întâi și din turul al doilea al prezidențialelor. Cu toate acestea, a remarcat că democrația românească a fost suficient de puternică pentru a rezista acestor tentative.
Asistăm de câțiva ani la încercări tot mai agresive ale Rusiei și ale altor state de a diviza Uniunea Europeană și de a slăbi Alianța Nord-Atlantică. Este una dintre cele mai mari provocări pentru democrațiile noastre. Noi nu subestimăm pericolele inerente unui astfel de proces”, a avertizat Friedrich Merz.
Nicuşor Dan, după întâlnirea cu cancelarul german: Am discutat de oportunităţile care există pentru industria de apărare
Am discutat mult pe zona economică, aşa cum a spus domnul Cancelar. Germania este principalul partener comercial al României şi ne dorim ca această cooperare economică să se dezvolte în anii care urmează. În particular, am discutat de oportunităţile care există pentru industria de apărare în acest context nou în care ne aflăm. Am discutat de posibilitatea de a colabora în cadrul programului SAFE al Uniunii Europene”, a declarat, vineri, în Germania, Nicuşor Dan.
Preşedintele a precizat că s-a mai discutat despre ”colaborarea pe care România a avut-o cu Germania şi de suportul pe care Germania ni l-a dat în diverse structuri internaţionale, inclusiv OCDE”.
Am discutat de războiul din Ucraina şi de posibilitatea comună, a noastră şi a partenerilor noştri, pe de o parte, de a ajuta Ucraina, pe de altă parte, prin presiune economică şi prin sprijinul militar al Ucrainei, să aducem Rusia la masa negocierilor.
Am discutat de posibilităţile de colaborare în ceea ce priveşte reconstrucţia Ucrainei şi, bineînţeles, am discutat de parcursul european al Republicii Moldova şi de sprijinul pe care ţările noastre, împreună cu partenerii europeni, îl oferă pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a mai declarat şeful statului.
Potrivit acestuia, s-a discutat şi despre minoritatea germană din România şi de minoritatea română din Germania.
Am mulţumit Guvernului german pentru condiţiile pe care minoritatea română le are pentru a trăi aici. Nu în ultimul rând, am adresat invitaţia Cancelarului Merz de a vizita România în perioada următoare”, a mai declarat preşedintele.
În noiembrie 2024, Curtea Constituțională a României a decis anularea alegerilor prezidențiale după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a desecretizat documente ale serviciilor de informații, care indicau implicarea unor actori statali și non-statali în procesul electoral. Alegerile au fost reluate integral, iar scrutinul a fost câștigat de Nicușor Dan.