Ultimele stiri

A fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Simina Tănăsescu e prima femeie care va conduce instituția

Sursă foto: Mediafax

Simina Tănăsescu a fost aleasă astăzi, preşedinte al Curţii Constituţionale, în urma votului care a avut loc duminică, după ce trei noi judecători au depus jurământul şi şi-au început mandatul.

Simina Tănăsescu ar fi fost susținută de președintele Nicușor Dan, în timp ce premierul Ilie Bolojan a susținut-o pe Iulia Scântei, provenită din PNL.

Tănăsescu ar fi beneficiat inclusiv de susținerea unor judecători susținuți de PSD la Curtea Constituțională. Ar fi vorba de Cristian Deliorga și Giani Stan.

Simina Tănăsescu a fost consilier prezidențial și a fost numită de Klaus Iohannis, în 2019, judecător la CCR.

Duminică dimineața, înaintea votului pentru funcția de președinte al Curții, cei trei noi judecători numiți la Curtea Constituțională – Dacian Cosmin Dragoş, Csaba Asztalos şi Mihai Busuioc – au depus jurământul în faţa președintelui Nicuşor Dan.

Cine este Simina Tănăsescu 

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Curţii Constituţionale, Simina Tănăsescu are licenţă în ştiinţe juridice, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, România (1991); diplomă de studii aprofundate în drept public, Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „AIX-Marseille III”, Franţa (1991-1992); doctorat în drept public, Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „Aix-Marseille III”, Franţa (1997); studii post-doctorale în drept constituţional, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, România (2011); abilitare de a conduce doctorate, Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne, Franţa (2015).

Ea a fost judecător (1991-1993), Judecătoria Sector 1, Bucureşti; cadru didactic (din 1993) şi profesor universitar îndrumător de doctorat (din 2006), Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti, România; cadru didactic asociat (din 1995) şi responsabil pedagogic (2007-2014) al Collège juridique d’études éuropéennes de Bucarest (www.collegejuridique.ro), Universitatea din Bucureşti (România) şi Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne, Franţa; membru fondator şi director (2008-2019) al Centrului de drept constituţional şi instituţii politice, Universitatea din Bucureşti; reprezentantul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (2009-2011); reprezentant al României în cadrul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (2000-2004); membru pentru România în cadrul Grupului de experţi independenţi pe lângă Congresul puterilor locale şi regionale al Consiliului Europei (2000-2018); consilier prezidenţial (2015-2018); reprezentant al României în cadrul Înaltului Consiliu al Institutului Universitar European (2016-2019).

Simina Tănăsescu a demisionat de la Cotroceni în 20 iunie 2018, în urma scandalului provocat de o discuţie avută cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu pe tema mandatului acestuia. Preşedinţia spunea la acel moment că nu a fost nicio presiune, dar că nu trebuie să existe niciun fel de suspiciune în rândul opiniei publice.

Scandalul a izbucnit după ce judecătorul constituţional Petre Lăzăroiu a declarat că a avut o întâlnire cu consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, aceasta spunându-i că fundaţia VeDem Just îi cere preşedintelui să emită un decret de revocare a sa de la CCR.

Lăzăroiu spunea că mandatul său este perfect legal şi că ”se vrea neapărat să se creeze o presiune”. Ulterior, judecătorul CCR a declarat că Simina Tănăsescu nu i-a cerut să demisioneze şi nici nu s-a simţit presat din partea acesteia.

Simina Tănăsescu a fost numită la CCR în 2019 după ce mandatul de nouă ani al lui Petre Lăzăroiu s-a încheiat.

Lasati un comentariu