Premierul Ilie Bolojan susţine astăzi, o conferinţă de presă, la ora 17.00, pentru prezentarea pachetului de măsuri de reducere a deficitului, după ce liderii coaliţiei au discutat mai multe ore, la Palatul Victoria.
Declaraţiile premierului vin la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, în care s-au definitivat măsurile fiscale pe care Guvernul urmează să le ia, în perioada următoare.
România a avut anul trecut cel mai mare deficit din țările UE și al doilea cel mai mare deficit din ultimii 30 de ani (în 2010, 9,4%). Guvernele de atunci au fost nevoite să crească TVA-ul de la 19 la 24% și să taie salariile cu 25%. Suntem într-o situație nu foarte diferită. Din 100 de lei încasați din taxe și impozite, România a cheltuit 132 de lei. Nu mai putem continua în felul acesta.
Suntem în faţa unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar, pe care îl înregistrează ţara noastră. Deficitul şi absorbţia fondurilor europene sunt cele două urgenţe pe care trebuie să le gestionăm în perioada următoare”, a spus premierul în conferinţă.
Suntem în ceasul a zecelea, al unsprezecelea şi nu trebuie să stăm până în ultimul ceas, când suntem cu spatele la zid”, a arătat el.
Ar însemna că practic am intra într-un risc în care am fi degradaţi la ratingul de ţară. Am intrat în aşa zisa categorie de junk, ceea ce ar însemna că ţara noastră nu mai este recomandată investiţiilor. Şi foarte puţine investiţii străine ar mai veni într-o astfel de ţară. Şi am intra deci într-o recesiune brutală. Ceea ce ar însemna pierdere de locuri de muncă mare, un şomaj puternic, un curs care s-ar deprecia masiv. Şi practic acest lucru nu îl putem permite în momentul de faţă”, a spus el.
Premierul a dat exemplul Greciei din anul 2009.
Nici astăzi Grecia nu şi-a revenit din acea situaţie în totalitate. Şi România este şi astăzi într-o situaţie mai bună decât Grecia. Şi nu trebuie să repetăm greşelile pe care le-au făcut alte ţări, pentru că revenirea ar fi foarte dureroasă. Din aceste raţiuni nu mai putem aştepta şi deci propunem un pachet fiscal care urmăreşte pe fond să reducă acest deficit şi să apropie, într-o mică măsură, pentru că nu se poate face de pe o zi le alta, cheltuielile de venituri”, a explicat Bolojan.
Măsuri de urgență propuse
TVA la două cote: 11% și 21%. La cota redusă sunt cuprinse: medicamente, alimente, lemne de foc, apa pentru irigații, Horeca.
Vom reașeza taxa pe valoarea adăugată la două cote. Astăzi avem trei cote, de cinci, de 11 și de 19%. Cele două cote la care propunem reașezarea sunt cota de 11% și cota de 21%. La cota redusă vor rămâne, așa cum a fost și până acum, Medicamentele, alimentele, serviciile publice de apă și canalizare, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică. Propunem, de asemenea, ca și industria HoReCa să rămână la acest nivel.
Acest lucru se va face în așa fel încât în luna octombrie să se facă o analiză din care să rezulte dacă ne-au crescut încasările din această zonă. Dacă ele nu vor crește în urma măsurilor care vor fi luate, atunci cu siguranță și această industrie are șanse mari ca de la sfârșitul anului să intre la cota ridicată. Toate celelalte componente vor fi la această cotă de 21%”, a anunțat premierul Ilie Bolojan.
- Accize: creștere de 10% la alcool, la combustibili, la țigări.
O a doua măsură de creștere a veniturilor este cea de creștere a accizelor, creștere de bază de 10%, care se propune pentru băuturile alcoolice, pentru combustibil. La motorină va funcționa o schemă de restituire parțială a acestei creșteri către companiile care asigură transportul în România, în așa fel încât acest șoc să fie parțial atenuat. De asemenea, va crește și acciza pentru țigări”, a mai transmis premierul.
- Creșterea numărului de contribuitori la CNAS
- Aplicarea CASS la pensiile de peste 3.000 de lei.
La Casa Națională de Sănătate avem puțin peste 6 milioane de contributori și avem peste 16 milioane de beneficiari și practic nu avem cum la aceste dezechilibre totale să asigurăm salarizare bună în sănătate, condiții foarte bune pentru pacienți, investiții importante. Prin urmare, măsurile propuse urmăresc creșterea numărului de contributori. Ele înseamnă două direcții: aplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate la pensiile mari, de peste 3.000 de lei și eliminarea unor excepții, în așa fel încât să creștem numărul de contribuabili de la puțin peste 6 milioane la peste 8 milioane de contribuabili și măcar jumătate, nu o treime din beneficiari să contribuie la acest lucru. Ca să fac un calcul simplu înseamnă că pensionarii vor plăti 10% la diferența dintre pensia încasată și cei 3.000 lei”, a transmis premierul”, a men’ionat prim-ministrul.
- Impozite mai mari pentru bănci și jocurile de noroc
- Taxarea suplimentară a capitalurilor: de la 1 ianuarie, majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16%.
Ilie Bolojan: De la 1 ianuarie, vom majora impozitul pe dividende!
Un element important pe care îl avem în vedere este taxarea suplimentară a capitalurilor. Vom propune și vom adopta o măsură care va intra în vigoare de la 1 ianuarie, de majorare a impozitului pe dividende de la 10 la 16%. Toate celelalte măsuri pe care vi le-am precizat ar urma să intre în vigoare de la data de 1 august.
De asemenea, vom taxa suplimentar profiturile băncilor. Băncile din România au unul dintre cele mai bune randamente ale capitalurilor din această parte de Europă și consider că pot contribui cu sume mai mari la veniturile bugetului de stat.
De asemenea, vom suprataxa toate câștigurile din jocurile de noroc în așa fel încât să încasăm cu cel puțin 30% mai mult din această categorie de venituri”, a transmis Ilie Bolojan.
- pensiile și salariile din sectorul public să rămână plafonate și în 2026
- Burse de merit acordate pe merit, iar bursele sociale vor fi alocate pentru sprijinirea copiilor din medii defavorizate.
Norma didactică a profesorilor va crește cu 2 ore! Vor rămâne doar două burse pentru elevi
Știu că nu este o chestiune populară, dar trebuie să fim din nou corecți. În ultimii ani, așa cum am spus, a fost o creștere care nu poate fi suportată, a burselor, mai ales pentru elevi. Gândiți-vă că acum trei ani de zile aveam o sumă totală pentru bursele pe România de 188 de milioane de lei. Și anul trecut, evident, și anul acesta am ajuns la o sumă care înseamnă 4,7 miliarde lei, deci este o creștere de zeci de ori. Și în afară de faptul că este o sumă foarte mare pe care nu ne putem permite.
Vom rămâne, deci, cu cele două burse care se cuvine să rămână: bursele de merit, dar acordate de merit pentru un număr limitat și cele sociale, care vor fi într-adevăr alocate pe criterii care țin de sprijinirea copiilor care provin din familii defavorizate”, a subliniat premierul Ilie Bolojan.
Am numit o nouă conducere la ANAF astfel încât să stabilim criterii de performanță în vederea combaterii evaziunii fiscale”, a încheiat Ilie Bolojan, precizând că numirea pe acest post a fost făcută la propunerea Ministerului de Finanțe.
Bolojan: Am numit o nouă conducere la ANAF. Să luptăm pentru cheltuirea corectă a banilor publici
Premierul a afirmat că vor fi tăiați și bani de la partide.
Guvernul a discutat o variantă de ultim set de măsuri cu Comisia Europeană, care prevede creşteri de taxe în valoare de 10,6 miliarde de lei în acest an, cu aplicare de la 1 august, şi de 33,6 miliarde de lei anul următor (aplicare an întreg), la care se adaugă creşteri de taxe de 10,92 miliarde de lei de la 1 ianuarie, pentru un total în 2026 (majorări de taxe adoptate la 1 august 2025 şi cele de la 1 ianuarie 2026) de 44,55 miliarde lei (2,19% din PIB), conform documentului obţinut de Profit.ro şi datat 30 iunie.
În plus, conform informaţiilor Profit.ro, la acest moment, intenţia Guvernului este de a-şi angaja răspunderea în Parlament, chiar în această lună, pentru actul normativ care va introduce noile creşteri de taxe.
Printre acestea sunt creşteri ample la TVA, cu cota generală urcată de la 19% la 21% şi o singură cotă redusă, de 11%, precum şi majorarea impozitului pe cifra de afaceri în sectorul bancar de la 2% la 4%.