Vicepremierul Dragoş Anastasiu a făcut apel, miercuri seară, la şefii instituţiilor de la stat care obţin venituri peste cel al preşedintelui României să renunţe voluntar la o parte din aceşti bani.
Pentru că sunt contractele betonate, se pot face voluntar… Ăsta este un apel pe care îl fac acum către toţi cei care câştigă peste preşedintele României, să renunţe la un procent din veniturile lor până la sfârşitul anului viitor, voluntar, într-o proporţie oarecare. N-ai ce să faci din punct de vedere legal. Deci primul apel este către voluntariat în spiritul solidarităţii cu pensionarii cărora li s-a micşorat pensia, cu elevii care nu o să mai primească burse, cu mamele care din indemnizaţia de concediu vor plăti CASS. Să plătească şi cei care nu pot fi atinşi prin lege sau prin contracte, pentru că sunt beton. Să vină voluntar. Să spună, domnule, eu sunt de acord să am salariul mai mic până la sfârşitul anul viitor”, a declarat Dragoş Anastasiu, miercuri seară, la B1TV.
Întrebat câţi directori crede că se vor oferi voluntar să le fie diminuate venitul, Anastasiu a răspuns că el crede în normalitatea oamenilor, recunoscând că el este ”mai naiv”.
Să vedem. Eu sunt mai naiv aşa. Îmi spune şi domnul premier că sunt la Romantic FM de multe ori. Eu sunt mai naiv şi cred în normalitate. Şi vreau să plec de la treaba asta. Păi să vedem cu ce vine fiecare. Da? Au existat ministere unde a scăzut venitul cu 25%. În alte părţi cu 10%. (…) Acum sunt foarte curios ca cei care câştigă mult mai bine decât preşedintele României câteodată dublu, câteodată triplu să vină şi să spună, ok, sunt de acord să îmi diminuez voluntar. Unii nu o să vină, sunt absolut convins. Alţii o să vină, o să spună un procent mare, alţii o sa vină să spună ok, 3%. E voluntar. În prima fază va fi voluntar acolo unde nu poţi să te atingi din punct de vedere legal decât peste nu ştiu cât timp”, a afirmat vicepremierul.
Câți șefi de instituții au răspuns la apelul lui Dragoș Anastasiu
Vicepremierul Dragoş Anastasiu spune că „mulți” oameni „care au conștiință” au răspuns la apelul făcut miercuri seară ca şefii instituţiilor de la stat care obţin venituri peste cel al preşedintelui României să renunţe voluntar la o parte din aceşti bani.
Au fost oameni și veți vedea în curând directori și de companii, și de entități ale statului care sunt dispuși, voluntar, să câștige mai puțin în această perioadă. Sunt oameni care au conștiință, sunt oameni care văd ce se întâmplă de jur împrejur, care înțeleg eforturi și pe de o parte, și pe de altă parte suferința multor categorii sociale din România și care sunt dispuși să câștige mai puțin. Deși, din punct de vedere contractual nu poți să faci nimic dacă ești o persoană responsabilă la stat. Din punct de vedere legal poți să faci pentru viitor, nu poți să faci pentru trecut. Contractele, în momentul de față, multe dintre ele sunt încheiate pe o lege care a fost în vigoare. Nu e greu de schimbat legea, nu e nici ușor, dar nu e greu de schimbat legea. Sigur că avem niște obligații pe care ni le-am luat prin PNRR, pentru că avem un jalon acolo, guvernanța corporativă și există acolo câteva principii. Trebuie să ținem cont de toate lucrurile astea, dar putem să schimbăm legea. Doar că legea nu e valabilă pentru trecut, e valabilă pentru viitor. Și eu mă refeream aseară și astăzi la cei care au salarii astăzi legale și care din punct de vedere contractual nu pot fi modificate atât de repede,” a precizat Dragoș Anastasiu.
Schimbările nu pot fi făcute peste noapte, a declarat vicepremierul, pentru că este nevoie de schimbarea unor legi.
E o problemă de echitate în România pe care o avem de mult timp, nu de acuma și care a enervat toată populația, inclusiv persoana mea ani de zile. Și aceste inechități trebuie să dispară încet, încet, doar că nu putem să le facem peste noapte. Avem nevoie de ceva timp, pentru că, după cum spuneam, trebuie să schimbăm niște legi, asta durează puțin, trebuie după aia să schimbăm niște contracte, pe viitor. Ce facem cu cele care au existat în spate? Vedeți, la pensii speciale același lucru, poți să schimbi pentru viitor, pentru trecut lucrurile sunt puțin mai complicate sau foarte complicate,” a explicat Anastasiu.