Curtea Constituțională a României (CCR) urmează să discute marți, 2 iulie, acordarea unor sume de câte 180.000 de lei net pentru trei dintre judecătorii care își încheie mandatul în luna iulie: Marian Enache, actualul președinte al CCR, Livia Stanciu și Attila Varga. Surse oficiale citate de G4Media susțin că, deși guvernul a interzis astfel de plăți printr-o ordonanță de urgență adoptată recent, CCR ia în calcul efectuarea acestor plăți, deși bugetul instituției nu prevede în acest moment sumele necesare.
Indemnizațiile ar urma să fie acordate în baza articolului 71, alineatul 5 din Legea de funcționare a CCR, care stipulează că „la încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate”.
Calculul estimat al acestor plăți ar ridica valoarea totală la 540.000 de lei net, sumă care ar putea fi acoperită, potrivit surselor citate, prin realocări bugetare interne, cel mai probabil din fondurile alocate inițial pentru investiții.
Confruntare între legea CCR și Ordonanța „trenuleț” a Guvernului
Eventuala decizie vine în contextul în care Guvernul Ciolacu, în efortul de a reduce deficitul bugetar, a impus prin Ordonanța de Urgență 156/2024 (supranumită „ordonanța trenuleț”) o serie de măsuri drastice de austeritate. Printre acestea, se numără interdicția expresă pentru toate instituțiile și autoritățile publice de a acorda indemnizații, ajutoare sau alte compensații financiare la încetarea raporturilor de muncă, începând cu anul 2025.
Astfel, articolul IX, alineatul (1) al OUG menționează că „în anul 2025 […] nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizațiile la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă”. Cu toate acestea, OUG nu face nicio referire directă la prevederile specifice legii de funcționare a CCR.
Nu e ilegal să își primească banii, dar e imoral”, a comentat pentru G4Media un jurist familiarizat cu acest caz, explicând că prevederea legală pentru judecătorii CCR nu este explicit abrogată sau suspendată de noua ordonanță.
Controverse privind moralitatea și transparența
CCR a fost recent în centrul unor controverse legate de bugetul său, după ce în luna ianuarie, deputatul USR Claudiu Năsui a semnalat existența unei linii bugetare de 700.000 de lei pentru medicamente, în condițiile în care Curtea nu gestionează servicii medicale. După o reacție publică puternică, suma a fost eliminată prin amendament parlamentar.
În acest context tensionat, în care sute de mii de bugetari protestează din cauza plafonării sporurilor și reducerii beneficiilor legale, o eventuală plată a „indemnizațiilor de plecare” pentru judecătorii CCR ar putea alimenta și mai mult nemulțumirea socială și percepția de dublu standard în aplicarea măsurilor de austeritate.